Πώς να αποθηκεύετε το τυρί για να μην μουχλιάσει – Γιατί δεν πρέπει να το τυλίγετε με μεμβράνη

Υπάρχουν χιλιάδες τυριά στον κόσμο και το καθένα απαιτεί διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης για να διατηρηθεί φρέσκο και να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας. Η εταιρεία Snowdonia Cheese μοιράστηκε τις καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης για σκληρά και μαλακά τυριά.

Διατηρήστε όλα τα τυριά στο ψυγείο, αλλά με διαφορετικό τρόπο συσκευασίας

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα τυριά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Ωστόσο, ο τύπος συσκευασίας και η θέση αποθήκευσης εξαρτώνται από το είδος του τυριού.

Σκληρά τυριά:

  • Διατηρήστε τα σκληρά τυριά στο ψυγείο και καταναλώστε τα πριν την ημερομηνία λήξης.
  • Η διάρκεια ζωής εξαρτάται από τη συσκευασία και το είδος τυριού. Για παράδειγμα, ένα ώριμο τσένταρ σε συσκευασία έχει διάρκεια ζωής 240 ημέρες, ενώ με επικάλυψη κεριού 270 ημέρες από την παραγωγή.
  • Απολαύστε το τυρί σας μέσα σε 7 ημέρες από το άνοιγμα. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά τυλιγμένο και φυλάσσεται στο ψυγείο για να αποφύγετε την έκθεση στον αέρα.

Μαλακά τυριά:

  • Φυλάσσετε μαλακά τυριά, όπως το τυρί κρέμα, σε αεροστεγές δοχείο και διατηρήστε τα στο ψυγείο.
  • Χρησιμοποιείτε καθαρό εργαλείο κάθε φορά που κόβετε τυρί για να μειώσετε την ανάπτυξη μούχλας.
  • Για μαλακά τυριά με ωρίμανση μούχλας, χρησιμοποιείτε καθαρό περιτύλιγμα κάθε φορά που το τυλίγετε ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθεί για 3 έως 5 ημέρες.

Πάντα να βλέπετε την ημερομηνία λήξης για όλα τα τυριά, συμπεριλαμβανομένων των μαλακών τυριών. Σε αντίθεση με τα σκληρά τυριά, η ημερομηνία λήξης των μαλακών τυριών ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τυριού και τη συσκευασία του.

Μην τυλίγετε τα τυριά με μεμβράνη – Επιλέξτε άλλα υλικά συσκευασίας

Η μεμβράνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν επιτρέπει στο τυρί να αναπνεύσει. Εάν χρησιμοποιείτε μεμβράνη, συνιστάται η χρήση ενός καθαρού κομματιού κάθε φορά για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας.

Καλύτερες επιλογές συσκευασίας αποτελούν το λαδόκολλα ή οι μεμβράνες με μελισσοκέρι.

Εάν έχετε ένα τυρί με έντονη μυρωδιά, αφού το τυλίξετε, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές στο ψυγείο και την κουζίνα σας κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου.

Πού να αποθηκεύσετε τα σκληρά τυριά για να μην μουχλιάσουν

Η σωστή αποθήκευση των σκληρών τυριών παίζει είναι σημαντική προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα καθώς και για την πρόληψη της μούχλας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Snowdonia Cheese, το συρτάρι λαχανικών στο ψυγείο αποτελεί ιδανική επιλογή γιατί διαθέτει ειδικό εξαερισμό υγρασίας.

Εκτός από την ακατάλληλη συσκευασία, η μούχλα στα τυριά μπορεί να προκληθεί και από την «υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία» του ίδιου του τυριού και την «έκθεση στον αέρα».

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, «τα επίπεδα υγρασίας ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο και την ωρίμανση του τυριού», με αποτέλεσμα ορισμένες ποικιλίες να μουχλιάζουν πιο γρήγορα από άλλες. Παραδείγματα τέτοιων τυριών είναι η μοτσαρέλα, το μπρι, το τσένταρ και η γραβιέρα (συνήθως ηλικίας 8-12 εβδομάδων).

Μπορείτε να φάτε τυρί με λίγη μούχλα;

Η Snowdonia Cheese απαντά αρνητικά σε αυτό το ερώτημα. Αν και σε σκληρά τυριά είναι πιθανό να κόψετε το μουχλιασμένο τμήμα σε βάθος 1 εκατοστού για να βεβαιωθείτε ότι αφαιρέθηκε όλη η μούχλα, δεν συνιστάται η κατανάλωση τυριού με μούχλα.

Πώς να αποθηκεύσετε τα τυριά για να αποφύγετε τη σπατάλη

Για την πρόληψη της μούχλας και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ορισμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Snowdonia Cheese, «μερικά σκληρά τυριά και μπλε τυριά μπορούν να καταψυχθούν για έως και ένα μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποψυχθούν στο ψυγείο. Ωστόσο, επειδή η κατάψυξη μπορεί να αλλοιώσει την υφή του τυριού, δεν συνιστούμε την κατάψυξη των προϊόντων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ