Αν τρώτε πάρα πολλές ντομάτες μπορεί να είναι επικίνδυνο – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι κόκκινες και ζουμερές ντομάτες μπορούν να αναβαθμίσουν τη γεύση οποιουδήποτε γαστρονομικού πιάτου. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι ντομάτες είναι λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι ένα πικάντικο φρούτο με σπόρους. Όπως και να το λέει πάντως ο καθένας το σίγουρο είναι πως οι ντομάτες αποτελούν πολλές φορές ένα βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές αλλά και μία σημαντική προσθήκη στη διατροφή μας.

Ωστόσο, μία μελέτη αναφέρει μερικές παρενέργειες της ντομάτας που μπορούν να σας εκπλήξουν. Τα οφέλη της ντομάτας θα πρέπει να υπερτερούν των επιβλαβών συνεπειών τους αλλά ως γνωστόν «η υπερβολή σε οτιδήποτε είναι επιβλαβής».

Σύμφωνα με έναν διατροφολόγο, οι ντομάτες μπορεί να έχουν τις εξής επιπτώσεις στην υγεία σας:

  • Πέτρες στα νεφρά
  • Καούρα και παλινδρόμηση
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Αποχρωματισμός του δέρματος
  • Αλλεργίες

1. Πέτρες στα νεφρά

Ορισμένες ενώσεις στις ντομάτες είναι δύσκολο να διασπαστούν στον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και οξαλικό άλας που συχνά δεν χωνεύονται και δεν αποβάλλονται από το σώμα. Αυτά τα μέταλλα εναποτίθενται και οδηγούν στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

2. Καούρα και παλινδρόμηση

Η ξινή γεύση της ντομάτας προωθεί την όξινη φύση τους. Έτσι, η κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καούρα και παλινδρόμηση.

3. Πόνος στις αρθρώσεις

Ένα αλκαλοειδές συστατικό της ντομάτας που ονομάζεται σολανίνη είναι ένοχο για τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στους ιστούς και φλεγμονή των αρθρώσεων.

4. Αποχρωματισμός του δέρματος

Ενώ οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι επευφημούν τα οφέλη της ντομάτας για το δέρμα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το δέρμα σας. Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε λυκοποδερμία, μια κατάσταση που προκαλείται από την υψηλή παρουσία λυκοπενίου στο αίμα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δώσει μια θαμπή όψη στο δέρμα σας. Προσέξτε, το λυκοπένιο είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις ντομάτες, αλλά η ποσότητα του πρέπει να περιορίζεται στα 75 mg την ημέρα.

5. Αλλεργίες

Μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη στις ντομάτες είναι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί το συγκεκριμένο λαχανικό – φρούτο. Τα συμπτώματα της αλλεργίας όπως δερματικά εξανθήματα, βήχας, φτέρνισμα και φαγούρα στο λαιμό μπορεί να είναι ορατά αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τις ντομάτες

Οι ντομάτες είναι ασφαλείς για κατανάλωση και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που θα ωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης ντομάτας, όπως:

  • Άτομα με Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμική Νόσο
  • Άτομα με νεφρική νόσο
  • Άτομα που εμφανίζουν συχνές ημικρανίες
  • Και φυσικά, αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στις ντομάτες, θα πρέπει να αποφύγετε να τις καταναλώνετε

Αν ανησυχείτε ότι οι ντομάτες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας σας, μιλήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας. Διαφορετικά, οι ντομάτες είναι ένα απόλυτα θρεπτικό φρούτο για να απολαύσετε.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε ντομάτες;

Οι ντομάτες μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη. Θεωρούνται ένα μη αμυλούχο λαχανικό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – περίπου 3 γραμμάρια σε μια μερίδα ντοματίνι σε ένα φλιτζάνι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Οι ντομάτες έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στο 23, που είναι μια κλίμακα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα με διαβήτη για να καθορίσουν πώς μια τροφή θα επηρεάσει το σάκχαρό τους, σύμφωνα με το GI Search του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Είναι οι ντομάτες καλές για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι ντομάτες μπορούν να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορούν οι γυναίκες να τρώνε ντομάτες όταν θηλάζουν;

Ναι. Οι όξινες τροφές όπως οι ντομάτες δεν έχουν αρνητική επίδραση στο μητρικό γάλα, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2017 στο ‌Korean Journal of Pediatrics‌.
Είναι το λυκοπένιο (που βρίσκεται στις ντομάτες) που πρέπει να προσέχουν οι θηλάζοντες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων, τα άτομα που θηλάζουν μπορούν να τρώνε τροφές που περιέχουν λυκοπένιο, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με λυκοπένιο.

Πηγή: FOXreport.gr

Η απρόσμενη έρευνα για το σέρφινγκ – Πώς βελτιώνει την ψυχική υγεία και συνεισφέρει 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Netflix: Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο «Δρ. Απάτη» που έρχεται να ταράξει τα νερά;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ