Χριστούγεννα: Αυτοί είναι οι top προορισμοί των Ελλήνων – Στο 90% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, τι λένε παράγοντες της αγοράς στο enikos.gr

Γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και το φετινό δεκαπενθήμερο των εορτών στους ηπειρωτικούς και ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, με τις πληρότητες να φτάνουν το 80-90% για το διάστημα 22 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου. Η χειμερινή περίοδος φαίνεται να κινείται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν μικρές αυξήσεις περίπου 3-5%.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας μίλησε στο enikos.gr τόσο για την φετινή εορταστική κίνηση, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι μετά το πέρας των εορτών, αφού οι επιχειρήσεις τους μένουν άδειες.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές και φέτος είναι οι περιοχές με τα θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα και τα Τρίκαλα. Ακολουθούν τα Καλάβρυτα, η Αραχώβα, η Αρκαδία, το Καρπενήσι, η Καλαμπάκα, η Λάρισα, η Ημαθία, τα Γιάννενα, το Πήλιο, η Χαλκίδα, το Αίγιο, αλλά και η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Ξάνθη.

Παράλληλα, αυξημένη είναι η κίνηση και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ θεωρούνται μεγάλοι προορισμοί και τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Από την άλλη, ελάχιστη κίνηση παρατηρείται στη Θεσσαλία, κυρίως στη λίμνη Πλαστήρα, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Επίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επίσκεψη στα χιονοδρομικά κέντρα των Καλαβρύτων, 3-5 Πηγάδια του Ν. Ημαθίας, του Μετσόβου, των Τρικάλων Κορινθίας, του Παρνασσού και της Βασιλίτσας.

Ξανά στον «χάρτη» των προορισμών το Πήλιο

Στον τουριστικό «χάρτη» των χειμερινών προορισμών επιστρέφει το Πήλιο, το οποίο επλήγη από τις καταστροφικές και σαρωτικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή. Ο κ. Καλλίας τονίζει  από την πλευρά του ότι υπάρχει ανάκαμψη στα καταλύματα.

«Αν και η πληρότητα φτάνει το 80%, γεγονός το οποίο είναι μόνο θετικό, αξίζει να σημειώσουμε πως κάποια ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, άρα είναι λογικό τα υπόλοιπα να έχουν περισσότερο κόσμο. Ορισμένοι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, αφού ακόμη υπάρχει πρόβλημα στην προσβασιμότητα».

Οι προορισμοί του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων, Λύσανδρο Τσιλίδη που μίλησε στο enikos.gr, τα τουριστικά πακέτα που έχουν διατεθεί για το εξωτερικό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρσι, καθώς όπως λέει, «τα οικονομικά μέτρα δεν αρκούν για τους καταναλωτές, οπότε περιορίζουν τα ταξίδια τους. Αδυνατούν να ταξιδεύουν σε όλες τις γιορτές, δηλαδή 4 φορές το χρόνο, οπότε πρέπει να αφαιρέσουν κάτι από το κάδρο».

Οι top επιλογές των Ελλήνων για τα ταξίδια εκτός των τειχών της χώρας, είναι η Ιταλία (Ρώμη, Νάπολη, Μιλάνο), η Ισπανία και η Πορτογαλία. Παράλληλα, οι Έλληνες θα βρεθούν και στο Λονδίνο, στην «Πόλη του Φωτός» το Παρίσι, στην Πράγα, στην Βουδαπέστη, στην Βαρσοβία καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για ταξίδια στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, στη νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική, καθώς και στην Περσία με μικρά γκρουπ.

Πώς κυμαίνονται οι τιμές

Ο κ. Καλλίας χαρακτηρίζει τις τιμές των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο λογικές και υποστηρίζει πως κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, παρόλο που το λειτουργικό, μισθολογικό και ενεργειακό κόστος για τους επιχειρηματίες είναι στα ύψη.

«Φυσικά και ο δικός μας κλάδος δεν κατάφερε να γλιτώσει από το κύμα της ακρίβειας. Ωστόσο, θεωρώ πως καταφέραμε μαζί με τους συναδέλφους να κρατήσουμε σε ένα λογικό επίπεδο τις τιμές, κάποιοι τις διαμόρφωσαν όσο πιο χαμηλά γινόταν, και αυτό μπορούμε να πούμε πως φαίνεται από τις κρατήσεις και τις πληρότητες των ξενοδοχείων που είναι υψηλές. Παρατηρούνται μικρές αυξήσεις περίπου 3-5%» αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η τιμή, όπως είναι λογικό, αλλάζει ανάλογα με τις παροχές και το είδος του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, τα δίκλινα ξεκινούν από 60-65 ευρώ τη βραδιά και μπορούν να φτάσουν έως και 120-140 ευρώ σε ένα πεντάστερο κατάλυμα, ενώ αντίστοιχα σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται μέσω Airbnb, το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιλίδης, ανέφερε πως για ένα οργανωμένο ταξίδι στην Ελλάδα, τα τουριστικά πακέτα κοστίζουν κατά μέσο όρο 180-280 ευρώ, ενώ οι τιμές για Ευρώπη είναι 500-700 ευρώ.

Αποκλειστικά Έλληνες επισκέπτες

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων οι επισκέπτες των τουριστικών περιοχών είναι αποκλειστικά και μόνο Έλληνες, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν περιορίσει τις διακοπές τους.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως ο Έλληνας έχει περιορίσει τις διακοπές του, αφού το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό, σε συνδυασμό με τα διόδια. Κάποιοι κάνουν μονοήμερες και διήμερες εξορμήσεις κοντά στην πόλη τους, ενώ αυτοί που μπορούν θα ταξιδέψουν για 5 ημέρες.

Το 40% των ξενοδοχείων στην ορεινή και ηπειρωτική Ελλάδα κλείνει από την Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, και ανοίγουν μόνο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ