Βρέθηκε νέο είδος πλάσματος που έχει 56 πόδια και μισεί το φως – ΦΩΤΟ

Επιστήμονες από τη Βραζιλία έδωσαν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες μιας νέας συναρπαστικής ανακάλυψης. Βρήκαν ένα νέο είδος βελούδινου σκουληκιού (velvet worm) ανάμεσα σε ρίζες χόρτου σε ένα τροπικό δάσος στη Βραζιλία. Το νέο πλάσμα ονομάστηκε «Epiperipatus Puri» και βρέθηκε στο «RPPN Reserva Ecológica de Guapiaçu». Πρόκειται για μέρος του διάσημου Ατλαντικού Δάσους στα ανατολικά της Βραζιλίας.

Το πλάσμα αυτό μοιάζει πολύ με ένα μικρό σκουλήκι αλλά είναι καλυμμένο με θηλές, που είναι μικροσκοπικά εξογκώματα τα οποία δίνουν στο δέρμα του μια τραχιά υφή. Έχει σκούρο κοκκινωπό-καφέ χρώμα, ωστόσο έχει πορτοκαλί και καφέ σχέδια σε σχήμα διαμαντιού κατά μήκος του.

Αυτό το βελούδινο σκουλήκι έχει 28 ζεύγη ποδιών, δηλαδή συνολικά 56 πόδια, και το μήκος του είναι περίπου 4,3 εκατοστά. Τα αρσενικά του είδους έχουν πρωκτικούς αδένες, ωστόσο τα θηλυκά δεν έχουν.

Τι είναι τα βελούδινα σκουλήκια

Τα βελούδινα σκουλήκια ανήκουν στην φυλή των Onychophora (Ονυχοφόρα) και υπάρχουν περίπου 180 διαφορετικά είδη. Μοιάζουν λίγο με κάμπιες και μπορεί να έχουν μέγεθος από 0,5 εκατοστά έως σχεδόν 15 εκατοστά. Ορισμένα είδη ζουν στη Νότια Αμερική, ενώ άλλα ζουν στη Νότια Αφρική, την Αυστραλασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική Αμερική.

Όλα τα γνωστά είδη είναι χερσαία και νυκτόβια. Τους αρέσει να ζουν σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται στα “απορρίμματα” και το χώμα των δασών. Αυτά τα σκουλήκια αρέσκονται επίσης να ζουν σε σάπιους κορμούς και μερικά από τα είδη ζουν σε σπηλιές. Συνήθως ζουν μοναχικά και γίνονται λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

βελούδινο σκουλήκι Epiperipatus puri

Τι τρώνε συνήθως τα βελούδινα σκουλήκια

Τα βελούδινα σκουλήκια είναι σαρκοφάγα. Τρέφονται συνήθως με μικρά ασπόνδυλα, όπως σκαθάρια και τερμίτες. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα είδη τρέφονται με σαλιγκάρια και άλλα σκουλήκια.

Τα βελούδινα σκουλήκια παράγουν μια ισχυρή κολλώδη ουσία στους γλοιώδεις αδένες τους. Μάλιστα κάποια από αυτά μπορούν να εκτοξεύσουν αυτήν την ουσία για να παγιδεύσουν το θήραμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους για να πιάσουν και να τεμαχίσουν το θήραμά τους.

Ποια ζώα κυνηγούν τα βελούδινα σκουλήκια

Κάποια γνωστά αρπακτικά κυνηγούν τα βελούδινα σκουλήκια. Ορισμένοι τύποι κοραλλιογενών φιδιών και σαρανταποδαρούσες τα θεωρούν τροφή. Ορισμένες αράχνες τα κυνηγούν επίσης, όπως και ορισμένα είδη τσίχλας (πουλί).

Ως ομάδα ζώων ούτε απειλούνται ούτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ωστόσο, η απώλεια ενδιαιτημάτων, που προκαλείται από την καταστροφή των τροπικών δασών, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για μεμονωμένα είδη. Μάλιστα ορισμένα είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πριν να τα ανακαλύψουν οι άνθρωποι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ