Τεκμήρια: Στην «τσιμπίδα» τους 3 στους 10 φορολογούμενους – Οι 8 τρόποι για να αποφύγετε τις παγίδες

φόρος εφορία

Φωτογραφία: Unsplash.com

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις φορολογικές δηλώσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων: Κάθε χρόνο σχεδόν 3 στους 10 φορολογούμενοι εγκλωβίζονται στα… τεκμήρια και φορολογούνται για εισόδημα που δεν έχουν στην πραγματικότητα. Για να αποφύγει κάποιος αυτή την «παγίδα» υπάρχουν οκτώ τρόποι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα τεκμήρια διαβίωσης -οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης- είναι συγκεκριμένα ποσά καθορισμένα από τη Φορολογική Διοίκηση, τα οποία θεωρούνται, αντικειμενικά, ως οι ελάχιστες δαπάνες που πρέπει να έχει καταβάλει κάθε φορολογούμενος μέσα σε ένα φορολογικό έτος για την ατομική του διαβίωση και τη συντήρηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιους απειλεί η «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Με άλλα λόγια, εκατομμύρια πολίτες πληρώνουν φόρο βάσει ενός θεωρητικού εισοδήματος! Ο εφιάλτης των τεκμηρίων απειλεί και φέτος τους φορολογουμένους, ειδικά όσους απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία το 2022, όπως κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο, τα οποία δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά τους.

Πάντως οι φορολογούμενοι έχουν όπλα στα χέρια που θα τους επιτρέψουν να αποφύγουν την τσιμπίδα των τεκμηρίων:  Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς υπάρχουν εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο τα οποία καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεσθούν ακόμη επτά ειδικές «καταστάσεις» για να αμφισβητήσουν τη χρέωσή τους με πρόσθετο τεκμαρτό φόρο.

Οκτώ τρόποι για την αποφυγή της «τσιμπίδας» των τεκμηρίων 

Οι κινήσεις που επιτρέπουν στον φορολογούμενο να παρακάμψει τα τεκμήρια και να φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα είναι οι εξής:

Exit mobile version