Η τροφή που έχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα – Είναι σημαντικό για την ρύθμιση της πίεσης και προστατεύει από έμφραγμα

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνετε περίπου 4.700 milligram καλίου καθημερινά, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων στις ΗΠΑ που ακολουθούν αυτή την συμβουλή είναι πολύ λιγότεροι.

Η πρόσληψη καλίου δεν πρέπει να αγνοείται. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο είναι υψίστης σημασίας για την υγεία των κυττάρων, των νεύρων και των μυών μας. Βοηθά επίσης το σώμα να διατηρήσει έναν φυσιολογικό καρδιακό παλμό, να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και πολλά άλλα.

Η κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού σπασμού και έτσι να μας γλιτώσει από τον πόνο μιας τρομερής κράμπας στα πόδια, λέει η Healthy Solutions Medical Weight Loss and Spa.

To κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για μια σειρά από λειτουργίες. Το κάλιο βρίσκεται σε πολλά είδη τροφών. Έτσι μπορούμε να βρούμε κάλιο σε φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, φακές, τιλάπια, γιαούρτι, σταφίδες. Η λίστα είναι μεγάλη. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το κάλιο με τις μπανάνες, και δίκαια.

Σύμφωνα με το Medical News Today, μία μεσαία μπανάνα περιέχει 422 χιλιοστόγραμμα καλίου, περίπου το 9% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας καθημερινά. Η ύπαρξη επαρκών επιπέδων καλίου στον οργανισμό σας βοηθά το σώμα σας να κρατήσει την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, να διατηρήσει τα επίπεδα υγρών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, Dr. Russell Rosenberg, στο ABC News: «Χρειαζόμαστε το κάλιο για την καρδιαγγειακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία».

Η περίσσεια καλίου στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μερικές δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως ναυτία, μυϊκές κράμπες ή πόνους και πόνους στο στήθος, σύμφωνα με το American Kidney Fund. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η περίσσεια καλίου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή – γι’ αυτό να προσέχετε πάντα την πρόσληψή σας και να θυμάστε να επιδιώκετε την ισορροπία στη διατροφή σας.

Ωστόσο, αν δεν είστε μεγάλος λάτρης των φρούτων, έχουμε καλά νέα για εσάς. Υπάρχει μια θρεπτική πρωτεΐνη που μας προσφέρει ακόμη περισσότερο κάλιο σε μία μερίδα ίδιου μεγέθους με της μπανάνας.

Ο άγριος σολομός και η περιεκτικότητα σε κάλιο

Ο άγριος σολομός είναι η καλύτερη εναλλακτική πηγή καλίου. Με την κατανάλωση μιας μερίδας 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου άγριου σολομού Ατλαντικού, ο οργανισμός θα λάβει 628 milligram καλίου. Θυμηθείτε, στην ίδια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμής μπανάνας, θα βρείτε μόνο 358 milligram καλίου.

Μία μεσαίου μεγέθους ακατέργαστη μπανάνα περιέχει 422 milligram καλίου. Όπως καταλαβαίνετε ο σολομός εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή. Αν και οι μπανάνες είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πηγή καλίου, τώρα γνωρίζουμε ότι ο άγριος σολομός είναι εξίσου καλή πηγή.

Ο άγριος σολομός περιέχει μικρότερες ποσότητες καλίου

Βέβαια η ποσότητα καλίου μειώνεται όταν εξετάζουμε τον μαγειρεμένο σολομό Ατλαντικού ιχθυοτροφείου σε σχέση με τον άγριο σολομό.
Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού ιχθυοτροφείου, θα βρείτε 384 milligram καλίου. Αυτή είναι μια σημαντική μείωση από τα 628 milligram που συσκευάζονται στην ίδια μερίδα άγριου σολομού.

Σε σύγκριση με αυτή τη μικρού μεγέθους μπανάνα των 101 γραμμαρίων, η οποία περιέχει 362 milligram καλίου, ο σολομός ιχθυοτροφείου μετά βίας βγαίνει νικητής. Μόλις φτάσουμε σε μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους μπανάνες, όμως, τότε το φρούτο έρχεται πρώτο.

Είτε εκτρέφεται είτε αλιεύεται ο σολομός εξακολουθεί να είναι πλούσιος σε οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, όλο αυτό το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει η Healthline.

Σε μια μελέτη σε τρωκτικά, που δημοσιεύτηκε στο JCI Insight, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης καλίου και των καρδιακών παθήσεων. Βρήκαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν λιγότερο κάλιο εμφάνισαν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου στις αρτηρίες τους και αυξημένη ακαμψία της αορτής από τα ποντίκια που έτρωγαν κανονικές ποσότητες καλίου.

Αντίθετα, η κατανάλωση υψηλότερων από το μέσο όρο ποσοτήτων καλίου συνδέθηκε με μειωμένη αγγειακή ασβεστοποίηση και δυσκαμψία της αορτής, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: FOXreport.gr

Το μυστήριο του πρώτου βασιλιά της Αγγλίας – Αρχαιολόγοι βρήκαν «χαμένο ναό» 1.400 ετών

Τι είναι το OpenAI Project Q*; – Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ