Πώς να διατηρήσετε το σαλόνι σας ζεστό χωρίς να ανάψετε την θέρμανση, σύμφωνα με ειδικούς

Δεδομένου ότι περνάμε αρκετό χρόνο στα σαλόνια μας, η προσπάθεια να τα διατηρήσουμε ζεστά με οικονομικό τρόπο είναι υψίστης σημασίας το χειμώνα. Ένα κρύο σαλόνι δυσκολεύει τη χαλάρωση και την απόλαυση του ελεύθερου χρόνου μας.

Το να αφήνουμε ενεργοποιημένη τη θέρμανση όλη την ημέρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε το σαλόνι ζεστό, χωρίς να θέσετε τη θέρμανση σε λειτουργία για πολλές ώρες.

Πώς να διατηρήσετε ένα σαλόνι ζεστό χωρίς να ανάψετε τη θέρμανση

  • Τοποθετήστε φυσικά υφάσματα από μαλλί, δέρμα και ψεύτικη γούνα
  • Αποκλείστε τα ρεύματα και κλείστε τις εσωτερικές πόρτες
  • Επενδύστε σε καλής ποιότητας κουρτίνες
  • Προσθέστε χαλιά για επιπλέον μόνωση
  • Μονώστε τις περιοχές πίσω από τα καλοριφέρ
  • Τοποθετήστε τα έπιπλα μακριά από πηγές θερμότητας
  • Αλλάξτε τη φορά περιστροφής του ανεμιστήρα οροφής, για να αναδιανείμετε τον ζεστό αέρα, αντί να τον απομακρύνετε

Τοποθετήστε φυσικά υφάσματα από μαλλί, δέρμα και ψεύτικη γούνα

Η τοποθέτηση καλυμμάτων στην εσωτερική διακόσμηση θεωρείται συνήθως ότι κάνει έναν χώρο να φαίνεται πιο πολυτελής. Παράλληλα όμως είναι εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσει μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο, λέει ο Martin Waller, ιδρυτής του Andrew Martin. «Ο χειμώνας θέλει layering. Όπως φοράμε παλτό, κασκόλ και γάντια, έτσι και το σπίτι μας χρειάζεται επιπλέον χαλιά και ριχτάρια. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα όπως το μαλλί, το δέρμα και η γούνα είναι ορισμένα από τα καλύτερα για το σπίτι το χειμώνα», επισημαίνει ο ειδικός.

Αποκλείστε τα ρεύματα και κλείστε τις εσωτερικές πόρτες παγιδεύοντας τη ζέστη

Τα ρεύματα είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας θερμότητας στα σπίτια μετά από κακή μόνωση. Επομένως το να μπλοκάρετε τα κενά και τις τρύπες, ακόμη και με κάποια αυτοσχέδια προστασία από τα ρεύματα, γύρω από το σαλόνι σας μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το σαλόνι σας ζεστό.

«Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να χάσετε τη θερμότητα από το σπίτι σας είναι να αφήνετε τις πόρτες ανοιχτές. Το σαλόνι σας μπορεί να «παγώσει» μέσα σε λίγα λεπτά όταν η πόρτα μένει ανοιχτή επιτρέποντας σε όλη τη θερμότητα να διαφύγει», λέει η Jess Steele, ειδικός στην τεχνολογία θέρμανσης στους ειδικούς καλοριφέρ σχεδιαστών BestHeating. «Όταν κρατάτε κλειστές τις πόρτες τότε εγκλωβίζεται η θερμότητα στο δωμάτιο, διατηρώντας ζεστό το χώρο για περισσότερο».

Επενδύστε σε καλής ποιότητας κουρτίνες

«Οι κουρτίνες καλής ποιότητας, αξίζουν την επένδυση, καθώς είναι κατάλληλες για όλο το χρόνο, προσφέροντας έλεγχο θερμοκρασίας και ιδιωτικότητα», εξηγεί η Debbie Leigh, υπεύθυνη σχεδιασμού στο ILIV.

«Η συσκότιση και οι θερμικές επενδύσεις βοηθούν στο να διατηρείται το δωμάτιο ζεστό το χειμώνα αλλά και πιο δροσερό το καλοκαίρι, εμποδίζοντας το ανεπιθύμητο φως. Η ικανότητά τους να εμποδίζουν τον κρύο αέρα να εισχωρήσει στο σπίτι τις καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η συσκότιση και οι θερμικές επενδύσεις βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου, γεγονός που έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι όλα τα συστήματα θέρμανσης/ψύξης θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά», επισημαίνει η ειδικός.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθεί το σαλόνι ζεστό, χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση, ένας από τους οποίους είναι να αναβαθμίσετε τις παλιές σας επενδύσεις παραθύρων σε σύγχρονες θερμικές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα παντζούρια φυτειών», αναφέρει ο Sam Tamlyn, διευθύνων σύμβουλος στο California Shutters. «Καθώς η θερμότητα συχνά χάνεται μέσω των παραθύρων, η τοποθέτηση ειδικών παντζουριών, είναι ένας προσιτός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα σαλόνι».

Προσθέστε χαλιά για επιπλέον μόνωση

Όταν επιλέγετε ένα χαλί, πρέπει να σκεφτείτε πολλά περισσότερα από την εμφάνισή του – ειδικά αν έχετε ένα κρύο σπίτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 10% με 20% της θέρμανσης ενός σπιτιού μπορεί να χαθεί μέσω του δαπέδου εάν δεν είναι σωστά μονωμένο, καθιστώντας ένα χαλί από φυσικές ίνες κορυφαία προτεραιότητα για να διατηρείται ζεστό το σαλόνι.

«Ένα επιπλέον χαλί θεωρείται συνήθως ως πρόσθετο στοιχείο διακόσμησης σε έναν χώρο, αλλά μπορεί να έχει και πρακτικές λειτουργίες», λέει η Jess Steele, ειδικός τεχνολογίας θέρμανσης στο BestHeating. «Κατά τους ψυχρότερους μήνες, (τα χαλιά) προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης στο δάπεδό σας και εμποδίζοντάς τον κρύο αέρα να μειώσει τη θερμοκρασία του χώρου σας».

Μονώστε τις περιοχές πίσω από τα καλοριφέρ

Τα καλοριφέρ είναι ένας σημαντικός τρόπος για να θερμάνετε το σπίτι σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χάσουν θερμότητα εάν ο χώρος πίσω από αυτά δεν είναι μονωμένος σωστά. Η μόνωση του χώρου πίσω από τα καλοριφέρ σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό.

Τοποθετήστε τα έπιπλα μακριά από πηγές θερμότητας

Η αναδιάταξη των επίπλων στο σαλόνι σας, έτσι ώστε καναπέδες και καρέκλες, να βρίσκονται μακριά από εξωτερικούς τοίχους, παράθυρα και πόρτες με ρεύμα, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε περισσότερη ζεστασιά όταν χαλαρώνετε.

«Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να μετακινείτε τα έπιπλα προς πηγές θερμότητας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα», προειδοποιεί η Jess Steele, ειδικός στην τεχνολογία θέρμανσης στο BestHeating.

«Μην τοποθετείτε μεγάλα έπιπλα μπροστά από το ψυγείο σας ή πάνω από αεραγωγούς θέρμανσης», προσθέτει η Jess. «Το να μπλοκάρετε τη θέρμανση σας με έπιπλα, όπως ένας καναπές ή ένα τραπέζι, θα σταματήσει τη ροή του ζεστού αέρα και θα κάνει τον λέβητά σας να εργάζεται πιο σκληρά για να θερμάνει το σπίτι σας, με αποτέλεσμα ακριβότερους λογαριασμούς θέρμανσης».

Αλλάξτε τη φορά περιστροφής του ανεμιστήρα οροφής, για να αναδιανείμετε τον ζεστό αέρα, αντί να τον απομακρύνετε

Η αλλαγή της φοράς περιστροφής ενός ανεμιστήρα οροφής, ώστε να κινείται δεξιόστροφα μπορεί να βοηθήσει στην ώθηση του θερμού αέρα που συλλέγεται γύρω από την οροφή πίσω προς τα κάτω και γύρω από το σαλόνι σας, κάνοντάς το πιο ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αξιοποιώντας στο έπακρο το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας όταν το ενεργοποιείτε.

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να διατηρήσετε το χώρο σας ζεστό

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε το σαλόνι σας ζεστό είναι να αποτρέψετε την απώλεια θερμότητας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εμποδίζοντας τις πηγές ρευμάτων, όπως πόρτες και παράθυρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά ρεύματος ή θερμικές κουρτίνες για να το κάνετε αυτό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χοντρά χαλιά και κρεμαστά τοίχου για να προσθέσετε επιπλέον μόνωση στο δωμάτιό σας. Αυτό θα εμποδίσει τη διαφυγή ζεστού αέρα από τοίχους και δάπεδα.

Γιατί το σαλόνι σας είναι πάντα κρύο;

Εάν το σαλόνι σας είναι πάντα κρύο, ανεξάρτητα από το πόσο αφήνετε τη θέρμανση ανοιχτή, τότε μπορεί το δωμάτιο σας να έχει κακή μόνωση στους τοίχους, την οροφή και τα δάπεδα. Το πρόβλημα συχνά επιδεινώνεται σε δωμάτια που έχουν τζάκια (ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται), εξωτερικούς τοίχους και μεγάλα παράθυρα. Μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε κακή μόνωση, εάν οι τοίχοι σας είναι πάντα κρύοι στην αφή, ακόμα κι όταν η θέρμανση είναι ενεργοποιημένη.

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ