Η πρώτη αντίδραση της αγοράς εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ωράριο στα καταστήματα

Στην εφαρμογή της πρότασής του για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου προχωρά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει κάποια κυβερνητική παρέμβαση, ενώ στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα περιμένοντας να δει τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή «ούτως ή άλλως από τη Δευτέρα εμείς προχωράμε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ωράριο που προτείναμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να παρέμβει είναι δικός της λογαριασμός. Εμείς το κάναμε περισσότερο για να βοηθήσουμε την κοινωνία, την οικονομία και την κυβέρνηση στο επίπεδο της κρίσης που συζητάμε όλες αυτές τις ημέρες. Δεν μιλήσαμε με την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη απόφαση που πήραμε και δεν θέσαμε κανέναν όρο. Ήταν μια απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ένα πρόγραμμα εργασίας για τις επιχειρήσεις και για την αγορά που εξυπηρετεί όλους. Περιμέναμε τόσο καιρό από την κυβέρνηση ή άλλους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία, αλλά δεν έγινε κάτι και προχωρήσαμε εμείς για να τρέξουμε τις εξελίξεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σούπερ μάρκετ ή τα πολυκαταστήματα που μπορεί να παραμένουν ανοιχτά και τα πιθανά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν, ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε:

«Καταρχάς δεν είναι αρμοδιότητα των Εμπορικών Συλλόγων τα σούπερ μάρκετ άρα δεν μπορούμε να μπορούμε να ζητήσουμε να κλείνουν. Είναι άλλος φορέας υπεύθυνος. Από εκεί και πέρα είναι στην ευθύνη του κάθε καταστήματος,  κάθε πολυεθνικής, πολυχώρου και πολυκαταστήματος να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μέτρο καθώς νομίζω δεν θα θέλουν να σκυλεύσουν σε μια περίοδο κρίσης και πιστεύω ότι θα συμπαρασταθούν. Ελπίζω ότι θα το κάνουν και δεν θα προκληθούν προβλήματα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι προνόμιο του εκάστοτε Εμπορικού Συλλόγου και δεν το εκχωρούμε σε κανέναν υπουργό».

Καφούνης: Θέλουμε μια κυβερνητική παρέμβαση και να ισχύσει οριζόντια το μέτρο για όλους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι «θα ήθελα από την κυβέρνηση μια παρέμβαση, μια υπουργική απόφαση, η οποία χρειάζεται, ώστε αυτό που προτείνει η Θεσσαλονίκη να αφορά σε όλους. Δεν θα μου άρεσε να δούμε κλειστά καταστήματα από ορισμένους και ανοιχτά από άλλους και κυρίως τους μεγάλους του κλάδου».

Ο κ. Καφούνης επεσήμανε ότι «Εμείς θέλουμε μια κυβερνητική παρέμβαση και να ισχύσει το μέτρο οριζόντια για όλους. Το θέμα είναι κατά πόσο οι παρεμβάσεις μας θα εισακουστούν από την κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τον εμπορικό κόσμο, πρέπει να δούμε και τη στήριξη για να μην υπάρχουν προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας υποστήριξε ότι «περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο στη Θεσσαλονίκη.  Αν δούμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ενιαία κατάσταση λειτουργίας της αγοράς είμαστε θετικοί. Μετά θα δούμε πώς θα κινηθούμε όλοι οι φορείς ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να λύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα μπορούσε να δημιουργήσει».

Ακούστε το ηχητικό:

Εν αναμονή των δηλώσεων Γεωργιάδη

Σημειώνεται ότι νωρίτερα προκλήθηκε σύγχυση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει στα σκαριά κάποια παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Στραβελάκης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, στα σκαριά των αρμόδιων υπουργείων υπήρχε νομοθετική ρύθμιση για το κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 8 το βράδυ, μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό ωράριο.

«Θα κλείνουν στις 20:00 και αν κάποιος εμπορικός σύλλογος αποφασίσει ότι θέλει να κλείνει στις 19:00 θα υπάρχει δυνατότητα, με ανώτατο όριο το 20:00» σημείωσε ο Νίκος Στραβελάκης.

Μετά κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του ωραρίου. Σήμερα το μεσημέρι πάντως, είναι προγραμματισμένη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με φορείς της αγοράς για την ακρίβεια και αναμένεται δήλωση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει και πότε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ