Η απάντηση της Αττικής Οδού για τις αυξήσεις των διοδίων

Ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός των διοδίων της Ατικής Οδού αποτελεί “νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα”, με βάση τη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή, εφόσον δεν υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.), αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η “Αττική Οδός Α.Ε.”.

Η ανακοίνωση απαντά στις κατηγορίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, κατά της εταιρείας για μονομερή κίνηση και για το ότι δεν αποδεικνύει τα κόστη της.

Η ανακοίνωση της “Αττική Οδός Α.Ε.”

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης από την «Αττική Οδός Α.Ε.» σχετικά με τις νέες τιμές των διοδίων, που θα τεθούν σε ισχύ σε δύο διαδοχικά στάδια για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων, καθώς και των όσων γράφτηκαν και ειπώθηκαν, η εταιρεία επιθυμεί δια της παρούσας ανακοίνωσης να ενημερώσει υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα το κοινό, προς αποφυγή παρερμηνειών, εσφαλμένων εντυπώσεων και ανακριβών ειδήσεων.

Μπορεί η Αττική Οδός να αποτελεί πρόσφορο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αυτές τις ημέρες, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται πως η Αττική Οδός και οι άνθρωποί της είναι σε εγρήγορση 365 ημέρες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες μέρα και νύχτα για να λειτουργούν και να συντηρούν τον αυτοκινητόδρομο και να εξυπηρετούν τους χρήστες του, ώστε να απολαμβάνουν άνεση και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

Καθήκον της «Αττική Οδός Α.Ε.» απέναντι στους χρήστες της στο πλαίσιο ενάσκησης της παραχωρηθείσας δημόσιας υπηρεσίας είναι να διασφαλίζει την άριστη λειτουργία του δρόμου. Αντίστοιχα, οφείλει απέναντι στους μετόχους της να διασφαλίζει την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ώστε να αποσβέσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν μετά από σχεδόν 25 χρόνια, με αναμενόμενη απόδοση, μέχρι το τέλος της παραχώρησης, χαμηλότερη του 10%, τη στιγμή που η ορισθείσα στη Σύμβαση Παραχώρησης μέγιστη δυνατή απόδοση ανέρχεται σε 13,1%.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια έναντι των Συμβατικών δεσμεύσεών του, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της παρεχόμενης υπηρεσίας και να διαφυλάξει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των επενδυτών, παρόντων και μελλοντικών, Ελλήνων και ξένων.

Ειδικότερα:

  1. Ως προς τους ισχυρισμούς ότι «η αύξηση είναι μονομερής απαράδεκτη»:

  1. Ως προς τους ισχυρισμούς ότι η «Αττική Οδός Α.Ε. έχει «θησαυρίσει»:

  1. Ως προς τους ισχυρισμούς «περί υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού»:

  1. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά εργαζόμενο (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού εργαζομένων). Διεθνώς η παράμετρος αυτή αποτελεί το κύριο συγκριτικό στοιχείο, αφού το κόστος μισθοδοσίας καλύπτει το 45% – 60% του συνολικού κόστους λειτουργίας.

  2. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού διελεύσεων).

  3. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά κυκλοφορούν όχημα (σύνολο κόστους διά της μέσης κυκλοφορίας).

  4. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά συμβάν επέμβασης (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού των συμβάντων).

  5. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά οχηματοχιλιόμετρο (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού των οχημάτων που διανύουν μία απόσταση 1 χλμ).

Exit mobile version