ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα 

Βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε κατά τις συναντήσεις που είχε με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 15ου επενδυτικού φόρουμ της Capital Link, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Ανδρέας Ταπραντζής, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Υπάρχει βελτιωμένο κλίμα όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα ζητώντας αποδόσεις 30%, αυτό ήταν εξωπραγματικό» δήλωσε ο κ. Ταπραντζής.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος είναι ο διαχειριστής του ομώνυμου ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund). Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα ταμεία, από το Paulson & Co έως το Third Point LLC, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 11 δισ. ευρώ έως το 2016.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ το 2014 από αποκρατικοποιήσεις, στόχο τον οποίο ο κ. Ταπραντζής χαρακτήρισε «φιλόδοξο». Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδιάζει την πώληση πακέτων μετοχών δύο λιμένων στα μέσα Φεβρουαρίου και σκοπεύει να ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα την πώληση της «Ελληνικόν Α.Ε.», μίας ακίνητης περιουσίας που με έκταση 6,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα είναι υπερτριπλάσια από την έκταση του Μονακό.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2016 και θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, αναφέροντας έρευνα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. «Είμαι πραγματικά αισιόδοξος. Ίσως να μην κινούμαστε με την ταχύτητα που θα έπρεπε σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης, αλλά κινούμαστε» δήλωσε ο κ. Ταπραντζής.

Ο Πόλσον αγόρασε μετοχές της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση προς τους πελάτες του τον Οκτώβριο. Η εταιρεία του, η οποία διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια, αγόρασε επίσης “warrants” (τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πληρώσει την τιμή εξάσκησης για να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον) για να αποκτήσει επιπλέον 7,41 μετοχές για κάθε κοινή μετοχή της τράπεζας. Ο διαχειριστής του Third Point Ντάνιελ Λεμπ δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα ίδρυε ένα ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου επικεντρωμένο στην αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Exit mobile version