Οι 8 καλύτερες τροφές για λαμπερό δέρμα

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανό σας και αποτελεί περίπου το ένα έβδομο του συνολικού σωματικού σας βάρους. Η κύρια λειτουργία του δέρματός σας είναι να λειτουργεί ως φραγμός, προστατεύοντας το υπόλοιπο σώμα σας από τις ακτίνες του ήλιου, τις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες, τα μικρόβια, τα παθογόνα και τις τοξικές ουσίες.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στη φροντίδα του δέρματός τους από έξω, εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα, αντηλιακό και άλλα προϊόντα περιποίησης, η ακολουθία μιας θρεπτικής, ολοκληρωμένης διατροφής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση υγιούς, νεανικής όψης δέρματος.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος , τα ωμέγα-3 λιπαρά και οι βιταμίνες A, C και E, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση, την απώλεια ελαστικότητας και τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο.

Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν το δέρμα μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης, να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με το δέρμα και να βελτιώσει την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος.

Εδώ είναι 8 από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του δέρματος

  1. Φράουλες 
  2. Κίμτσι
  3. Σαγκουίνι
  4. Ηλιόσποροι
  5. Μπρόκολο
  6. Πέστροφα
  7. Ντομάτες
  8. Καρπούζι

Φράουλες 

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε ουσίες που προάγουν την υγεία του δέρματος, όπως βιταμίνη C, ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του δέρματος, καθώς προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από οξειδωτική βλάβη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο σώμα που αντιπροσωπεύει το 75% του ξηρού βάρους του δέρματός σας.

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με ένα φλιτζάνι φράουλες σε φέτες να παρέχει 97,6 mg ή 108% της Ημερήσιας Αξίας (DV).

Κίμτσι

Το να διατηρείτε το έντερο σας υγιές είναι απαραίτητο για το δέρμα σας. Η δυσβίωση, ο ιατρικός όρος για ένα ανισορροπημένο έντερο, συνδέεται με μια σειρά από δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή και η ψωρίαση, και οι μελέτες δείχνουν ότι η υγεία του δέρματος και του εντέρου συνδέονται στενά.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωφέλιμα βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, και φυτικές ίνες , που βοηθούν στην καύση φιλικών μικροοργανισμών, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και του δέρματος.

Το Kimchi είναι ένα είδος πιάτου που έχει υποστεί ζύμωση που φτιάχνεται με κινέζικο λάχανο καθώς και άλλα συστατικά όπως κρεμμύδια, ραπανάκια, καρότα και αγγούρια. Το Kimchi είναι πλούσιο σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της προβιταμίνης Α και της βιταμίνης C.

Σαγκουίνι

Τα σαγκουίνια είναι ένα είδος εσπεριδοειδών με πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το ρουμπινί χρώμα του προέρχεται από υψηλά επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες. Οι ανθοκυανίνες έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για άτομα με φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, όπως η ακμή .

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία .

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με πρωτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό που συνθέτει το δέρμα και είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών και τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα.

Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος καθώς προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου, ρυθμίζει τις φλεγμονές και εμπλέκεται στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης-πρωτεϊνών που βοηθούν το δέρμα να τεντωθεί και να διατηρήσει τη νεανική του εμφάνιση.

Οι ηλιόσποροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο. Αυτό το σταυρανθή λαχανικό είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην αναστολή ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται στη διάσπαση των πρωτεϊνών του δέρματος κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης. Αυτές οι ουσίες βοηθούν επίσης στην προστασία από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, παρέχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, επιταχύνουν την αναγέννηση του δέρματος και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της ελαστικότητας στο δέρμα. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πηγή βήτα-καροτίνης, μιας προβιταμίνης Α καροτενοειδούς που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, παρέχει στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να υποστηρίξει το υγιές δέρμα. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2015 18 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες λαχανικών, φρούτων και ψαριών, καθώς και βήτα-καροτίνη και βιταμίνες A, C, D και E, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Πέστροφα

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και το σχηματισμό και τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, του πιο εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στη ρύθμιση της φλεγμονής και διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, το οποίο βοηθά στην προστασία του σώματος από παθογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνη D σχετίζονται με φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα .

Η πέστροφα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που είναι συγκεντρωμένα σε βιταμίνη D. Η πέστροφα παρέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά DHA και EPA μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν άτομα με φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι η κύρια διατροφική πηγή του καροτενοειδούς λυκοπενίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% του λυκοπενίου που καταναλώνουν οι Αμερικανοί. Το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο. Το λυκοπένιο ως φυσικό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη διαταραχών της ανθρώπινης υγείας .

Επιπλέον, ορισμένα ευρήματα μελέτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας πλούσιες σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός σας.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι περισσότερο από 90% νερό, γεγονός που το καθιστά μια νόστιμη επιλογή για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο από μέσα προς τα έξω. Η κατανάλωση άφθονου νερού και η κατανάλωση ενυδατικών τροφών, όπως το καρπούζι, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό, επειδή η ενυδάτωση βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και των αυλακιών.

Το καρπούζι δεν είναι μόνο ενυδατικό, αλλά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν το δέρμα, όπως το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη.

Παρέχει επίσης το αμινοξύ L-κιτρουλίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς κυκλοφορίας, η οποία είναι σημαντική για τη θρέψη των κυττάρων του δέρματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ