Μύκονος: Γνωρίστε τη “μικρή Ίμπιζα” μέσα από τις ομορφιές της

Συνώνυμη με την απόλυτη χλιδή και τη διασκέδαση είναι η Μύκονος.

Το νησί των ανέμων είναι πόλος έλξης για πολλούς celebrities αλλά και ανώνυμους τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό λόγω της ομορφιάς αλλά και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα στους επισκέπτες. Μύκονος σημαίνει κέφι με επιλογές διασκέδασης ολόκληρο το 24ώρο. Μπαράκια και νυχτερινά κέντρα με δυνατή μουσική για όλα τα γούστα από γνωστούς dj συνθέτουν την… Μύκονος by night.

Την ίδια στιγμή το νησί των ανέμων είναι και ιδανικός προορισμός για shopping. Κυρίως δε στα καταστήματα επί της οδού Ματογιάννη και στα γύρω στενά μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, από ρούχα και παπούτσια γνωστών σχεδιαστών μέχρι έργα τέχνης και τοπικά είδη χειροτεχνίας. Τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν από το πρωί ως αργά το βράδυ.

Όμως η Μύκονος δεν στερείται γραφικότητας και ομορφιάς καθώς διαθέτει μαγικές παραλίες, υπέροχα αξιοθέατα αλλά και τουριστικά χωριά τα οποία φημίζονται για τις ομορφιές τους.

Οι κορυφαίες παραλίες του νησιού

  • Ψαρού

Ψαρού

Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου είναι η Ψαρού η οποία απέχει μόλις 4,5 χλμ. από τη χώρα του νησιού. Πρόκειται για μια αμμώδης παραλία, πολύ καλά οργανωμένη που διαθέτει ομπρέλες και  ξύλινες ξαπλώστρες και την οποία  χιλιάδες τουρίστες και διασημότητες επισκέπτονται κάθε χρόνο.  Λόγω της δημοτικότητας της, κατά την περίοδο αιχμής υπάρχει λίστα αναμονής.

  • Πλατύς Γιαλός

Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, σε απόσταση μόλις 4,5 χλμ. από την πόλη της Μυκόνου και διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού που διαθέτει απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και  που προσελκύει τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Η παραλία αυτή είναι επίσης εξαιρετική για κολύμπι, ηλιοθεραπεία, κωπηλασία, ψάρεμα. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι τουρίστες μπορούν να πάνε από τον Πλατύ Γιαλό με το όχημα τους ή με το καραβάκι, σε φημισμένες παραλίες, όπως  Super Paradise και να ζήσουν ένα ατελείωτο πάρτι στην παραλία.

  • Super Paradise

Σούπερ Παραντάις

Πρόκειται για την πιο διάσημη παραλία της Μυκόνου όπου γίνονται τα πιο τρελά parties.  Πάντως μετά τη δεκαετία του ’50 το Super Paradise έχει καθιερωθεί ως ο κατ’εξοχήν τόπος συνάντησης των VIP’s.  Σημειώνεται ότι η  μετάβαση στη παραλία Super Paradise γίνεται είτε με μεταφορικό μέσο είτε με καραβάκι από τον Πλατύ Γιαλό. Η απόσταση της παραλίας από την Χώρα είναι 7 χλμ.

  • Ελιά

Ελιά

Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μυκόνου είναι η Ελιά που βρίσκεται 8 χλμ. από την πόλη της Μυκόνου και η οποία έχει λίγα και καλά ξενοδοχεία αλλά και μερικά εστιατόρια και ταβέρνες. Κύριο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι η ατελείωτη χρυσαφένια άμμος. Επίσης στην Ελιά μπορεί να βρει κανείς αρκετούς διάσημους επισκέπτες. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ (όπως θαλάσσιο σκι, windsurfing, jet ski) αλλά και για οικογένειες και διαθέτει μια εξωτική ατμόσφαιρα με γαλαζοπράσινα νερά. Οι τουρίστες μπορούν να έρθουν σε λιγότερο από 45 λεπτά στη Παραλία με λεωφορείο ή με το καραβάκι από τον Πλατύ Γιαλό.  Υπάρχει άλλη μια ήσυχη παραλία κοντά στην Ελιά που ονομάζεται Αγράρι.

  • Καλό Λιβάδι

Καλό Λιβάδι

Μία ακόμη όμορφη μεγάλη παραλία της Μυκόνου είναι το Καλό Λιβάδι το οποίο βρίσκεται στο νότιο ανατολικό τμήμα του νησιού (μόλις 10 χλμ. από τη χώρα), μεταξύ της παραλίας Ελιάς και του Καλαφάτη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραλίες σε μήκος και σε πλάτος στο νησί της οποίας τα νερά είναι ρηχά ενώ έχει εστιατόρια και beach-bars με έντονη μουσική αλλά και water sports.

  •  Φτελιά

Φτέλια

Η παραλία της Φτελιάς βρίσκεται περίπου 7 χλμ. ανατολικά της Χώρας. Πρόκειται για μία παραλία που έχει ψιλή άμμο και είναι εύκολα προσβάσιμη. Δεν έχει την πολυκοσμία και beach bars όπως έχουν οι περισσότερες παραλίες του νησιού, ωστόσο αποτελεί στέκι των windsurfers καθότι οι βόρειοι άνεμοι ευνοούν το συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ.

Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε

Το νησί των ανέμων διακρίνεται και για τα αξιοθέατα του. Αναλυτικά:

  • Μικρή Βενετία

Mικρή Βενετία

Η Αλευκάντρα ή “μικρή Βενετία” είναι μια από τις πιο φωτογραφημένες γειτονιές στην Ευρώπη και εκτείνεται από την όμορφη παραλία της Αλευκάντρας μέχρι το κάστρο Πανηγυράκη, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μυκόνου. Στην γειτονιά αυτή θα αντικρίσει κανείς ασβεστωμένα κτίρια και σπίτια αιώνων στην άκρη της θάλασσας. Τα περισσότερα από αυτά ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους και καπετάνιους. Η Μικρή Βενετία είναι επίσης ένα τόπος συγκέντρωσης για νέους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ζήσουν τη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου. Πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν πλέον μετατραπεί σε μικρά μπαρ.

  • Οι Ανεμόμυλοι

ανεμόμυλοι

Οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου, ή Κάτω Μύλοι.  Πρόκειται για είναι ένα συγκρότημα 7 παραδοσιακών ανεμόμυλων του 17ουα αιώνα που είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα της Χώρας, δίπλα στην θάλασσα, στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα από την Αλευκάντρα και το Νιοχώρι. Πάντως σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Μύλος του Γερώνυμου που είναι ιδιωτικός και λειτουργούσε κανονικά έως το 1960. Ο Μύλος του Μπόνη έχει ανακατασκευαστεί και στεγάζει σήμερα το Αγροτομουσείο, ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου. Κάποιοι από τους Ανεμόμυλους έχουν αναπαλαιωθεί και ανακαινιστεί, αποτελώντας σήμερα ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες.

  •  Παναγία η Παραπορτιανή

Παναγία

Η εκκλησία Παναγία Παραπορτιανή στη Μύκονο είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων και του Αιγαίου και βρίσκεται στη κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομα της το οφείλει στο κάστρο καθώς βρίσκεται δίπλα στη παλιά μικρή πύλη του κάστρου, το παραπόρτι.

Μία από τις ιδιαιτερότητες που έχει η Παναγία της Παραπορτιανής είναι και η στέγαση 5 εκκλησιών στο ιδιαίτερο “σώμα” της που αποτελούσε και παλιό τμήμα του κάστρου κατά τον μεσαίωνα.  Μέρος της εκκλησίας που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης σήμερα είναι ένας ορθογώνιος οχυρωματικός πύργος. Οι τέσσερις από τις εκκλησίες αυτές βρίσκονται στο ισόγειο ενώ η πέμπτη, η Παναγία η Παραπορτιανή, κάθεται από πάνω τους σαν τρούλος.  Από τις τέσσερις εκκλησίες του ισογείου η παλαιότερη είναι αυτή των Αγίων Ανάργυρων που εκτιμάται  ότι άρχισε να χτίζεται κατά τον 15ο αιώνα ενώ σύμφωνα με άλλους κατά τον 17ο αιώνα. Οι υπόλοιποι ναοί είναι της Αγίας Αναστασίας, του Άγιου Σώζοντος και του Άγιου Ευστάθιου που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα γραφικά χωριά του νησιού

Μεταξύ άλλων το νησί των ανέμων διαθέτει και γραφικά χωριουδάκια. Αναλυτικά:

  • Κλουβάς  

Κλουβάς

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Μυκόνου είναι ο Κλουβάς που βρίσκεται πολύ κοντά στην χώρα της Μυκόνου, στον δρόμο που οδηγεί στην Άνω Μερά και στο οποίο μένουν με 953 μόνιμοι κάτοικοι. Το χωριό διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα και αποτελεί επιλογή πολλών επισκεπτών για την διαμονή τους, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά και το αεροδρόμιο.

  • Τούρλος

Τούρλος

Το χωριό  Τούρλος απέχει 2,5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και σε αυτό θα βρει κανείς παραδοσιακά σπιτάκια, ολόλευκα χτισμένα με βάση την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Επίσης στον Τούρλο βρίσκεται σήμερα το νέο λιμάνι της Μυκόνου, όπου δένουν τα περισσότερα πολυτελή κρουαζιερόπλοια που έρχονται το νησί.

Πάντως στο χωριό ο επισκέπτης θα βρει τόσο τουριστικά καταλύματα, όσο και εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες αλλά και τουριστικά γραφεία και πρακτορεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Όσοι βρεθούν στο χωριό και θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται «άλλη Μύκονος», δεν θα πρέπει να παραλείψουν μια επίσκεψη στον Άη Γιώργη τον Σπηλιανό, το ξωκλήσι που είναι χτισμένο στην αγκαλιά ενός βράχου, λίγο βορειότερα από το λιμάνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ