Ζελένσκι στην Μπούντεσταγκ: “Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος” – Τα “καρφιά” για τους Γερμανούς πολιτικούς

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στην Μπούντεσταγκ σε βιντεοκλήση για πρώτη φορά, πριν από την έναρξη της γερμανικής βουλής. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στους Γερμανούς βουλευτές ότι “η βοήθεια ήρθε πολύ αργά για να σταματήσει ο πόλεμος με τη Ρωσία“, η οποία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά της συμφέροντα με τη Ρωσία. “Μπορούσαμε να δούμε την προθυμία σας να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τη Ρωσία και τώρα βρισκόμαστε στη μέση του ψυχρού πολέμου. Και πάλι αυτό είναι κάτι που αποτύχατε να δείτε” υπογράμμισε.

“Ακόμα προστατεύεστε πίσω από έναν τοίχο που δεν σας επιτρέπει να δείτε τι περνάμε” πρόσθεσε με νόημα ο Ζελένσκι.

“Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος”, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ανέδειξε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

“Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (…) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο” συνέχισε σε δραματικούς τόνους και οι Γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, τον οποίο «η Ρωσία έχει μετατρέψει σε ουρανό θανάτου»-, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».

«Ήταν λυπηρό για εμάς. Νιώσαμε την αντίστασή σας. Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία» επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, όπως είπε, δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος.

«Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε παρόλα αυτά τους απλούς Γερμανούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους συμπατριώτες του, τις επιχειρήσεις που δεν βλέπουν μόνο την οικονομία και τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. «Ευχαριστούμε και τους πολιτικούς που θέλουν να αυξήσουν τις κυρώσεις και να προστατεύσουν τα παιδιά», συμπλήρωσε.

«Σε τρεις εβδομάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 108 παιδιά. Οι κατακτητές σκότωσαν 108 παιδιά στη μέση της Ευρώπης το 2022», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Ρώσοι δεν διαχωρίζουν στρατιωτικούς από πολιτικούς στόχους, χτυπούν νοσοκομεία παίδων, μαιευτήρια, θέατρα, αμάχους» κατέληξε.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.