Πώς οι Rolling Stones πήραν το όνομά τους και πώς συνεργάστηκαν με τους Beatles

Η συνέντευξη του Keith Richards στην εκπομπή “The Tonight Show” με τον Jimmy Fallon, έγινε στα πλαίσια της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ των Rolling Stones, με τίτλο “Hackney Diamonds” και ήταν αποκαλυπτική.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Richards αποκάλυψε από πού προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος και ποια ήταν η σχέση και οι συνεργασίες τους με τους Beatles.

Το όνομα τους οι Rolling Stones, καθώς και το μουσικό περιοδικό “Rolling Stone”, το πήραν από το τραγούδι που έγραψε και ηχογράφησε το 1950 ο μεγάλος μπλουζίστας Muddy Waters, το “Rollin’ Stone”, το οποίο ήταν η πρώτη του κυκλοφορία με την θρυλλική δισκογραφική εταιρία Chess Records. Στην ουσία αυτό το κομμάτι του Waters, ήταν βασισμένο και επεξηγηματικό ενός άλλου τραγουδιού, που ανήκε στην κατηγορία των Delta Blues, το “Catfish Blues”, που προερχόταν από την δεκαετία του ’20.

Ωστόσο, ο Muddy Waters δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο “rolling stone”. Είχε προηγηθεί κατά έναν χρόνο ο Hank Williams, με το τραγούδι του “Lost Highway”, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον στίχο “I’m a rolling stone, all alone and lost”. Από αυτό πήρε ο Bob Dylan και έβγαλε το “Like a Rolling Stone”. Τον συγκεκριμένο όρο χρησιμοποίησαν και οι Temptations στο “Papa Was A Rollin’ Stone”.

Ήταν καλοκαίρι του 1962 όταν η παρέα των Mick Jagger και Keith Richards ετοιμαζόντουσαν να κάνουν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση και να παίξουν live μπροστά στο κοινό. Είχαν κλείσει μία εμφάνιση στις 12 Ιουλίου 1962, στο περίφημο Marquee Club και αποφάσισαν να την διαφημίσουν προκειμένου να μαζέψουν περισσότερο κόσμο.

Ήταν ο Brian Jones που μίλησε στο τηλέφωνο προς την εφημερίδα “Jazz News” προκειμένου να δημοσιευθεί μία διαφήμιση. Το έντυπο ρώτησε τα στοιχεία της εκδήλωσης και σε κάποια φάση τους ρώτησε… πώς ονομαζόταν το συγκρότημα. Το γκρουπ όμως δεν είχε σκεφθεί ακόμα το όνομά του… Έτσι όπως ήσαν αραδιασμένοι κάποιοι δίσκοι βινυλίου στο πάτωμα, που αγαπούσαν να ακούν, πάνω-πάνω και γυρισμένο από την πίσω πλευρά ήταν το εξώφυλλο ενός δίσκου του Muddy Waters όπου το πρώτο κομμάτι ήταν το “Rollin’ Stone”. Τότε με νοήματα συμφώνησαν όλοι ότι το όνομα του συγκροτήματος θα ήταν σε εκείνη τη φάση “Mick Jagger and The Rolling Stones”.

 

Rolling Stones

Rolling Stones

Σε εκείνη την ιστορική πρώτη εμφάνιση το συγκρότημα είχε τα εξής μέλη: Mick Jagger (τραγούδι), Keith Richards (κιθάρα), Brian Jones (κιθάρα), Stu (πιάνο), Dick Taylor (μπάσο), Tony Chapman (ντραμς).

Τα τραγούδια που έπαιξαν ήταν τα: “Kansas City”, “Baby What’s Wrong”, “Confessin’ The Blues”, “Bright Lights, Big City”, “Dust My Blues”, “Down The Road Apiece”, “I’m A Love You”, “Bad Boy”, “I Ain’t Got You”, “Hush-Hush”, “Ride ‘Em On Down”, “Back In The USA”, “Kind Of Lonesome”, “Blues Before Sunrise”, “Big Boss Man”, “Don’t Stay Out All Night”, “Tell Me That You Love Me”, “Happy Home”.

Στο νέο άλμπουμ των Rolling Stones, το “Hackney Diamonds”, συμμετέχει και το ιδρυτικό μέλος των Beatles, o Paul McCartney. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα “σκαθάρι” συνεργάστηκε με τους Stones. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Όπως εξηγεί ο Keith Richards, μπορεί πάντα να υπήρχε μιά ανταγωνιστικότητα μεταξύ των Beatles και των Rolling Stones, αλλά αυτή στην πραγματικότητα ετροφοδοτείτο περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το κοινό. Στην ουσία υπήρχε μία καλή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας. Για παράδειγμα, τα δύο συγκροτήματα έκαναν κάποια συνενόηση για τις κυκλοφορίες των δίσκων τους, ώστε να μην μπουκώσουν την αγορά και τα δύο ταυτόχρονα και χάνουν από πωλήσεις.

Καλλιτεχνικά υπήρξαν και άλλες περιστάσεις συνεργασίας. Ο John Lennon και ο Paul McCartney έδωσαν στους Rolling Stones μία από τις πρώτες επιτυχίες τους, το “I Wanna Be Your Man”. Είναι ένα τραγούδι κοινό, που ηχογράφησαν και τα δύο συγκροτήματα, αλλά που αρχικά ανήκε στους Beatles.

 

Ο Paul McCartney και ο John Lennon συμμετείχαν στην ηχογράφηση του τραγουδιού “We Love You” των Rolling Stones.

Επίσης, στο κομμάτι “Dandelion” των Rolling Stones, οι Paul McCartney και John Lennon έκαναν φωνητικά.

Και βέβαια στην ηχογράφηση του “All You Need Is Love” των Beatles, συμμετείχαν οι Mick Jagger και Keith Richards, μαζί με άλλους σπουδαίους μουσικούς, όπως η Marianne Faithful, ο Eric Clapton και ο Keith Moon των Who.

Τέλος, στο ολοκαίνουργιο άλμπουμ “Hackney Diamonds” και συγκεκριμένα στο κομμάτι “Bite My Head Off”, ο Paul McCartney παίζει μπάσο.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ