Μπανάνα: Γιατί δεν πρέπει να την προσθέτετε στα smoothies – Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Τα smoothies προσφέρουν μια νόστιμη και εύκολη μέθοδο για να εντάξετε τα φρούτα και τα μπανάνα στη διατροφή σας. Είναι όμως το smoothie με μπανάνα μια καλή επιλογή; Τι λένε οι ερευνητές.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Davis, υποδηλώνει ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies, όπως η μπανάνα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Μάθετε γιατί και τι να κάνετε.

Τι δείχνει η νέα έρευνα για τα smoothies και τη μπανάνα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση ή φαινολάση (Polyphenol oxidase – PPO) σε ορισμένα φρούτα, όπως η μπανάνα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των υγιεινών για την καρδιά φλαβανολών, ειδικά όταν συνδυάζεται με συστατικά πλούσια σε φλαβανόλες, όπως τα μούρα. Η μελέτη προτείνει την επιλογή συστατικών με χαμηλή δραστικότητα PPO, όπως ο ανανάς ή τα πορτοκάλια, όταν φτιάχνετε smoothies για να βελτιστοποιήσετε την απορρόφηση της φλαβανόλης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, χρησιμοποίησε smoothies για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα πολυφαινολικής οξειδάσης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία και βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά στα smoothies).

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή και προετοιμασία σνακ, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που πρέπει να απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge, που είναι μέρος της Mars, Inc., και επίκουρος ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του UC Davis.

Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολυφαινολικής οξειδάσης. Όταν το φαγητό που περιέχει αυτό το ένζυμο, κόβεται και εκτίθεται στον αέρα, μαυρίζει. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων smoothies φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO θα επηρέαζε την βιοδιαθεσιμότητα και την ποσότητα των φλαβανολών.

Μπανάνες εναντίον μούρων

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιουν ένα smoothie φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε PPO, και ένα smoothie φτιαγμένο με μούρα, τα οποία έχουν λίγη περιεκτικότητα σε PPO. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης.

Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσες φλαβανόλες υπήρχαν στο σώμα μετά την κατάποση των δειγμάτων smoothie και της κάψουλας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie με μπανάνα είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με όσους δεν ήπιαν το smoothie μπανάνας.

«Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται από το σώμα», είπε ο Ottaviani. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων επηρεάζουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα».

Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση να καταναλώνουν 400 έως 600mg φλαβανολών καθημερινά για καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία. Ο Ottaviani είπε ότι όσοι προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να ετοιμάζουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν μειωμένες PPO όπως ανανάς, πορτοκάλια, μάνγκο ή γιαούρτι.

Είπε επίσης ότι η μπανάνα παραμένει ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να καταναλώνεται σε smoothies. Για όσους θέλουν να καταναλώνουν smoothies με μπανάνα ή άλλα φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε PPO, όπως τα παντζάρια, η πρόταση είναι να μην τα συνδυάζουν με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά για μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής άλλων τροφίμων και τις επιπτώσεις στις φλαβανόλες. Ο Ottaviani είπε ότι το τσάι είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβανολών και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, έχει διαφορετική βιοδιαθεσιμότητα φλαβανολών.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα 4 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους – Έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από όλα!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ