Το γεγονός ότι τα φύκια είναι μια υπερτροφή, είναι γνωστό. Πλούσια σε μέταλλα και φυτικές ίνες, γευστικά και χαμηλά σε θερμίδες, τα φύκια κατέχουν εξέχουσα θέση στις ασιατικές κουζίνες εδώ και χιλιετίες, αλλά και στη διατροφή των αυτόχθονων πληθυσμών σε παράκτιες περιοχές όπως ο Καναδάς.
Η δικηγόρος και σύζυγος του Τζόρτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, μοιράστηκε με τη Vogue ότι τρώει το συγκεκριμένο superfood κάθε πρωί ως μέρος του πρωινού της.
Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα φύκια στη διατροφή μας;
«Τα φύκια, στη διατροφική κλίμακα, μετράνε πολύ περισσότερο από το πραγματικό τους βάρος: Είναι πλούσια σε ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, κολλαγόνο, αμινοξέα και φυτικές ίνες», εξηγεί η Karen Cummings-Palmer, μια προπονήτρια υγείας και διατροφής που δημιουργεί προγράμματα τόσο για ιδιώτες πελάτες όσο και για μεγάλες εταιρείες.
Τα φύκια είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία των ωκεανών και περιέχουν πολύ περισσότερες πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από πολλά λαχανικά. Τα βρύα της θάλασσας, μία από τις πολλές βρώσιμες ποικιλίες φυκιών, είναι ένα συστατικό στο smoothie Erewhon της Hailey Bieber, Strawberry Skin Glaze.
Σημείωση: Δεν είναι όλα τα φύκια βρώσιμα και μερικά μπορεί να είναι τοξικά για το σώμα.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φύκια; Το πρωί, σαν την Αμάλ;
«Όποτε μπορείτε να τα καταναλώνετε τακτικά», λέει η Cummings-Palmer. «Δοκιμάστε να προσθέσετε νιφάδες φυκιών σε ένα smoothie ή φτιάξτε ένα υγιεινό σνακ τρίβοντας φύλλα φυκιών με λίγο σησαμέλαιο, πασπαλίζοντας τα με αλάτι και ψήνοντάς τα σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά».
Μια συνταγή για σούπα με φύκια
Συστατικά:
28 γραμμάρια 2 τύπων φυκιών (διαλέξτε από wakame, nori, dulse, κ.λπ.)
2 κομμάτια σέλινο
Για τον ζωμό:
2 αγγουράκια
6 κομμάτια σέλινο
1 κίτρινη πιπεριά
1 μήλο
1 λάιμ
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
Προετοιμασία :
Ενυδατώστε ξανά τα φύκια τοποθετώντας τα σε ένα μπολ με νερό. Ετοιμάζουμε το ζωμό τοποθετώντας το σέλινο, το μήλο, τα αγγούρια και την πιπεριά μέσα σε έναν αποχυμωτή και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε σε κομμάτια τα φύκια και το σέλινο και τα προσθέτουμε στον ζωμό.
Ποια είναι τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση φυκιών;
- Βελτιώνει τον τόνο, την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος. «Τα φύκια είναι πλούσια σε κολλαγόνο, που υποστηρίζει τη δομή του προσώπου, καθώς και βιταμίνη C, η οποία προωθεί περαιτέρω τη φυσική μας παραγωγή κολλαγόνου», επιβεβαιώνει η διατροφολόγος. «Περιέχει επίσης ενυδατικά, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και βελτιώνουν την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία, καθιστώντας τα φύκια μια ισχυρή τροφή ομορφιάς».
- Βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών. «Τα οφέλη ομορφιάς των φυκιών είναι ολιστικά: Υποστηρίζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης των μαλλιών», λέει η Cummings-Palmer. Και μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά φύκια έχουν υψηλότερα από τα κανονικά ποσοστά αναγέννησης.
- Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. «Τα φύκια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που είναι κρίσιμο για την υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας, και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες», λέει η Cummings-Plamer.
- Υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. «Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον υγιή μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του σώματος. Και ενώ πολλά τρόφιμα έχουν όλο και πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, τα φύκια έχουν την ικανότητα να βιοσυσσωρεύουν ιώδιο από το θαλασσινό νερό, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη του θυρεοειδούς», επιβεβαιώνει η διατροφολόγος.
- Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου. «Πλούσια σε πολυσακχαρίτες που προάγουν τα καλά βακτήρια, τα φύκια είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος», λέει η Cummings-Palmer. «Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους».
- Είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. «Πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είτε δημιουργήσετε μια δροσερή σαλάτα εσπεριδοειδών από φύκια wakame, αγγούρι και κουμ κουάτ, είτε προσθέσετε φύκια nori στο stir-fry σας, είναι μια απολύτως βιώσιμη και σχετικά φθηνή υπερτροφή της οποίας η δημοτικότητα και η διάδοση είναι αυξάνεται», καταλήγει η διατροφολόγος.
Αντενδείξεις
- Η κατανάλωση φυκιών δεν συνιστάται σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό ή φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.
- Η κατανάλωση πολλών φυκιών θα μπορούσε να προκαλέσει συσσώρευση βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος.
Οι πιο κοινές ποικιλίες βρώσιμων φυκιών στη μαγειρική
- Nori : Χρησιμοποιείται στο σούσι, αυτό είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο γνωστά φύκια. Το Nori έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, την οποία οι χορτοφάγοι και οι vegan έχουν συχνά έλλειψη, καθώς και σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Προσθέστε το, ενδεχομένως φρυγανισμένο, σε ομελέτες, ομελέτες, σαλάτες και πουρέ πατάτας.
- Wakame : Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και βιταμίνη Β12, αυτό το σαρκώδες φύκι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, είναι τέλειο για να αρωματίζει σούπες όπως miso και μαγειρευτά. Είναι όμως νόστιμο και σε σαλάτες, με φρυγανισμένο σουσάμι και σησαμέλαιο.
- Kombu : Σαρκώδες και τραγανό, αυτό το πολύ πλούσιο σε ιώδιο φύκι χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα για το ζωμό Dashi. Σε μεσογειακά πιάτα, δοκιμάστε το σπασμένο σε σούπες και σαλάτες με καρότα και αγγούρια.
- Hijiki : Πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία και λιγότερο γνωστό εδώ, αυτό το πυκνό σε βιταμίνες και μέταλλα άγρια φύκια είναι ένα νόστιμο αλμυρό. Μια τυπική ιαπωνική συνταγή το περιέχει μαζί με edamame, σοταρισμένα καρότα και τόφου, και από πάνω σάλτσα σόγιας. Να είστε προσεκτικοί, όμως. Το hijiki περιέχει ανόργανο αρσενικό, επομένως πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές δόσεις.