Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Ο υπουργός αναλυτικά ανέφερε: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων.

Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό ο υπουργός σημείωσε ότι, όλη η αγορά γνωρίζει πως ουδέποτε έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι και πρόσθεσε: «αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι – και θα συνεχιστούν – ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.

Θεσσαλονίκη: «Από τη Δευτέρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ωράριο»

Στην εφαρμογή της πρότασής του για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου προχωρά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει κάποια κυβερνητική παρέμβαση, ενώ στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα περιμένοντας να δει τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή «ούτως ή άλλως από τη Δευτέρα εμείς προχωράμε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ωράριο που προτείναμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να παρέμβει είναι δικός της λογαριασμός. Εμείς το κάναμε περισσότερο για να βοηθήσουμε την κοινωνία, την οικονομία και την κυβέρνηση στο επίπεδο της κρίσης που συζητάμε όλες αυτές τις ημέρες. Δεν μιλήσαμε με την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη απόφαση που πήραμε και δεν θέσαμε κανέναν όρο. Ήταν μια απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ένα πρόγραμμα εργασίας για τις επιχειρήσεις και για την αγορά που εξυπηρετεί όλους. Περιμέναμε τόσο καιρό από την κυβέρνηση ή άλλους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία, αλλά δεν έγινε κάτι και προχωρήσαμε εμείς για να τρέξουμε τις εξελίξεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σούπερ μάρκετ ή τα πολυκαταστήματα που μπορεί να παραμένουν ανοιχτά και τα πιθανά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν, ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε:

«Καταρχάς δεν είναι αρμοδιότητα των Εμπορικών Συλλόγων τα σούπερ μάρκετ άρα δεν μπορούμε να μπορούμε να ζητήσουμε να κλείνουν. Είναι άλλος φορέας υπεύθυνος. Από εκεί και πέρα είναι στην ευθύνη του κάθε καταστήματος,  κάθε πολυεθνικής, πολυχώρου και πολυκαταστήματος να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μέτρο καθώς νομίζω δεν θα θέλουν να σκυλεύσουν σε μια περίοδο κρίσης και πιστεύω ότι θα συμπαρασταθούν. Ελπίζω ότι θα το κάνουν και δεν θα προκληθούν προβλήματα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι προνόμιο του εκάστοτε Εμπορικού Συλλόγου και δεν το εκχωρούμε σε κανέναν υπουργό».

Αθήνα: «Θέλουμε μια κυβερνητική παρέμβαση και να ισχύσει το μέτρο οριζόντια για όλους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι «θα ήθελα από την κυβέρνηση μια παρέμβαση, μια υπουργική απόφαση, η οποία χρειάζεται, ώστε αυτό που προτείνει η Θεσσαλονίκη να αφορά σε όλους. Δεν θα μου άρεσε να δούμε κλειστά καταστήματα από ορισμένους και ανοιχτά από άλλους και κυρίως τους μεγάλους του κλάδου».

Ο κ. Καφούνης επεσήμανε ότι «Εμείς θέλουμε μια κυβερνητική παρέμβαση και να ισχύσει το μέτρο οριζόντια για όλους. Το θέμα είναι κατά πόσο οι παρεμβάσεις μας θα εισακουστούν από την κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τον εμπορικό κόσμο, πρέπει να δούμε και τη στήριξη για να μην υπάρχουν προβλήματα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ