Ο άγνωστος ρόλος της Βιταμίνης Β12 – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύ γνωστό μικροθρεπτικό συστατικό που αναγνωρίζεται για τη ζωτική της σημασία στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην υποστήριξη της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διευκόλυνση της σύνθεσης του DNA.

Αυτό το ισχυρό μπαχαρικό βελτιώνει τη διάθεση, τη λίμπιντο και βοηθά στην απώλεια βάρους

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Manuel Serrano στο IRB Barcelona έχει αποκαλύψει έναν επιπλέον καθοριστικό ρόλο της βιταμίνης Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την αναγέννηση των ιστών.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο μελλοντικά στους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής να βοηθήσει τους ασθενείς μέσω της διατροφής.

Η σημασία του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό, μια διαδικασία που πιστεύεται ότι μιμείται τις πρώιμες φάσεις της επανόρθωσης των ιστών. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι για να επιτευχθεί ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός σε ποντίκια χρειάζονται σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.

Η εξάντληση της βιταμίνης Β12 αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, που οδηγεί σε καθυστερήσεις και βλάβες σε ορισμένες πτυχές της διαδικασίας επαναπρογραμματισμού.

Ενισχυμένη αποτελεσματικότητα με συμπλήρωμα βιταμίνης Β12

Παραδόξως, παρόλο που τα ποντίκια έχουν συνήθως άφθονη διατροφική πηγή βιταμίνης Β12, η ​​συμπλήρωση της διατροφής τους με αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό βελτίωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του επαναπρογραμματισμού.

Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη της βιταμίνης Β12 στην αναγέννηση των ιστών.

Πιθανές εφαρμογές στην ελκώδη κολίτιδα

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε ένα μοντέλο ελκώδους κολίτιδας, μιας κατάστασης όπου τα κύτταρα του εντέρου υφίστανται μια διαδικασία παρόμοια με τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό κατά την αποκατάσταση.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

Ο ρόλος της βιταμίνης Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό

Η μελέτη εξέτασε τις μεταβολικές απαιτήσεις του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού και προσδιόρισε τη βιταμίνη Β12 ως περιοριστικό παράγοντα για έναν συγκεκριμένο μεταβολικό κλάδο που εμπλέκεται στις αντιδράσεις μεθυλίωσης.

Τα κύτταρα που ξεκινούν τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση των ιστών απαιτούν υψηλά επίπεδα αυτής της αντίδρασης μεθυλίωσης, γεγονός που απαιτεί σημαντική παροχή βιταμίνης Β12.

Αντιμετώπιση επιγενετικών αλλαγών

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 κατά τον επαναπρογραμματισμό ή την επανόρθωση των ιστών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιγενετικές αλλαγές, επηρεάζοντας τη λειτουργία πολλαπλών γονιδίων.

Η χορήγηση βιταμίνης Β12 φάνηκε ότι μπορεί να διορθώσει αυτή την ανισορροπία, και τελικά να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού.

H αντιφλεγμονώδης δράση της Β12

Σε μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα του Δρ. Serrano σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών (IL-6 και CRP).

Αυτή η αντιφλεγμονώδης δράση της βιταμίνης Β12 παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ