Συνταγογραφήσεις φαρμάκων και αναρρωτικές… εξ αποστάσεως: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη και πειθαρχικός έλεγχος γιατρών

Σε μηνυτήρια αναφορά θα προβεί άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για το «delivery» ιατρικών υπηρεσιών μέσω τηλεϊατρικής, το οποίο διαφημίζει ιστοσελίδα ιδιωτικής εταιρείας. Διαφημίζει συνταγογραφήσεις φαρμάκων και δυνατότητα να λάβει κάποιος άδειες αναρρωτικές εξ… αποστάσεως.

«Delivery» ιατρικών υπηρεσιών: Φάρμακα και αναρρωτικές κατά παραγγελία – Τι καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη πρακτική και έχουν προαναγγείλει νομικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «από την εποχή του Ιπποκράτη η άσκηση της ιατρικής ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι αποσκοπούν στην αρτιότερη δυνατή φροντίδα των ασθενών.

Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, η συνταγογράφηση, η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν όλες ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούουν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή.

Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί».

Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι «ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση  αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Δεν  παύει όμως να αποτελεί ιατρική πράξη και πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δια ζώσης εξέτασης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του.

Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως  παράνομες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα προβεί άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, καθώς και θα ελέγξει πειθαρχικά  όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση  από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε οποιεσδήποτε ιατρικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον θεράποντα γιατρό τους σε πιστοποιημένους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (αδειοδοτημένα ιατρεία – πολυιατρεία –νοσοκομεία –κλινικές). Επίσης, στις παρακάτω ιστοσελίδες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι πολίτες μπορούν να αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες για όλους τους ιατρούς μέλη του ΙΣΘ προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν επισκέπτονται πιστοποιημένο γιατρό».

Φάρμακα και αναρρωτικές κατά παραγγελία

Μέσα σε 30 λεπτά όπως διαφημίζει η ιστοσελίδα ιδιωτικής εταιρείας, μπορεί κανείς να λάβει συνταγογράφηση για φάρμακα έως και έξι μήνες, ενώ σε μόλις μία ώρα μπορεί να έχει στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση για τριήμερη αναρρωτική άδεια, με τα κόστη να μην ξεπερνούν τα 12 και τα 10 ευρώ αντίστοιχα.

Υπογραμμίζεται δε, ότι για καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία του ασθενούς – ούτε καν για την έκδοση αναρρωτικής άδειας. Αντιθέτως, η ιστοσελίδα είναι κατά τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη ώστε οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», να απαντούν σε τυποποιημένα e- ερωτηματολόγια στα οποία αναγράφονται οι απολύτως απαραίτητες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα, «για ποια ασθένεια χρειάζεστε φάρμακα;», «γράψτε την ακριβή ονομασία των φαρμάκων σας» και «για πόσο χρονικό διάστημα θέλετε η συνταγογράφηση να σας καλύψει;».

Στην περίπτωση δε, που ο ενδιαφερόμενος αιτείται παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, δεν έχει παρά να αναγράψει τις εξετάσεις που χρειάζεται και να επιλέξει μία εκ των δύο επιλογών που περιγράφουν συνοπτικά την αιτιολόγηση, Δηλ. ενώ οι εξετάσεις που επιθυμεί να υποβληθεί είναι στο πλαίσιο του τακτικού check up ή αν έχει κάποια «υποψία ασθένειας».

Η ιστοσελίδα πάντως διαφημίζει πως η αναρρωτική άδεια αποστέλλεται με e-mail, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής, επίσης ηλεκτρονικά, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να περιγράφει τι αισθάνεται και να δηλώσει «γιατί χρειάζεται την αναρρωτική άδεια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ