Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η Édith Piaf, που πέθανε στα χέρια του Έλληνα συζύγου της

Το πιστοποιητικό γέννησής της Édith Piaf αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915, στο νοσοκομείο Hôpital Tenon.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Γεννήθηκε με το όνομα Édith Giovanna Gassion.Το όνομα “Édith” ήταν εμπνευσμένο από τη Βρετανίδα νοσοκόμα Edith Cavell, η οποία εκτελέστηκε 2 μήνες πριν από τη γέννηση της Édith επειδή βοήθησε Γάλλους στρατιώτες να δραπετεύσουν από τη γερμανική αιχμαλωσία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είκοσι χρόνια αργότερα, το καλλιτεχνικό της επώνυμο “Piaf” ήταν μιά έμπνευση του ανθρώπου που της έκανε δημόσιες σχέσεις, επειδή είχε ως βάση έναν γαλλικό όρο για το σπουργίτι.

Η Édith Piaf ήταν μία Γαλλίδα τραγουδίστρια, που έγινε πολύ γνωστή για την ερμηνεία της σε είδη τραγουδιών για τα καμπαρέ και εκείνου που αποκαλούσαν “σύγχρονο τραγούδι”. Θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Γαλλίας και μία από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα.

Τα κομμάτια της Piaf ήταν συχνά αυτοβιογραφικά, πολλά ήσαν ρεαλιστικά τραγούδια αλλά και μπαλάντες για την αγάπη, την απώλεια και τη θλίψη. Τα πιο γνωστά τραγούδια της είναι τα “La Vie en rose” (1946), “Non, je ne regrette rien” (1960), “Hymne à l’amour” (1949), “Milord” (1959), “La Foule” (1957), “L’Accordéoniste” (1940) και το “Padam, padam” (1951).

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, έγινε η πιο δημοφιλής ερμηνεύτρια της Γαλλίας, κάνοντας επίσης περιοδείες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική. Η δημοτικότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες την οδήγησε να εμφανιστεί στο Ed Sullivan Show… οκτώ φορές!

Το 1944 ανακάλυψε τον Yves Montand, με τον οποίο είχε ερωτική σχέση και με τον οποίο συνεργάστηκε στο περίφημο καμπαρέ Moulin Rouge. Ωστόσο, ο δεύτερος σύζυγός της ήταν από Έλληνες γονείς, λεγόταν Θεοφάνης Λαμπουκάς ή αλλιώς Théo Sarapo. Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 1963, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ