Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Ντράγκι για “μόλυνση Grexit”

Από το πόκερ των δανειστών με την Ελλάδα για τη συμφωνία και το Grexit δεν λείπουν οι μπλόφες και οι τακτικισμοί, μια με το “μαστίγιο” και μια με το “καρότο”, από τη Λαγκάρντ και το Σόιμπλε έως τον Ντράγκι.

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις δείχνουν πως η πίεση δεν αφορά μόνο στην ελληνική πλευρά ο πανικός της «μόλυνσης» αφορά σε όλο τον πλανήτη, σε ένα αδύναμο διεθνές σύστημα οικονομικά και πολιτικά (και γεωπολιτικά) -και ιδιαίτερα στη νομισματική ένωση του ευρώ- εφτά χρόνια από το κραχ και την ύφεση που ξέσπασε το 2007-8 και δεν λέει να ξεπεραστεί.

Από τη μία σήμερα για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει πως παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά. «Κάποτε (η Ελλάδα) έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πλέον βαρύνουσα έκθεση για Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) οι κεντρικοί τραπεζίτες ομολογούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι υπαρκτός στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Εκτιμούν, μάλιστα, ντόμινο, αφού όπως σημειώνουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το «ασφάλιστρο κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των «ευάλωτων κρατών» -και όχι μόνο. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών, υπογραμμίζει και προσθέτει πως «οι αρνητικές επιπτώσεις θα επεκταθούν και στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών».

Εκδοχές

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να έχει τρεις εκδοχές για το Grexit σε συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): To Grexit «είναι μια πιθανότητα», το Grexit «δεν μπορεί να αποκλειστεί», «κανένας στην Ευρώπη δεν εύχεται ένα Grexit»…

Αργά το βράδυ χθες ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις «προχώρησε σε διάψευση» της πρώτης εκδοχής στη FAZ. Σύμφωνα με τον Ράις «οι δηλώσεις που η απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤπρόσθεσε, επίσης, ότι «υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης»!

Πάντως, για κινδύνους μετάδοσης αλά Lehman Brothers προειδοποιούν μια σειρά οικονομολόγοι και αναλυτές από το στρατόπεδο των νεοφιλελεύθερων έως τη σχολή των νεοκεϊνσιανών, από τους μεγαλοεπενδυτές Γουόρεν Μπάφετ, Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκρος έως οικονομολόγους σαν τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς.

Χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κάτριν Μιλμπρόνερ, αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, δήλωσε: «Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες. Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», προσθέτοντας ότι θα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία και σε άλλες «προβληματικές» ευρω-χώρες σε περίπτωση ενός Grexit, επηρεάζοντας τον πυρήνα του ευρώ –και όχι μόνο.

Δείτε επίσης

Η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον την ευρωζώνη, λέει ο Σόιμπλε

ΕΚΤ: Στο ζενίθ το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας – Όλη η έκθεση

Εκβιασμοί μέχρι το νήμα στην Ελλάδα

Τελεσίγραφο μέχρι την Τρίτη για να επιτευχθεί συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

Δήλωση “βόμβα” από την Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μία πιθανότητα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ