Ο Σταθάκης στον Realfm 97,8: Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων

«Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων πήγε πολύ καλά» τόνισε, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, και πρόσθεσε:

«Έχουν οριοθετηθεί τα θέματα, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές στις οποίες υπάρχει γενικώς συμφωνία, καθώς και τα θέματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση, παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά. Αλλά θεωρώ ότι θα κλείσει λογικά στο χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές από το ΔΝΤ αλλά και τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών περί «μαύρης τρύπας» και τα υπονοούμενα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας, απάντησε:

«Κατηγορηματικά  λέω ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι και το ’18, το τέλος του προγράμματος, οπότε δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα νέων μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το ’16 και το ’17 ότι είμαστε απολύτως εντός στόχου».

Στην επισήμανση ότι από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, ιδίως αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε:

«Υπάρχει μια σύγχυση. Το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα. Τελείωσε αρχές του ΄15, όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Είναι τεχνικός σύμβουλος. Αν βάλει λεφτά, θα πρέπει να έχει κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τέταρτο, ούτε πέμπτο, ούτε έκτο. Είναι το τρέχον πρόγραμμα, στο οποίο το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι. Άρα, η οποιαδήποτε συζήτηση για το τέταρτο μνημόνιο εδράζεται σε μία παρανόηση».

Στο ερώτημα αν θα χρειαστούμε ένα νέο πρόγραμμα στη λήξη του τρέχοντος, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε:

«Αν η οικονομία ανακάμπτει, αν έχουμε τις ελάχιστες ρυθμίσεις για το χρέος, την επιστροφή στο QE, όλα αυτά συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναμπεί στις αγορές. Είναι πολύ θετικό ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα δανείζονται από τις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι με το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στις αγορές και δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ