Στενογιάλι – Η άγνωστη παραλία της Νότιας Χίου με τα γαλαζοπράσινα νερά

Η παραλία Στενογιάλι βρίσκεται στη Νότια Χίο. Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία με καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά που σχηματίζεται μέσα σε ένα στενόμακρο κόλπο.

Η ακτή αποτελείται από λεπτό βότσαλο ενώ στο εσωτερικό της έχει πέτρες με λίγη άμμο. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται δια θαλάσσης με σκάφος ή από μονοπάτι 2,5 χλμ που ξεκινάει από την παραλία Καρίντα. Κοντά στην παραλία, κατά μήκος της ακτογραμμής υπάρχει και μία μικρή σπηλιά.

Η Χίος φημίζεται για τη μαστίχα, τα μεσαιωνικά χωριά, τις πανέμορφες παραλίες και τον εύφορο Κάμπο της.

Το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν, κατά τον Όμηρο, το προελληνικό, Κίος ή Κέως, το οποίο είναι παραπλήσιο με το σημερινό. Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν νύμφη και κόρη του Οινοπίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος κάτοικος και βασιλιάς του νησιού ήταν ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Χίου και έμαθε στους κατοίκους του νησιού το εμπόριο, τη θάλασσα και το πώς να καλλιεργούν τα αμπέλια.

Εκτός από τη Χιόνη, την πατρότητα της Χίου διεκδικεί και άλλο μυθικό πρόσωπο, ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό – γεωγράφο Ισίδωρο, οι Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα. Ο γεωγράφος Όλφερτ Ντάπερ (1635-1689) λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα, εξ ου και το άλλο όνομα της Χίου Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε. Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα, μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Άλλο όνομά της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυός – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου. Άλλα ονόματα ήταν Αιθάλη (αναφέρει ο έφορος Πλίνιος) και Αρέθουσα, αναφέρουν ο Ιταλός Ruberto Valentino και ο Ιερώνυμος.

Η προϊστορική παράδοση αναφέρει δύο ανθρώπους που πρωτοκατοίκησαν το νησί, τον Οινοπίωνα και τον Μάκαρα. Ο Οινοπίωνας ήταν ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου, είχε κρητική καταγωγή και ήταν αυτός που έφερε στη Χίο την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του καλύτερου οίνου της εποχής, του Αριούσιου Οίνου. Τα εγκώμια γι’ αυτόν τον οίνο ήταν πολλά, όπως νέκταρ, γλυκύτατος, θεραπευτικός, αρωματικός και εύπεπτος.

Πατέρας του Οινοπίωνα ήταν ο Θεός Διόνυσος και μητέρα του η Αριάδνη, κόρη του Βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την αγάπη του για το κρασί και τη μετέδωσε και στους Χιώτες. Με τον Οινοπίωνα συνδέεται και ο μύθος του Ωρίωνα, του διασημότερου μυθικού ήρωα της Χίου. Ο Ωρίων ήταν γιος του Θεού Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του Μίνωα.

Ήταν επίσης γίγαντας και περίφημος κυνηγός. Ο Ωρίων αγάπησε την κόρη του Οινοπίωνα, Μερόπη, της οποίας το χέρι ζήτησε από τον πατέρα της. Ο Οινοπίωνας του ανέθεσε αρχικά να εξολοθρεύσει τα άγρια θηρία της Χίου. Ο Ωρίωνας κατάφερε να τα εξολοθρεύσει, αλλά ο Οινοπίωνας αθέτησε το λόγο του και δεν του έδινε την κόρη του. Ο Ωρίωνας φανερά στεναχωρημένος μέθυσε και έκλεψε την κόρη του Οινοπίωνα, Μερόπη. Για την ασέβειά του αυτή ο Οινοπίωνας τον τύφλωσε και τον έδιωξε από το νησί. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εκδοχές του μύθου. Η Χίος τιμούσε σαν ήρωα το μυθικό οικιστή και εκπολιτιστή της, Οινοπίωνα και η λατρεία του συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Δείτε τις φωτογραφίες από την πανέμορφη παραλία που δημοσίευσε το chiosphotos.gr:

Στενογιάλι - Η άγνωστη παραλία της Νότιας Χίου με τα γαλαζοπράσινα νερά Στενογιάλι - Η άγνωστη παραλία της Νότιας Χίου με τα γαλαζοπράσινα νερά Στενογιάλι - Η άγνωστη παραλία της Νότιας Χίου με τα γαλαζοπράσινα νερά

 

Η Χίος έχει πάνω από 90 υπέροχες παραλίες

  • Μαύρα Βόλια: Ίσως η πιο γνωστή και όμορφη παραλία της Χίου. Τα πεντακάθαρα, σκουρόχρωμα νερά, οι κατακόρυφοι ψηλοί βράχοι και τα μαύρα βότσαλα – προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης – συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά διαθέτει μία καντίνα.
  • Αγία Δύναμη: Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι ήσυχη, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο και βότσαλα. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα.
  • Αγία Μαρκέλλα: Μεγάλη εντυπωσιακή παραλία με σκουρόχρωμη άμμο, βαθιά, κρύα νερά και όμορφη θέα στα Ψαρά. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται δίπλα στην ακτή.
  • Αγία Φωτιά: Η δημοφιλής παραλία του ομώνυμου τουριστικού οικισμού. Έχει βότσαλα και βαθιά κρυστάλλινα νερά και είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνες. Στην παραλία μπορείς, επίσης, να κάνεις κανό και θαλάσσιο ποδήλατο.
  • Βρουλίδια: Μία από τις καλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Χίου. Έχει άμμο, μικρά βότσαλα, πεντακάθαρα γαλάζια νερά και λευκά βράχια. Στην περιοχή λειτουργεί καντίνα για αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό.
  • Γιόσωνας: Μεγάλη, ήσυχη παραλία με βότσαλα, καταγάλανα δροσερά νερά και πλούσια βλάστηση πίσω από την ακτή. Έχει beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες.
  • Ναγός: Το τοπίο στην περιοχή του Ναγού είναι μαγευτικό, με πυκνή βλάστηση, πλατάνια και ρυάκια. Η παραλία έχει μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα δροσερά νερά χάρη στις πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα. Πάνω στη ακτή θα βρεις ταβερνούλες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και δωμάτια για διαμονή.
  • Κώμη: Κοσμοπολίτικη μεγάλη παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Είναι οργανωμένη και έχει ντουζιέρες, ταβέρνες, beach bar, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ