Βρέθηκε ρωμαϊκή αγορά σε αρχαία πόλη – H απροσδόκητη ανακάλυψη επιβεβαιώνει θεωρίες των αρχαιολόγων του 18ου αιώνα

Στα εδάφη του δήμου Ubrique στο Κάντιθ (νότια Ισπανία), μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας επιβεβαίωσε τις υποθέσεις που διατυπώθηκαν πριν από δύο και πλέον αιώνες, φέρνοντας στο φως την ρωμαϊκή αγορά της αρχαίας πόλης Ocuri.

Βίντεο: Καρέ – καρέ η στιγμή που άνδρας εισβάλλει σε γκαλερί και κλέβει διάσημο πίνακα του Banksy – Στις 200 χιλιάδες λίρες η αξία του

Οι ανασκαφές, αποτέλεσμα της συνεργασίας του πανεπιστημίου της Γρανάδας και του δημοτικού συμβουλίου του Ubrique, πραγματοποιήθηκαν χάρη στη συμβολή μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών, φοιτητών και εθελοντών τους οποίους ενώνει το πάθος για την αποκάλυψη των μυστηρίων του παρελθόντος.

Μια από τις σπουδαιότερες πτυχές της ανασκαφής, ήταν η επιβεβαίωση της αδιάλειπτης κατάληψης της τοποθεσίας μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Γρανάδα
Σημείο της ανασκαφής. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Γρανάδας

Ανακαλύφθηκε η ρωμαϊκή αγορά της αρχαίας πόλης Ocuri στη νότια Ισπανία

Κυρίαρχος στόχος του αρχαιολογικού εγχειρήματος, ήταν η επαλήθευση μιας παράτολμης υπόθεσης που προτάθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, από τον ακαδημαϊκό της περιοχής, Jaun Vegazo, ο οποίος διατύπωσε την εικασία πως, η κεντρική αναβαθμίδα του λόφου με την χαρακτηριστική ονομασία «La Mora», στέγαζε τα ευρήματα της αρχαίας αγοράς της Ρωμαϊκής πόλης.

Ανακαλύφθηκε σπάνια λεκάνη του 6ου αιώνα π.Χ. – Τι αποκαλύπτει για την καθημερινότητα στους αρχαίους πολιτισμούς

Αρχαιολόγοι στο σημείο των ανασκαφών. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Γρανάδα

Αρχαιολόγοι στο σημείο των ανασκαφών. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Γρανάδας

Ανακαλύφθηκε ταφική πλάκα με «μαγικές ιδιότητες» που προστάτευε από το κακό και τους εχθρούς – Η μυστηριώδης επιγραφή που μπερδεύει τους αρχαιολόγους

Το προοίμιο μιας απροσδόκητης ανακάλυψης

Στην αρχή οι αρχαιολόγοι αντίκρυσαν ένα ταπεινό σκηνικό: έναν τοίχο με περίμετρο ούτε ενός μέτρου, ο οποίος εικάζεται ότι ήταν η κεντρική πλατεία, ύψους σχεδόν ενός μέτρου και μήκους περίπου 16 μέτρων. Ωστόσο, αυτό που φαινόταν σαν ένα απελπιστικό ξεκίνημα σύντομα μετατράπηκε σε προοίμιο μιας ανακάλυψης που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι λεπτομερείς αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο επιβεβαίωσαν την υπόθεση του Vegazo, αλλά αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από αρχιτεκτονικά στοιχεία που σκιαγραφούν το προφίλ μεγάλων δημόσιων κτιρίων, τα οποία χρονολογούνται στην πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο.

Μυστήριο με αρχαίο θησαυρό που ανακαλύφθηκε σε απομακρυσμένο νησί – Σπάνια νομίσματα ήταν κρυμμένα κάτω από έναν βράχο

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων, και εν αναμονή μιας πιο ενδελεχούς μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν έναν μνημειακό βωμό, συνοδευόμενο από διάφορα ευρήματα αρχιτεκτονικής διακόσμησης, συμπεριλαμβανομένων βάσεων κιόνων και φρεατίων. Τα στοιχεία αυτά έχουν συνδεθεί με άλλα διάσπαρτα στοιχεία σε όλη την πόλη, όπως βάθρα αγαλμάτων και θραύσματα κιόνων, συνθέτοντας έτσι ένα ιστορικό παζλ μεγάλης πολυπλοκότητας και πλούτου.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα ανέλαβε την επανεξέταση αρκετών δομών και αυτό έχει συντελέσει στην ανάδειξη της ισχυρής συμβολικής σημασίας της τοποθεσίας, η οποία συνδέεται με τον ρωμαϊκό θρησκευτικό συγκρητισμό (σ.σ. τον συνδυασμό διαφορετικών θρησκειών), με μία ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις θρησκείες που σχετίζονται με τον νερό. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία του υδάτινου στοιχείου στην κοσμοθεωρία και τα τελετουργικά της αρχαίας Ρώμης και του τρόπου με τον οποίο οι πεποιθήσεις αυτές διαπλέκονταν με τις προϋπάρχουσες, τοπικές παραδόσεις.

Κνωσός: Αναδιαμορφώνεται με σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου

Η σπουδαιότερη πτυχή της ανακάλυψης

Μια από τις σπουδαιότερες πτυχές της ανασκαφής, ήταν η επιβεβαίωση της αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας στην τοποθεσία μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., μια αποκάλυψη που διευρύνει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της πόλης Ocuri.

Το γεγονός ότι υπήρξε παρατεταμένη διαμονή ανθρώπων στο σημείο τεκμηριώνεται από νομίσματα που έχουν ανακαλυφθεί, από τα οποία ξεχωρίζει μια ιδιαίτερη ανακάλυψη: πρόκειται για την πρώτη χριστιανική εικονογραφική αναπαράσταση που βρέθηκε σε ένα νόμισμα με χαραγμένο το  «Χι Ρο» , μια από τις πρώτες μορφές του χριστογράμματος.

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν άγνωστες ταφικές δομές – Το ανεξήγητο μυστήριο της κατασκευής τους

Άλλα σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν στοιχεία για την κοινωνική οργάνωση

Εκτός από τα νομίσματα εντοπίστηκαν επίσης κεραμικά από τη Βόρεια Αφρική που ρίχνουν φως στις διαδρομές του εμπορίου της περιόδου.

Τα ευρήματα κεραμικής υποδηλώνουν έντονη εμπορική δραστηριότητα που συνδέεται με την Πεδιάδα του Γιβραλτάρ, αποκαλύπτοντας ένα εμπορικό δίκτυο που συνέδεε την περιοχή αυτή με τη Βόρεια Αφρική και κατ’ επέκταση με ολόκληρη την Μεσόγειο.

Αναπάντεχη ανακάλυψη κατά τη διάρκεια έργων σε εγκαταστάσεις γνωστής εταιρείας – Βρέθηκε αρχαίος οικισμός και ανθρώπινα λείψανα

Οι εκπλήξεις δεν περιορίζονται στη ρωμαϊκή περίοδο. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει ένα εύρημα που πιθανολογούν ότι είναι τα θεμέλια ενός αμυντικού οχυρού από την μεσαιωνική περίοδο.

Η οχυρωματική δομή η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο επέτρεπε την οπτική επικοινωνία με άλλα οχυρά στην περιοχή, αποτελώντας τμήμα ενός περίπλοκου συστήματος επιτήρησης και ελέγχου στο στρατηγικό αυτό σημείο των βουνών Gaditano.

Απροσδόκητη ανακάλυψη: Παρατήρησε κάτι περίεργο σε υψόμετρο 2.200 μέτρων – Αποδείχθηκε ότι ήταν αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας

Οι ανασκαφές στο λόφο La Mora έχουν διαμορφώσει ένα θεμελιώδες πεδίο για την κατανόηση της άφιξης και της εγκατάστασης των Ρωμαίων στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς και της διαδικασίας πολιτισμικού υβριδισμού μεταξύ των Ρωμαίων αποίκων και των πληθυσμών που ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην περιοχή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ