Ο υπέροχος Πειραιάς, δεν είναι μόνο λιμάνι

Ο υπέροχος Πειραιάς, δεν είναι μόνο λιμάνι. Αυτός είναι ο λόγος που θα κάνουμε τρία διαφορετικά αφιερώματα, για να θυμηθούν όσοι γνωρίζουν και να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν, κάποια από αυτά που διαθέτει αυτή η υπέροχη και αναπτυσσόμενη πόλη, η οποία πλέον έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Πειραιάς είναι μία πόλη με σημαντική ιστορία, ζωντανό παρόν και λαμπρό μέλλον!  Τη μακραίωνη ιστορία της πόλης πιστοποιούν διάφορα ευρήματα επιγραφών, αρχαίων  τάφων, θεμέλια ναών, νεωσοίκων, κτιρίων, τειχών και αρχαίων λιμενικών έργων, αλλά και αναφορές σημαντικών αρχαίων συγγραφέων.

Ο Πειραιάς αποτελούσε τη ναυτική βάση της αρχαίας Αθήνας και κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ακμή. Το 1832 προτάθηκε από τον αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, τον Gutensohn, να γίνει η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία θα επεκτεινόταν σταδιακά προς την Αθήνα, αλλά τελικά επιλέχθηκε η Αθήνα.

Σήμερα ο Πειραιάς είναι μία ζωντανή πόλη, με πολλά αξιοθέατα, που συνεχώς αναπτύσσεται. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο, αλλά και διεθνές ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κέντρο. Είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας, συνδέοντας ακτοπλοϊκά την πρωτεύουσα με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Είναι το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της Ευρώπης και πλέον αποτελεί και έναν σημαντικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια εντός της Μεσογείου.

Πολλά είναι τα συγκοινωνιακά μέσα, που διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών, λεωφορεία, τρόλεϊ, ΤΡΑΜ, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και το ΜΕΤΡΟ, που πρόσφατα εγκαινίασε τρεις (3) σταθμούς.

Ο Πειραιάς με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του και τις πολυάριθμες μοναδικές τοποθεσίες του, Πειραϊκή, Πασαλιμάνι ή Λιμένας Ζέας, Φρεαττύδα, Μικρολίμανο, Καστέλλα, Προφήτης Ηλίας και τόσες άλλες, υπόσχεται στον επισκέπτη του πολλές εικόνες και ξεχωριστές διαδρομές. Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τμήματα από τα τείχη του 5ου αιώνα π.Χ., κατάλοιπα αρχαίων ναών και κτιρίων, θα δει κάποιος κάνοντας απλά μια βόλτα σε διάφορα σημεία της πόλης. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα μοναδικά εκθέματα του Αρχαιολογικού
μουσείου της πόλης αλλά και το Ναυτικό μουσείο Ελλάδας, που βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας. Επίσης, αξιοθαύμαστα είναι και τα βιομηχανικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς επίσης και τα πολυάριθμα διατηρητέα νεοκλασικά κτίσματα, με κορωνίδα το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο. Δεν λείπουν βέβαια και τα εντυπωσιακά μοντέρνα οικοδομήματα, όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου είναι η έδρα της ομάδας ποδοσφαίρου του Πειραιά, του Ολυμπιακού.

Ελάτε να ανακαλύψουμε κάποιες από τις πιο γοητευτικές «γωνιές» της πόλης, που θα μας θυμίσουν μοναδικές στιγμές ή θα κάνουν κάποιους που δεν την έχουν επισκεφτεί, να την ερωτευτούν.

  1. Κέντρο του Πειραιά (Πλατεία Κοραή). Όλη η κίνηση της εμπορικής ζωής της πόλης ξεκινά από την Πλατεία Κοραή και επεκτείνεται ως το λιμάνι και το Πασαλιμάνι. Στους γύρω δρόμους βρίσκονται εμπορικά καταστήματα στα οποία μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα από ένδυση, υπόδηση, διακόσμηση σπιτιού, συσκευές και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αποτελεί χώρο διοργάνωσης πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στη μεγάλη αυτή πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο του Πειραιά και δεσπόζει η προτομή του Αδαμάντιου Κοραή. Καταστήματα εστίασης και καφετέριες, για να απολαύσει ο επισκέπτης ροφήματα, γλυκά, φαγητά και μεζέδες, συνθέτουν την εικόνα της πλατείας. Στον πεζόδρομο, τον οποίο διαχωρίζει από την πλατεία η Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου, κυριαρχεί το άγαλμα του ήρωα του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Επίσης, στην άλλη πλευρά της πλατείας κι αφού διασχίσουμε τη Λεωφόρο Γεωργίου Α’, θα συναντήσουμε πλατεία, την οποία κοσμεί το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, σημαντικού πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ) και απ’ τη μία πλευρά της η πλατεία αυτή καταλήγει στην επιβλητική εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Από την άλλη πλευρά, αφού διασχίσουμε την Λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, βρισκόμαστε μπροστά στο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν και οι υπέροχοι ναοί με ιστορία Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδας, ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Καθολικός ναός Αγίου Παύλου, κ.α.
  2. Τερψιθέα – Τρούμπα. Η συνοικία της Τερψιθέας βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά και αποτελεί το δυτικό μέρος της συνοικίας της Τερψιθέας προς τον κεντρικό λιμένα. Με πλατείες, πεζόδρομους, εμπορική κίνηση και με  την περιοχή της Τρούμπας, η οποία τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή της σημερινής δημοτικής αρχής, έχει αναπτυχθεί πολύ και έχει γίνει κέντρο ψυχαγωγίας. Έχει συγκεντρώσει πολλά καταστήματα διασκέδασης και εστίασης, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το όνομά της το οφείλει σε μια μεγάλη τρόμπα νερού που ήταν τοποθετημένη από τη δεκαετία του 1860 μέχρι την περίοδο του μεσοπολέμου, σε μια στέρνα στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή και από αυτήν εφοδιάζονταν τότε με  νερό τα ατμόπλοια του λιμανιού. Στο κέντρο της Τρούμπας στην οδό Νοταρά, βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους οίκους ανοχής, ενώ στις γειτονικές οδούς Φίλωνος και Κολοκοτρώνη ήταν τα μπαρ και τα καμπαρέ, με θαμώνες διεθνή πληρώματα εμπορικών αλλά και πολεμικών πλοίων (6ος Αμερικανικός στόλος). Τότε η περιοχή  ήταν υποβαθμισμένη και χαρακτηριζόταν κακόφημη. Η Τρούμπα, η περιοχή που ενέπνευσε τους μεγάλους του Ελληνικού Κινηματογράφου, αναβαθμισμένη πλέον με στέκια μοντέρνα και μουσικές από όλον τον κόσμο, κατακλύζεται από νέες και νέους για διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες. Πλέον, στην περιοχή της Τρούμπας βρίσκονται κυρίως ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, καταστήματα παντός είδους και τα Δικαστήρια του Πειραιά.
  3. Χατζηκυριάκειο. Το πολυτραγουδισμένο Χατζηκυριάκειο διαθέτει από το 1885, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική σχολή στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ολόκληρο το δυτικό άκρο της Πειραϊκής χερσονήσου. Είναι κλειστός περιφραγμένος χώρος και εκεί βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή, του αρχαίου ιδρυτή της πόλης του Πειραιά. Επίσης, εκεί βρίσκεται η Ανωτάτη Σχολή Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η Σχολή Λιμενοφυλάκων, η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, η
    Υπηρεσία Φάρων, το άλλοτε «Βασιλικό Περίπτερο», τα πυροβολεία απόδοσης τιμών του Πολεμικού Ναυτικού και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα (ορφανοτροφείο) με το πολύ σημαντικό έργο, σε παιδιά, που το έχουν ανάγκη και με την ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη.
  4. Πειραϊκή. Μία από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές του Πειραιά, με θέα στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου. Στο βάθος του ορίζοντα, όταν ο καιρός το επιτρέπει, φαίνονται η Αίγινα και η Σαλαμίνα. Κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής της Πειραϊκής, διακρίνονται σε πολλά σημεία τμήματα από τα αρχαία πειραϊκά τείχη, τα «Κονώνεια Τείχη». Στην περιοχή βρίσκουμε τον όρμο της Φρεαττύδας, τον όρμο του Λουβιάρη, γνωστό στους Πειραιώτες ως «Σκαφάκι», τον όρμο της Αφροδίτης με τις ψαρόβαρκες, το Μνημείο του Αφανούς Ναύτη, που είναι ένας μεγάλος τσιμεντένιος Σταυρός και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ακόμα ένα σημείο που διαθέτει πολυάριθμα καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και καφέ. Επίσης, στην Πειραϊκή υπάρχει και ο μεγαλοπρεπής ναός τηςΠαναγίας  Ρόδον το Αμάραντον.
  5. Καλλίπολη. Η Καλλίπολη είναι μια από τις νεότερες συνοικίες της πόλης του Πειραιά και περιβάλλεται από τις ακτές της Πειραϊκής με τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νείλου. Βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες του Χατζηκυριάκειου, της Πειραϊκής, του Αγίου Βασιλείου και της Πηγάδας. Παρότι η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα από νησιώτες κυρίως Υδραίους και Δωδεκανήσιους, μετά το 1922 που έγινε η Μικρασιατική καταστροφή, το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και έτσι πήρε το όνομα της. Η περιοχή του Αγίου Νείλου αποτελεί τμήμα της συνοικίας της Καλλίπολης.
  6. Φρεαττύδα – Πασαλιμάνι/Μαρίνα Ζέας. Η Μαρίνα Ζέας είναι το δεύτερο λιμάνι στον Πειραιά, το οποίο εξυπηρετεί μισθωμένα γιοτ. Διαθέτει 650 θέσεις ελλιμενισμού, μεταξύ των οποίων και για σκάφη έως 80 μ. μήκος. Προσφέρει στους επισκέπτες του ένα υπέροχο περιβάλλον για περιπάτους. Ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία ψυχαγωγίας της πόλης με καταστήματα εστίασης, καφετέριες και πολυκαταστήματα, την πλατεία Κανάρη και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Στη Φρεαττύδα δεσπόζουν οι ιεροί ναοί του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Παρασκευής.
  7. Καστέλλα. Μία περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά. Ιδανική για βόλτες στα γεμάτα με παλιά νεοκλασικά κτίσματα στενά της. Είναι συνοικία πάνω σε λόφο με πολλά σκαλάκια, ήσυχα δρομάκια με νεραντζιές, με το Βεάκειο Θέατρο, νεοκλασικά κτίρια και με πολλές ανηφόρες. Η αρχιτεκτονική της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την περιηγηθείτε για να θαυμάσετε τις επαύλεις του 19ου αιώνα, τα διώροφα νεοκλασικά και τα επιβλητικά αρχοντικά. Ο συγκεκριμένος λόφος παλαιότερα ήταν γνωστός και ως «Συνοικία δεξαμενής» λόγω της δεξαμενής νερού, που υπήρχε στην κορυφή του λόφου για την ύδρευση της πόλης. Η μία πλευρά του λόφου ονομάζεται Καστέλλα, ενώ η άλλη Προφήτης Ηλίας λόγω του ναού που βρίσκεται εκεί. Στην πλευρά του Προφήτη Ηλία σώζονται ιερά λαξευμένα στο βράχο και ίχνη οχυρώσεων από την αρχαϊκή εποχή. Οι γνώστες της περιοχής αναφέρονται συχνά και στις στοές, που υπάρχουν μέσα στον λόφο.
  8. Μικρολίμανο. Βρίσκεται κάτω από την Καστέλλα και είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία. Είναι ένας κλειστός όρμος με αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια. Η μεγάλη ανάπλαση του Μικρολίμανου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η σημερινή δημοτική αρχή, με την οποία μετακινήθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα σε έναν νέο ομοιόμορφα οριοθετημένο χώρο, δίπλα στη θάλασσα, ανακατασκευάστηκαν τα πεζοδρόμια και τα πλακόστρωτα και δημιουργήθηκε έτσι χώρος  για περίπατο  δίπλα στη θάλασσα. Ο παραλιακός δρόμος μετατράπηκε σε  ήπιας κυκλοφορίας, απαγορεύτηκε η άναρχη στάθμευση και δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για τα αυτοκίνητα. Έτσι το Μικρολίμανο έγινε  μία από τις ομορφότερες και πλέον οργανωμένες περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως ο φωτισμός είναι χαμηλής κατανάλωσης με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
  9. Βοτσαλάκια. Η παραλία του Πειραιά. Εδώ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε πόλη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από λουόμενους, που χαίρονται τη θάλασσα. Τα βράδια του καλοκαιριού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μία ταινία στον θερινό κινηματογράφο.  Επίσης, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, γυμναστήριο, γήπεδο τένις, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και κολυμβητήριο.
  10. Γούναρη – Αγορά. Ένα μεγάλο «πολυκατάστημα», με απίστευτη ποικιλία προϊόντων, σε αμέτρητα καταστήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους και τα δρομάκια της περιοχής. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να βρει από σπόρους για πουλιά, βότανα και τρόφιμα νωπά και κατεψυγμένα, μέχρι και το πιο εξεζητημένο ύφασμα και αντικείμενο. Εκεί βρίσκεται και ο Πύργος του Πειραιά ή το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά. Έχει ύψος 84 μέτρα και είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 1972 και το 1983 επενδύθηκε εξωτερικά με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. Από τότε μέχρι και πρόσφατα παρέμενε αναξιοποίητος. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από πολυετείς προσπάθειες κέρδισε ένα ακόμα «στοίχημα» και κατάφερε επιτέλους να αξιοποιήσει το κτίριο αυτό. Εδώ και μερικούς μήνες ο Πύργος ανακαινίζεται και σύντομα θα αποτελεί ένα ακόμα «κόσμημα» της πόλης!
  11. Άγιος Διονύσιος.  Η περιοχή αυτή κατά το παρελθόν υπήρξε το κέντρο της μεγαλύτερης βιομηχανικής ζώνης στην Ελλάδα, με πλήθος από εργοστάσια, συνεργεία, μηχανουργεία, κ.α. Μετά, τα εργοστάσια έκλεισαν και η περιοχή υποβαθμίστηκε. Σήμερα όμως με ενέργειες της Δημοτικής αρχής, η περιοχή του Αγίου Διονυσίου, αλλάζει, αναβαθμίζεται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, προσελκύοντας νέες οικονομικές δραστηριότητες. Μια μεγάλη έκταση, περίπου 470 στρεμμάτων, αναμορφώνεται. Γίνεται ανάπλαση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, εγκαθίσταται περισσότερος φωτισμός στους δρόμους, ενισχύεται το πράσινο και γίνεται οργάνωση ελεύθερων χώρων. Η δημιουργία ποδηλατόδρομου, η ανακατασκευή του δικτύου ομβρίων υδάτων και η οργάνωση της στάθμευσης, είναι κάποιες από τις αλλαγές, που είτε έχουν ξεκινήσει είτε θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον!
  12. Λιοντάρι Πειραιά. Το λιοντάρι, που δεσπόζει σήμερα στο τέλος της Ακτής Ξαβερίου κοιτάζοντας προς το κεντρικό λιμάνι, είναι πιστό αντίγραφο παλαιότερου μαρμάρινου αγάλματος, που εκλάπη από τον Ενετό ναύαρχο Μοροζίνι, το 1687. Το πρωτότυπο, που κλάπηκε δέσποζε για αιώνες σε μια περίβλεπτη θέση του λιμανιού και ήταν ο λόγος που ο Πειραιάς τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε από τους Λατίνους και Ασλάν Λιμάν από τους Οθωμανούς. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη χρονολογία κατασκευής του
    πρωτότυπου λιονταριού, αλλά μοιάζει πολύ με το τρόπαιο που έστησαν οι Μακεδόνες στη Χαιρώνεια. Στο σώμα του υπάρχουν χαραγμένα ρουνικά σύμβολα, τα οποία χάραξαν Βάραγγοι (Σκανδιναβοί) μισθοφόροι που βρέθηκαν στον Πειραιά το 1018.
  13. Μανιάτικα – Αγία Σοφία. Η συνοικία Μανιάτικα ή Αγία Σοφία , είναι περιοχή με στενούς μονόδρομους και με μεγάλες κλίσεις λόγω του λόφου Βώκου. Πλέον έχει και τον δικό της σταθμό μετρό, σταθμός «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ». Η συνοικία λέγεται Μανιάτικα επειδή οι περισσότεροι που κατοίκισαν αρχικά στην περιοχή, κατάγονταν κυρίως από τη Μάνη. Οι Μανιάτες, που  εγκαταστάθηκαν στην Αγία Σοφία, εργάζονταν κυρίως ως λατόμοι, στα καμίνια για ασβέστη που δημιουργήθηκαν πλησίον του λόφου του Βώκου, σε λιμενικές εργασίες, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι οποίες  άνθιζαν στα τέλη του 19ου αιώνα και 20ού αιώνα, στη ζώνη του λιμανιού, καθώς και στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ των ετών 1898 και 1902 ανεγέρθηκε στην περιοχή ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας, μιας τρισυπόστατης βασιλικής με τρούλο.
  14. Καμίνια. Τα Καμίνια αποτελούν συνοικία του Πειραιά, που εκτείνεται από το κλειστό πλέον καπνεργοστάσιο του Κεράνη στην Πειραιώς, μέχρι την περιοχή Ρετσίνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι αρχικά, ήταν ναυτικοί και καπνεργάτες. Ονομάστηκαν Καμίνια από το μεγάλο αριθμό σιδηρουργείων και καμινιών που υπήρχαν στη περιοχή και προπολεμικά εξυπηρετούσαν τις ναυπηγοεπισκευαστικές ανάγκες του λιμανιού του Πειραιά. Στην περιοχή βρίσκονται η Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής (ΣΚΥΠ), το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου. Με τις ανασκαφές βρέθηκε αρχαία οδός με ανάλημμα, η οποία πλαισιώνεται από συστάδες τάφων σε ταφικούς περιβόλους. Κτίσματα απροσδιόριστης χρήσης, κλίβανοι και πηγάδια με κεραμική, δίνουν στοιχεία πως τα Καμίνια κατοικήθηκαν από την Πρωτογεωμετρική περίοδο.
  15. Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου, άνθισε μεγάλο τμήμα του βιομηχανικού Πειραιά. Στη συνοικία των Καμινίων βρίσκονταν δυο από τα παλαιότερα βιομηχανικά κτίρια του Πειραιά, απέναντι από τη σημερινή γέφυρα του Καλαμάκη, ο ατμόμυλος του Ν. Σταματόπουλου που ιδρύθηκε το 1864 και το κλωστήριο-υφαντήριο του Χ. Σταμόπουλου με έτος ιδρύσεως το 1875.
  16. Νέο Φάληρο. Το Νέο Φάληρο είναι συνοικία του Δήμου Πειραιά που βρίσκεται στην αρχή της περιοχής του Φαληρικού όρμου. Τα όρια της ξεκινούν από τον Ιερό Ναό Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τελειώνουν στον Κηφισό ποταμό. Συνοικία η οποία πρωτοκατοικήθηκε τη δεκαετία του 1850-1860. Την περίοδο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 αναπτύχθηκε και από τότε αποτέλεσε κοσμικό σημείο. Ήταν η πρώτη λουτρόπολη της Αθήνας. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη λεγόμενη βιομηχανική ζώνη του νέου Φαλήρου, κοντά στη λεωφόρο Πειραιώς αναπτύχθηκαν βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ