Το «κλειδί» για μία ευτυχισμένη ζωή – Κι όμως, δεν είναι ο γάμος

Την ερώτηση «τι πιστεύουν ότι θα χρειάζονταν για να ζουν μία ικανοποιητική, γεμάτη ζωή» έκανε στους Αμερικανούς η γνωστή «δεξαμενή σκέψης» στις ΗΠΑ, Pew Research Center. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο σημαντικοί ήταν 5 παράγοντες για μία γεμάτη ζωή: ο γάμος, η απόκτηση παιδιών, οι στενοί φίλοι, μία απολαυστική εργασία ή καριέρα, τα πολλά χρήματα.

Γάμος: 10 σημάδια που φωνάζουν «don’t do it» – Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Οι απαντήσεις εκπλήσσουν καθώς φαίνεται ότι έρχονται σε αντιπαράθεση με τα κοινωνικά στερεότυπα, ότι κάποιος είναι ευτυχισμένος στην καθημερινότητα του όταν είναι παντρεμένος με παιδιά. Μόλις το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι ο γάμος ήταν πολύ/εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για μία ικανοποιητική ζωή. Αυτή η απάντηση έλαβε και τις λιγότερες θετικές απαντήσεις σε ολόκληρη την έρευνα.

Παράλληλα μόλις το 24% απάντησε ότι τα χρήματα ήταν πολύ/εξαιρετικά σημαντικά και το 26% έκρινε ότι το να έχει κανείς παιδιά είναι αυτό που προσφέρει μία γεμάτη ζωή. Ο νούμερο ένα παράγοντας για τους συμμετέχοντες, δηλαδή για τους 7 στους 10 (71%), είναι όταν κάποιος έχει μία εργασία που του αρέσει. Αυτή η απάντηση, όμως, δεν αφορά τα χρήματα. Δηλαδή οι συμμετέχοντες δεν μιλούν για τα χρήματα που προσφέρει η δουλειά τους αλλά εάν απολαμβάνουν ή όχι την επαγγελματική στέγη τους.

Κι όμως ο γάμος επηρεάζει το… σάκχαρο – Τι έδειξε έρευνα

Στην δεύτερη θέση έρχεται η φιλία. Το 61% απάντησε ότι ήταν πολύ/εξαιρετικά σημαντικό για μία χαρούμενη ζωή να έχει στενούς, καλούς φίλους. Αρκετοί πιστεύουν ότι ζούμε στην «εποχή της φιλίας» και οι άνθρωποι έχουν μεγάλο σεβασμό και τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους τις στενές φιλίες τους. Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική πλατφόρμα Frontiers Media, σε περισσότερες από 99 χώρες οι άνθρωποι θεωρούν ότι η φιλία είναι το «κλειδί» για μία ζωή πιο χαρούμενη και με περισσότερη υγεία και ικανοποίηση.

Πιστεύουν το ίδιο και οι παντρεμένοι;

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις απαντήσεις των Αμερικανών ενηλίκων που είναι μόνοι τους, σε σχέση ή έχουν παντρευτεί. Το ερώτημα που προέκυψε, λοιπόν, είναι εάν και οι παντρεμένοι θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό ότι ο γάμος δεν είναι από τους βασικούς παράγοντες για να ζουν καλύτερα.

Η έρευνα σημείωσε ότι «οι παντρεμένοι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ικανοποίηση από την εργασία και το να έχουν παιδιά παρά στο γεγονός ότι είναι παντρεμένοι». Μόλις το 29% απάντησε ότι θεωρεί σημαντικό τον γάμο για μία ικανοποιητική ζωή.

Η μέτρηση ανά κατηγορία όσων θεωρούν ότι ο γάμος είναι σημαντικός:
Παντρεμένοι: 29%
Χωρισμένοι, σε διάσταση και χήροι/ες: 18%
Ανύπαντροι: 15%
Όσοι συζούν με τον/την σύντροφο τους: 12%

Εβδομάδα αφιερωμένη στους ανύπαντρους

Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είναι αφιερωμένη σε όσους Αμερικανούς είναι ανύπαντροι ή χωρίς ερωτικό σύντροφο. Με αφορμή τον εορτασμό η αμερικανική Υπηρεσία Απογραφής έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για τους ανύπαντρους. Σε αυτά φαίνεται ότι από το 1960 και μετά ο αριθμός των παντρεμένων μειώνεται σταθερά, ενώ το ποσοστό όσων δεν έχουν παντρευτεί ποτέ στην ζωή τους αυξάνεται.

Αν στον αριθμό των ανύπαντρων, προστεθούν οι χήροι/ες και οι διαζευγμένοι τότε οι παντρεμένοι ενήλικες είναι περίπου ίδιοι σε αριθμό με τους ανύπαντρους. Επίσης, η ηλικία των ανθρώπων που τελικά επιλέγουν να παντρευτούν ολοένα και μεγαλώνει.

Γιατί επιλέγουν την ανύπαντρη ζωή;

Το ερώτημα γιατί κάποιος προτιμά να μην παντρευτεί και είτε να συζεί με τον σύντροφό του είτε να είναι μόνος του είναι αρκετά σύνθετο για να το απαντήσουν οι ερευνητές. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι άνθρωποι που δεν επιλέγουν να παντρευτούν προτιμούν να έχουν ως προτεραιότητα την εργασία αλλά και τον στενό κύκλο των φίλων τους. Ως συμπέρασμα, λοιπόν, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί είτε ανύπαντροι είτε παντρεμένοι συμφωνούν ότι οι παράγοντες για μία ευτυχισμένη ζωή είναι η εργασία και οι φίλοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ