Τα 7 σημάδια ότι ο σύντροφος σας, σας θεωρεί δεδομένους σύμφωνα με ψυχολόγους

Η αγάπη θέλει δύο. Απαιτεί και οι δύο σύντροφοι να είναι ανοιχτοί και να θέλουν να προσφέρουν στην σχέση. Τι γίνεται όμως αν αρχίσετε να νιώθετε ότι η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς το μέρος σας;

Για να το εξηγήσουμε. Αισθάνεστε ότι εσείς μέσα στην σχέση δίνετε τα πάντα, κάνετε θυσίες, καταβάλλετε σημαντική προσπάθεια, αλλά δεν λαμβάνετε το ίδιο επίπεδο δέσμευσης και εκτίμησης σε αντάλλαγμα. Σας ακούγεται γνώριμο;

Εάν πιστεύετε ότι ο σύντροφος σας, σας θεωρεί δεδομένους υπάρχει τρόπος να είστε σίγουροι. Όταν κάποιος θεωρεί δεδομένα τα όσα προσφέρετε τότε θα έχει τα παρακάτω 7 σημάδια στην συμπεριφορά του.

Τα 7 σημάδια ότι ο σύντροφος σας, σας θεωρεί δεδομένους, σύμφωνα με ψυχολόγους

  • Δεν κάνει προσπάθεια
  • Δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας
  • Οι απόψεις σας παραβλέπονται συνεχώς
  • Δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες
  • Δεν επενδύει σε πράγματα που αγαπάτε
  • Δεν υποστηρίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας
  • Νιώθετε ασήμαντοι στη ζωή του

Δεν κάνει προσπάθεια

Υπάρχει αυτό το μοναδικό συναίσθημα όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να βγαίνεις με κάποιον. Κάθε βλέμμα, κάθε άγγιγμα, κάθε λέξη – όλα είναι μαγικά. Κάνετε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσετε ο ένας τον άλλον, να δείξετε πόσο ενδιαφέρεστε.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η προσπάθεια αρχίσει να μειώνεται; Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ο σύντροφος σας σταματάει να θέλει να σας εντυπωσιάσει και να σας κινήσει το ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας θεωρεί δεδομένους. Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως να μην κανονίζετε πλέον βραδινές εξόδους ή να μην δείχνει ενδιαφέρον για την καθημερινότητά σας.

Δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας

Ένα άλλο σημάδι που είναι αρκετά προσωπικό είναι να μην αναγνωρίζει τους κόπους και το ενδιαφέρον σας για την σχέση. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε σχεδιάσει ένα πάρτι γενεθλίων έκπληξη με όλους τους αγαπημένους φίλους του. Να έχετε κοπιάσει να φτιάξετε τούρτα και να στολίσετε το σπίτι. Φυσικά περιμένετε να σας αγκαλιάσει και να ενθουσιαστεί.

Ωστόσο εάν το μόνο που εισπράξατε από τον σύντροφο σας είναι ένα απλό : «α ωραία» τότε πιθανότατα σας θεωρεί δεδομένους. Εάν ένας σύντροφος δεν εκφράζει ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που κάνετε γι ‘αυτόν τότε χρειάζεται να σας προβληματίσει.

Οι απόψεις σας παραβλέπονται συνεχώς

Μπορεί να βρίσκεστε σε μία σχέση που παρατηρείται ότι οι ιδέες, οι απόψεις και οι επιθυμίες σας αγνοούνται. Για παράδειγμα προτείνετε στον σύντροφο σας να δείτε μία ταινία ή να βγείτε σε ένα μαγαζί. Αμέσως αρνείται και θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο στο τι θα κάνετε.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν ο σύντροφός σας παραβλέπει συνεχείς τις απόψεις ή τις αποφάσεις σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σας θεωρεί δεδομένους. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει αλλά ο σύντροφος σας όταν απορρίπτει τις ιδέες σας, υπονομεύει τον ρόλο σας στη σχέση. Εάν λοιπόν δεν εκτιμά τη συμβολή σας, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε αν πραγματικά εκτιμά την παρουσία σας στη ζωή του.

Δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες

Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Σε μια ισορροπημένη σχέση, τόσο οι ανάγκες όσο και οι επιθυμίες των συντρόφων θα πρέπει να έχουν την ίδια σημασία. Σίγουρα, θα υπάρξουν στιγμές που οι ανάγκες ενός ατόμου μπορεί να έχουν προτεραιότητα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει ο κανόνας.

Όταν ο σύντροφός σας δίνει σταθερά προτεραιότητα στις ανάγκες του έναντι των δικών σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι σας θεωρεί δεδομένους. Μπορεί να μην παρατηρήσει καν ότι το κάνει. Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δείχνει ότι δεν εκτιμάει τις ανάγκες ή τις επιθυμίες σας.

Δεν επενδύει σε πράγματα που αγαπάτε

Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάθος για τη φωτογραφία και ο σύντροφός σας δεν δείχνει ποτέ ενδιαφέρον. Ποτέ δεν ρωτά για τις φωτογραφίες σας ούτε προτείνει να σας βοηθήσει σε κάτι. Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που ενδιαφέρονται το ένα για τα χόμπι του άλλου τείνουν να έχουν πιο δυνατές, πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει επειδή δείχνουν ότι νοιάζονται για αυτό που κάνει τον σύντροφο τους χαρούμενο.

Έτσι, όταν ο σύντροφός σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για κάτι που είναι σημαντικό για εσάς, μπορεί να σας θεωρεί δεδομένους. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν σας εκτιμάει. Προσέξτε αυτό το σημάδι. Εάν ο σύντροφός σας δεν επενδύει χρόνο ή προσπάθεια για να κατανοήσει αυτά που αγαπάτε εσείς τότε μπορεί να μην σας δίνει την εκτίμηση που σας αξίζει.

Δεν υποστηρίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας

Προσπαθείτε να κάνετε ένα νέο επαγγελματικό βήμα και ο σύντροφος σας φαίνεται να μην σας υποστηρίζει; Κάθε φορά που κάνετε όνειρα για το μέλλον σας καταλαβαίνετε ότι δεν σας στηρίζει και μονίμως εκφράζει τις ανησυχίες του; Τότε το μήνυμα μπορεί να είναι ότι τα όνειρα σας δεν είναι σημαντικά για τον σύντροφο σας. Εάν δεν στέκονται δίπλα σας καθώς κυνηγάτε τους στόχους σας, δείχνουν διακριτικά έλλειψη σεβασμού για τις φιλοδοξίες σας.

Νιώθετε ασήμαντοι στη ζωή του

Τελικά αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι δεν είστε σημαντικό μέρος της ζωής του συντρόφου σας, θα μπορούσε να είναι μια σαφής ένδειξη ότι σας θεωρεί δεδομένους.
Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Ίσως κάνει σχέδια χωρίς να σας συμβουλευτεί ή δεν σας εμπλέκουν σε σημαντικές αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι το θεμελιώδες στοιχείο κάθε υγιούς σχέσης είναι να αισθάνεστε ότι είστε σημαντικός για τον σύντροφο σας.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή

Εάν έχετε εντοπίσει κάποιο ή αρκετά από τα παραπάνω σημάδια στην σχέση σας τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας, σας θεωρεί δεδομένους. Η αναγνώριση αυτής της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Με επίγνωση και κατανόηση, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα. Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία και στον καθορισμό ορίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ