Επιδότηση ρεύματος: Τι θα γίνει με τους φοιτητές και όσους άλλαξαν σπίτι μέσα στο 2021 – Διευκρινίσεις Σκρέκα στον Realfm

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μετά την εξειδίκευση των μέτρων παραχώρησε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

“3,5 δισ. ευρώ δεν τα λες ψίχουλα. Βεβαίως δίνουμε ανάσα, αν με ρωτάτε αν καλύπτουν όλο το πρόβλημα, όχι και ούτε το λύνουν. Εμείς με τις ενισχύσεις που ανακοινώσαμε σήμερα για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, σε ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα απορροφούμε το συντριπτικό ποσοστό της αύξησης, ένα ποσοστό του 70-80% της ανατίμησης. Άρα αν δεν είχαμε αυτή την ενίσχυση ένα νοικοκυριό που θα είχε λογαριασμό 650 ευρώ μετά την επιδότηση θα έχει έναν λογαριασμό της τάξης των 400 ευρώ” περιέγραψε ο υπουργός.

“Αυτό το μέτρο είναι οριζόντιο για 4.200.000 παροχές. 8 στα 10 νοικοκυριά δηλαδή 3.500.000 παροχές έχουν μια κατανάλωση μικρότερη από 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το πρόβλημα για αυτόν τον λόγο ζητάμε έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό με περισσότερα χρήματα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε θα μπουν τα αναδρομικά στους λογαριασμούς ρεύματος απάντησε ότι “Τον Απρίλιο θα λάβουν την ενισχυμένη επιδότηση για την κατανάλωση του Απριλίου συν την επιδότηση που αφορά στις καταναλώσεις του Ιανουαρίου. Τον Μάιο θα λάβουν τις επιδοτήσεις του Μαΐου για την κατανάλωση του Μαΐου συν τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση του Φεβρουαρίου. Τον Ιούνιο θα λάβουν τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση του Ιουνίου συν αναδρομικά την επιδότηση για τις καταναλώσεις του Μαρτίου. Αφορά 1.100.000 επιχειρήσεις”.

Τι θα γίνει με τους φοιτητές και όσους άλλαξαν σπίτι μέσα στο 2021

“Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Εκεί δίνουμε την δυνατότητα να συμπληρωθεί ή να αλλάξει, ο αριθμός παροχής της κύριας κατοικίας και για αυτούς θα δώσουμε αναδρομικά επιδότηση από τον Ιανουάριο. Επίσης, επειδή είχαμε το πρόβλημα των φοιτητών, που ήταν υπαρκτό και μεγάλο, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τον κ. Πιτσιλή δημιουργείται ένα πεδίο στο Ε1 για αριθμό παροχής φοιτητικής κατοικίας, θα συμπληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες και όταν οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις θα δώσουμε αναδρομικά από τον Ιανουάριο τις επιδοτήσεις που αναλογούν σε αυτές τις παροχές” αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας.

“Δεν θα ανοίξει ξανά το Εξοικονομώ”

Ο κ. Σκρέκας απέκλεισε να ανοίξει ξανά το Εξοικονομώ. “Δώσαμε πολλές παρατάσεις, έληξε στις 15 Μαρτίου, είχαν 2,5 μήνες για να κάνουν αίτηση. Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και κατατέθηκαν 100.000 αιτήσεις. Έχουν οριστικοποιηθεί οι 80.000 αιτήσεις. Αυτές που δεν έχουν προλάβει να οριστικοποιηθούν, δεν έχουν υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα σε μια πλατφόρμα, θα δώσουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την υποβολή – μόνο για όσες έχουν ήδη υποβληθεί”

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ