Κρυπτονομίσματα: Σοκ και δέος στην αγορά μετά την πτώχευση του FTX

Αιμορραγούν σήμερα τα κρυπτονομίσματα, μετά την πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX, το οποίο αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία της εξαγοράς του από το άλλο μεγάλο ανταλλακτήριο, την Binance.

Πριν από λίγες ημέρες η FTX αποκάλυψε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε, αναφέροντας ότι έχει μία τρύπα 8 δισ. δολαρίων και ότι είχε άμεση ανάγκη τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλη την εβδομάδα το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις. Ο ιδιοκτήτης του, ένας δισεκατομμυριούχος, ηλικίας μόλις 30 ετών, είχε μια περιουσία γύρω στα 16 δισεκατομμύρια, η οποία εξανεμίστηκε, πέφτοντας στο ένα, αλλά ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Το ανταλλακτήριο έχασε όλη του τη ρευστότητα, αφού οι πελάτες του έκαναν αναλήψεις, σε μια προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί από τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα. Η κατάρρευση της FTX είναι μια από τις πιο γρήγορες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το αίτημα χρεοκοπίας που κατέθεσε σε δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ ο 30χρονος Sam Bankman Fried (στην αγορά τον λένε BSF) αφορά το παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX.com, την αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών FTX US και την επενδυτική εταιρεία Alameda Research.

Βάσει του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, όταν μία εταιρεία υπάγεται στο άρθρο 11 παραμένει σε λειτουργία όσο προωθείται ένα δραστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο να αποπληρωθούν οι πιστωτές της. Ο BSF παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο John J. Ray III, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.
Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της FTX, η Binance του Τσανγκπενγκ Ζάο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να την εξαγοράσει και να τη σώσει. Ωστόσο πολύ σύντομα, ύστερα από έλεγχο των οικονομικών της, απέσυρε την προσφορά. Άλλος ενδιαφερόμενος δεν υπήρξε στον ορίζοντα, με την αίτηση πτώχευσης και την παραίτηση να απομένουν οιο μόνες επιλογές του άλλοτε «πολύ» BSF, η προσωπική περιουσία του οποίου είχε φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια, ενώ ο ίδιος δεν ήταν τότε ούτε 30 χρονών.

Τα απόνερα

Ο «αιμορραγικός» θάνατος της FTX δεν είναι μια απλή πτώχευση. Θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, όπως έχει ήδη προμαντεύσει ο Τσανγκπενγκ Ζάο. Ήδη οι τιμές του Bitcoin, του Ether, καθώς και άλλων μεγάλων κρυπτονομισμάτων καταρρέουν. Το Bitcoin έχει πέσει στην χαμηλότερη τιμή που είχε τα δύο τελευταία χρόνια.
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι πελάτες της FTX δεν μπορούν πλέον να κάνουν συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας και ακόμα δεν είναι σαφές ποια θα είναι η μάλλον προδιαγεγραμμένη μοίρα τους. Σύμφωνα με το BBC, η υπαναχώρηση του Ζάο από την εξαγορά προκαλεί τεράστιες αναταραχές. Αναλυτές εκτιμούν, ότι η ακύρωση της συμφωνίας, θα συνεχίσει να προκαλεί αστάθεια στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 16.000 δολάρια, για πρώτη φορά από το 2020. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε και αυτό σημαντικά, αλλά κατάφερε να ανακτήσει λίγη από την χαμένη του αξία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Coinbase υποχώρησαν περισσότερο από 9,5%. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα «χάθηκαν» τις τρεις τελευταίες ημέρες, όταν άρχισαν οι φήμες ότι θα ακυρωθεί η εξαγορά της FTX. Οι επενδυτές πια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην συγκεκριμένη αγορά.

Η Binance ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η FTX ήταν «εκτός του ελέγχου ή της ικανότητάς μας να βοηθήσουμε».
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο BSF και ο Ζάο είναι από τους πιο άσπονδους ανταγωνιστές. Που σημαίνει ότι ο Ζάο ξέρει τι λέει και πότε το λέει στην συγκεκριμένη υπόθεση. Η έλλειψη ρευστότητας της FTX θεωρητικά ήταν η αφορμή που η Binance διέλυσε τη μη δεσμευτική της συμφωνία για την αγορά ανταλλακτηρίου. Ο BSF παραδέχτηκε xuew ότι «έκανε λάθη».

O Zάο πάλι εκτίμησε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης με την FTX δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. «Με την πτώση του FTX, θα δούμε διαδοχικές επιπτώσεις», είπε ο Ζάο και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος και στο BlockFi, το οποίο διασώθηκε από το FTX νωρίτερα φέτος. Το BlockFi ανέστειλε τις αναλήψεις. Επίσης ο Ζάο αμφισβήτησε τη συμφωνία που έκλεισε το FTX για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του Voyager.
Το FTX «προφανώς… δεν θα έχει τα χρήματα» για να κάνει συναλλαγή 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είπε. Είπε όμως και το αυτονόητο περί ανάκαμψης, κάποτε: «Η αγορά θα αυτοθεραπευτεί», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ