Τέσσερις ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Ιησού Χριστό στη μικρή και μεγάλη οθόνη

Το Πάσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές. Τα Πάθη του Χριστού και εν συνεχεία η Ανάσταση συγκινούν εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως. Ανά τα χρόνια στη μικρή, και πολύ περισσότερο στη μεγάλη οθόνη, έχουν δημιουργηθεί πολλές αναπαραστάσεις της ζωής του Ιησού, είτε με επιτυχία είτε χωρίς.

Οι πολιτικοί στη «μάχη» του TikTok – Προεκλογικές καμπάνιες με βάρκα… τα social media

Ο πιο επιτυχημένος Χριστός

Αναμφίβολα η σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι “Ιησούς από τη Ναζαρέτ” είναι η πιο επιτυχημένη εκδοχή του Χριστού. Ο κόσμος “αγκάλιασε” την σειρά αυτή, όσο καμία άλλη σειρά ή ταινία που περιγράφει την ζωή του Μεσσία. Ο Ρόμπερτ Πάουελ κλήθηκε να ερμηνεύσει ίσως τον πιο δύσκολο ρόλο και τα κατάφερε. Η εικόνα του ως Χριστός είναι η πιο γνωστή. Το πρώτο επεισόδιο μεταδόθηκε για πρώτη φορά, στις 27 Μαρτίου 1977 από την συχνότητα της ιταλικής RAI.
Ο Πάουελ για να δώσει περισσότερο την αίσθηση του “θείου” δεν ανοιγόκλεισε τα μάτια του καθ’ όλη την διάρκεια της σειράς, ενώ ο σταυρός που κουβάλησε ήταν πραγματικός για να βγουν οι σκηνές των Παθών πιο αληθοφανείς.

«Έκανε απόλυτη παγωνιά. Κι αντί να με κατεβάζουν από τον σταυρό μεταξύ των γυρισμάτων, με άφηναν εκεί πάνω, δίνοντάς μου μια ρόμπα και ένα ζευγάρι παντόφλες. Θυμάμαι πως ερχόταν κάποιες φορές η σύζυγός μου και μου έδινε μια τζούρα τσιγάρο. Θυμάμαι ακόμα κάποιον από την παραγωγή να μου ανεβάζει και ένα σφηνάκι μπράντι» θα δήλωνε αργότερα ο Πάουελ.

Ο Ιησούς του Μελ Γκίμπσον

“Τα Πάθη του Χριστού” είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες που αναπαριστούν τη ζωή του Υιού του Θεού. Η ταινία του Μελ Γκίμπσον μπορεί να έγινε εμπορική επιτυχία, όμως σήκωσε και θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της βαναυσότητας, με την οποία παρουσίασε τα βασανιστήρια. Η ταινία ουσιαστικά επικεντρώνεται στις τελευταίες 12 ώρες του Χριστού. Ξεκινά με την προσευχή στο κήπο της Γεθσημανής και τελειώνει με την Ανάσταση. Ο Τζιμ Καβίζελ κλήθηκε να ερμηνεύσει τον δύσκολο ρόλο του Ιησού. Ο Καβίζελ μάλιστα κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, τραυματίστηκε καθώς μαστιγώθηκε δύο φορές κατά λάθος στη πραγματικότητα.

Ο Ιησούς στη “Μαρία Μαγδαληνή”

Σε μια ταινία που επικεντρώνεται στην ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής ο Χοακίν Φίνιξ είναι ο Ιησούς. Ο ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστός ως Τζόκερ, ένα χρόνο πριν ερμηνεύσει τον εχθρό του Batman, ενσάρκωσε τον Ιησού, σ’ έναν μη πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη ταινία για τη ζωή της Μαρίας από τα Μάγδαλα το 2018, βλέπουμε, ίσως και για πρώτη φορά, έναν Χριστό με διαφορετική εμφάνιση, ο οποίος δεν ταιριάζει στα κινηματογραφικά πρότυπα με τα οποία είχε παρουσιαστεί.

Ο αμφιλεγόμενος Χριστός του Σκορτσέζε

Το 1988 μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Ο Τελευταίος Πειρασμός”. O Γουίλιαμ Νταφόε είναι ο Μεσσίας, στην πιο αμφιλεγόμενη ταινία για τον Ιησού. Η ταινία του Σκορτσέζε, χαρακτηρίστηκε αιρετική και βλάσφημη, με τον Ιησού να μην μοιάζει καθόλου με τα θρησκευτικά αλλά και τα κινηματογραφικά πρότυπα, με τα οποία τον έχουμε γνωρίσει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ