Άδωνις Γεωργιάδης: «Λάθος μέτρο σε λάθος στιγμή» η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων

Απαντήσεις για τις αυξήσεις των τιμών σε όλα τα αγαθά, την πρόταση για αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σχετικά με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τροποποίηση, σε εθελοντική βάση, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στο πλαίσιο εξοικονόμησης δαπανών, λόγω των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ενέργειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «εμείς κάθε πρόταση που μας κατατίθεται, την εξετάζουμε πριν την απορρίψουμε ή την αποδεχθούμε».

«Πιθανώς το ότι κάποιοι έλεγαν ότι την εξετάζουμε, εκλήφθηκε ότι θα το κάνουμε κιόλας. Μιλήσαμε, και εγώ προσωπικά, με όλη την αγορά και διαπιστώσαμε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και στις θέσεις εργασίας. Θεωρώ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Μάλλον θα έλεγα ότι είναι πολύ ακατάλληλη στιγμή για να συζητάμε για μέτρα που θα συμπιέσουν το εισόδημα των εργαζομένων και θα αυξήσουν την ανεργία. Άρα το μέτρο απερρίφθη. Θα ήταν ένα λάθος μέτρο, σε μια λάθος στιγμή» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα προκύψει από όσους δεν ακολουθήσουν την πρόταση για αλλαγές στο ωράριο, που είναι έτσι κι αλλιώς προαιρετική.

Αναφορικά με το ράλι των τιμών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε πράγματι ένα μεγάλο μπαράζ αυξήσεων που είναι πανευρωπαϊκό και δυστυχώς και ελληνικό. Σήμερα είδα τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και την άλλη εβδομάδα θα συναντηθώ με την βιομηχανία, που πουλάει αυτά τα αγαθά στα σούπερ μάρκετ, για να δούμε εκεί τι παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν».

Σε ότι αφορά τα σούπερ μάρκετ και την συνάντηση με εκπροσώπους τους, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία που προβλέπει ότι «όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν ένα καλάθι 50 προϊόντων βασικών ειδών και θα το ανακοινώσουν στους πολίτες. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το καλάθι οι αυξήσεις να είναι μικρές ή δυνατόν και μηδενικές»

Διευκρίνισε πως δεν θα είναι κοινό το καλάθι, με ίδια προϊόντα για όλες τις αλυσίδες. «Θα είναι κοινές οι κατηγορίες, εμείς δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα προϊόντα λόγω ανταγωνισμού. Τα καλάθια και τα προϊόντα θα συμπεριληφθούν και στον e-καταναλωτή, για να δει ο καθένας από που τον συμφέρει να πάρει τι» είπε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας πως είναι «ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες συνθήκες».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε πως θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του όλο αυτό το διάστημα και έτσι θα συνεχίσουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ