Το να είσαι χορτοφάγος μπορεί να είναι στο DNA σου – Τι δείχνει νέα μελέτη

Το να ζεις χωρίς κρέας μπορεί να μην είναι απλώς θέμα θέλησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο PLOS One διαπίστωσε ότι υπάρχουν τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με το πόσο καλά μπορεί κάποιος να τηρήσει έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής.

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη χορτοφαγία και ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά πιο κατάλληλοι για χορτοφαγική διατροφή από άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nabeel Yaseen, ομότιμος καθηγητής παθολογίας στο Feinberg του Northwestern University.

Εκτός από τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές, οι λόγοι υγείας, ηθικοί και περιβαλλοντικοί, συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που παρακινούν τους ανθρώπους να μειώσουν ή να εξαλείψουν την κατανάλωση κρέατος – αλλά δεν είναι πάντα τόσο επιτυχημένοι, είπε ο Yaseen.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοαποκαλούμενων χορτοφάγων στην πραγματικότητα αναφέρει ότι καταναλώνει προϊόντα κρέατος όταν απαντά σε λεπτομερή ερωτηματολόγια. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι χορτοφάγοι δεν μπορούν να το κάνουν και τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η γενετική είναι τουλάχιστον μέρος του λόγου» προσθέτει.

Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος θα είχε ή δεν θα είχε γενετική προδιάθεση για χορτοφαγία, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελλοντική εργασία θα αντιμετωπίσει αυτό το ερώτημα, τόνισε ο Yaseen.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες πληροφορίες για την υγεία στο μέλλον, είπε ο Δρ José Ordovás, διευθυντής διατροφής και γονιδιωματικής και καθηγητής διατροφής και γενετικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη. Ο Ordovás δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ των γονιδίων μας και των διατροφικών μας επιλογών, υποδηλώνοντας ότι στο μέλλον, ενδέχεται να έχουμε πιο εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις με βάση τις γενετικές προδιαθέσεις», υπογράμμισε.

Συνδέσεις με τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων που παρακολουθεί τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα.

Περισσότεροι από 5.000 αυστηροί χορτοφάγοι, που ορίζονται ως άτομα που δεν είχαν φάει κρέας ζώων τον τελευταίο χρόνο, συγκρίθηκαν με περισσότερα από 300.000 άτομα σε μια ομάδα ελέγχου που έτρωγαν κρέας το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία γονίδια που ταυτίζονται έντονα και άλλα 31 που δυνητικά ταυτίζονται με τη χορτοφαγία. Σε μια γενετική ανάλυση, οι ερευνητές είδαν ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό από τους μη χορτοφάγους να έχουν διαφορετικές παραλλαγές αυτών των γονιδίων.

Ο λόγος για αυτό μπορεί να βρίσκεται στο πώς διαφορετικοί άνθρωποι επεξεργάζονται τα λιπίδια ή τα λίπη.

Πολλά από τα γονίδια που η μελέτη βρήκε ότι σχετίζονται με τη χορτοφαγία είχαν να κάνουν με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, διευκρινίζει ο Yaseen.

Τα φυτά και το κρέας διαφέρουν ως προς την πολυπλοκότητα των λιπιδίων τους, επομένως μπορεί μερικοί άνθρωποι να χρειάζονται γενετικά κάποια λιπίδια που προσφέρει το κρέας, πρόσθεσε.

«Υποθέτουμε ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με γενετικές διαφορές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί αυτή η υπόθεση», συμπλήρωσε.

Δεν λειτουργεί σε όλους

Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, είπε ο Ordovás. Αν και αυτή η μελέτη μπορεί να μην παρέχει οριστική απάντηση, είναι μια σημαντική ματιά στη διατροφή, είπε.

«Αυτή η μελέτη ρίχνει φως σε έναν σχετικά ανεξερεύνητο τομέα έρευνας: τη γενετική πίσω από τις διατροφικές προτιμήσεις», είπε ο Ordovás. «Η σύνδεση των γενετικών παραλλαγών με τη μακροπρόθεσμη αυστηρή χορτοφαγία υποδηλώνει μια βιολογική βάση για αυτή τη διατροφική επιλογή, πέρα ​​από πολιτιστικούς, ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ