Οι προσωπικοί κανόνες υγιεινής “ασπίδα” προστασίας και από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής βρίσκονται πλέον οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως και στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση δύο νέων θανάτων από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, με τον ένα θάνατο να έχει καταγραφεί στην Βραζιλία και τον άλλον στην Ισπανία, τη χώρα που μαζί με την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνουν τα περισσότερα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

Της Αλεξίας Σβώλου

Η Ισπανία έχει από μόνη της περισσότερα από 4200 περιστατικά ενώ παγκοσμίως έχουν πλέον καταγράφει περισσότερα από 18.000 περιστατικά και οι θάνατοι πλέον με τους δύο τελευταίους ανέρχονται σε επτά στην συγκεκριμένη επιδημική έξαρση.

Βέβαια, όλοι οι ειδικοί διά στόματος και του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή Α αντιπρόεδρου του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας και του προέδρου του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου ΠΙΣ Αθανάσιου  Εξαδάκτυλου επισημαίνουν πως ο συναγερμός για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με αυτόν της πανδημίας του κορονοϊού, πως τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά και αυτό που κυρίως δημιουργεί ανησυχία στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας είναι η εύκολη διασπορά του ιού και μάλιστα με τρόπους που δεν είναι τελείως γνωστοί  καθώς το κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων περνούν  στην κυριολεξία απαρατήρητα κάτω από τη μύτη μας.

Ωστόσο δεν διαφαίνεται ο κίνδυνος για τις διεθνείς μεταφορές να είναι μεγάλος ούτε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κοινό στοιχείο των δύο αυτών ιογενών λοιμώξεων έχει σχέση με τον τομέα της πρόληψης και αφορά τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες όλα τα μέτρα που «δουλεύουν» για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού είναι αποδοτικά και για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων με πρώτο και κύριο το να τηρούμε τις αποστάσεις και να προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή.

Υπάρχει μάλιστα και ένα σημείο στο οποίο έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση καθώς όλα τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων απεικονίζουν στις φωτογραφίες τους κάποια πολύ έντονα δερματικά εξανθήματα σαν φουσκάλες με υγρό που βρίσκονται στα δάχτυλα και σε άλλα ορατά  σημεία του σώματος. Στην πραγματικότητα ωστόσο όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, οι βλάβες οι οποίες καταγράφονται στους περισσότερους ασθενείς δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές, έχουν περισσότερο την εικόνα στιγμάτων και πάνω στο δέρμα και εντοπίζονται κυρίως στην γεννητική περιοχή με αποτέλεσμα να μην τις αντιλαμβάνεται αμέσως ο ασθενής.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι η κινητοποίηση από τις Αρχές έχει δημιουργήσει τέτοιο ντόρο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που στην Ελλάδα στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας όλη η αποστολή του η οποία διέμεινε  σε πολύ γνωστό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης έφερε μαζί της κλινοσκεπάσματα!!!
Ακριβώς επειδή έχει δημιουργηθεί παγκόσμιο ζήτημα με το ότι ο ιός ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από κλινοσκεπάσματα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα!

Ένα έπισης μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με την ελαχιστοποίηση της διασποράς και των δύο ιογενών λοιμώξεων είναι το κατά πόσο οι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί  μετά από  τεστ -είτε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό είτε ειδικό μοριακό τεστ για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων- είναι  συνεπείς στο να τηρούν τις ημέρες της απομόνωσης.

Οι επιστήμονες από την αρχή είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το κατά πόσο τα άτομα που είναι θετικά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων θα απομονώνονται για το διάστημα των τριών εβδομάδων που μπορεί να παραμένει ο ασθενής μεταδοτικός και αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί οι δύο αυτές ιογενής λοιμώξεις  μας χαλούν το πρόγραμμα της καθημερινότητας, βάζοντας υποχρεώσεις, εξόδους, εκδρομές, ταξίδια, δουλειά στον πάγο για το διάστημα της καραντίνας.

Ωστόσο η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο αυτοέλεγχος αν έχουμε αναπτύξει κάποια συμπτώματα ιώσεις η δερματικά που είναι και ορατά διά γυμνού οφθαλμού η επικοινωνία με το γιατρό να ενημερώσουμε τον ειδικό που μας παρακολουθεί όταν συμβαίνει αυτό και η τήρηση της απομόνωσης παραμένουν μαζί με τη μάσκα (για το ζήτημα του κορονοϊού που είναι αερογενώς  μεταδιδόμενος) τα μεγάλα μας όπλα για να εμποδίσουμε την περαιτέρω διασπορά.

Από την ευρωπαϊκή επιτροπή η επίτροπος υγείας Στέλλα Κυριακίδου έχει συστήσει προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη το να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να χορηγηθούν προληπτικά τα νέας γενιάς εμβόλια για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Οι ομάδες αυτές αφορούν τους υγειονομικούς που χειρίζονται τέτοια κρούσματα, τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα που χειρίζονται τα δείγματα και σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες τους άνδρες οι οποίοι έχουν σεξουαλικούς συντρόφους άλλους άνδρες καθώς παγκοσμίως περίπου το 70% των κρουσμάτων ανήκει σε αυτήν την ομάδα με τον γενικό διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να θυμίζει πως ο στιγματισμός των ανθρώπων για τον τρόπο ζωής τους και για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνος από οποιοδήποτε ιό!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ