Έλλειψη βιταμίνης D: Οι φυσικές πηγές πρόσληψης που βοηθούν τον οργανισμό

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Η βιταμίνη D3 παράγεται στο δέρμα κυρίως με την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό ακόμη και μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην παρέχει ικανοποιητικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση και η αύξηση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου. Εκτός από διάφορα παθολογικά αίτια, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους της έλλειψης βιταμίνης D είναι η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο.

Η θεραπεία της έλλειψης βιταμίνης D περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων, με συνταγή του γιατρού. Η πρόσληψη της βιταμίνης D με φυσικό τρόπο μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: μέσω της έκθεσης στον ήλιο, για περίπου 15-20 λεπτά την ημέρα και μέσω της διατροφής. Στην πρώτη περίπτωση είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η πέστροφα και η ρέγγα
  • Στρείδια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί
  • Αυγά
  • Μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου

Εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ