Γιατί δεν πρέπει να τρώμε αυτά τα σνακ πριν από τον ύπνο

Ο ύπνος είναι μία από τις καλύτερες απολαύσεις της ζωής, ωστόσο όπως αποκαλύπτει ένας ειδικός, μία συνηθισμένη βραδινή ρουτίνα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται να κοιμηθούμε τη νύχτα.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έχουμε βολευτεί στον καναπέ ή το κρεβάτι μας, να έχουμε βάλει να δούμε μια ταινία και να τρώμε το αγαπημένο μας σνακ. Όμως δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ορισμένα από τα πράγματα που κάνουμε πριν από τον ύπνο, μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Mental Health UK, σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν κοιμάται αρκετά. Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, γι’ αυτό πρέπει πάντα να κοιμόμαστε αρκετά και καλά.

Τα βραδινά σνακ που πρέπει να αποφεύγετε

Όπως αποκαλύπτει η ειδικός στον ύπνο και θεραπεύτρια, Denise Iordache, ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε είναι να τρώτε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ ή τα πατατάκια.

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα αλμυρά σνακ, τα επεξεργασμένα κρέατα και ορισμένες κονσέρβες, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατακράτηση νερού, η οποία με τη σειρά της αφυδατώνει το σώμα σας. Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας νιώθοντας δίψα, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας» εξήγησε η Denise, μιλώντας στη Mirror.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα σνακ αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία θα μπορούσε επίσης να βλάψει τον ύπνο μας. «Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, καθιστώντας πιο δύσκολο να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Η υπέρταση σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και η υπνική άπνοια» πρόσθεσε η Denise.

ύπνος αϋπνία
πηγή: freepik.com

«Τίποτα δεν διαταράσσει τον ύπνο σας όσο το να πρέπει να σηκωθείτε για να τρέξετε στην τουαλέτα, και τα αλμυρά σνακ μπορούν να το κάνουν αυτό. Το αλάτι μπορεί να ωθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερα ούρα, οδηγώντας σε συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας και να σας αποτρέψει από το να επιτύχετε τα αναζωογονητικά στάδια του βαθύ ύπνου» συνέχισε η Denise.

Προκειμένου να περιοριστεί αυτό το ενδεχόμενο, η ειδικός συνέστησε να μην τρώτε αλμυρά τρόφιμα δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. «Για να ελαχιστοποιήσετε τον αρνητικό αντίκτυπο των αλμυρών τροφών στον ύπνο σας, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο».

«Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό σας να έχει αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί το νάτριο και να μειώσει την πιθανότητα νυχτερινών διαταραχών. Το να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού, ιδίως τις βραδινές ώρες, μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Η επιλογή εναλλακτικών λύσεων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή η επιλογή ενός ισορροπημένου, μέτριου γεύματος πριν από τον ύπνο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διαταραχών στον ύπνο σας και να συμβάλει σε μια πιο ξεκούραστη νύχτα» τόνισε η Denise.

Τι να τρώτε πριν από τον ύπνο

Η Denise συνιστά να τρώτε ένα «ελαφρύ και ισορροπημένο σνακ» εάν έχετε λιγούρα πριν από τον ύπνο, όπως ένα μικρό μπολ με βρώμη ή μια μπανάνα, καθώς αυτά είναι χαμηλά σε νάτριο.

«Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια βιολογική αναγκαιότητα που είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, την ψυχική διαύγεια, τη συναισθηματική ευεξία και τη συνολική ζωτικότητα. Ο ύπνος είναι θεμελιώδης πυλώνας της συνολικής μας υγείας. Αναζωογονεί το σώμα και το μυαλό μας, βοηθώντας μας να παραμένουμε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σημασία του ποιοτικού ύπνου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί και οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξή του» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ