Πώς να απαλλαγείτε και να αποτρέψετε την μούχλα στο μπάνιο – Αποτελεσματικές λύσεις

Η μούχλα είναι διαβόητη για την παραγωγή σπόρων που, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν οτιδήποτε, από εξανθήματα μέχρι πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα. Ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ευαισθησία στη μούχλα και αλλεργίες ή άσθμα μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις στη μούχλα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η μαύρη μούχλα στο σπίτι σας;

Υπάρχουν πολλά είδη —και χρώματα— μούχλας. Το Stachybotrys, μια μαύρη μούχλα , έχει τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα τοξικό, αλλά δεν έχει σημασία ποιον τύπο μούχλας αντιμετωπίζετε – όλες οι μούχλες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι φέρνουν μαζί τους την πιθανότητα κινδύνου για την υγεία και πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως.

Τα πιο πιθανά σημεία για να βρείτε μούχλα στο μπάνιο είναι στον αρμόστοκο πλακιδίων, γύρω από τις αποχετεύσεις και στους τοίχους ή την ταπετσαρία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις πληγείσες περιοχές και να αποτρέπετε την ανάπτυξη μούχλας στο μπάνιο σας στο μέλλον.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα

Ευτυχώς, το καλούπι μπάνιου που μπορείτε να δείτε καθαρίζεται πολύ εύκολα. Για να αφαιρέσετε τη μαύρη μούχλα από σκληρές επιφάνειες, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Συνδυάστε 1 μέρος χλωρίνης με 2 μέρη νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την περιοχή.
  • Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για 10 λεπτά. Η μούχλα θα πρέπει να αρχίσει να ξεθωριάζει μόνη της, αλλά εάν παραμένουν περιοχές με επίμονη μούχλα, χρησιμοποιήστε μια χοντρή βούρτσα (για μεγαλύτερες περιοχές) ή παλιά οδοντόβουρτσα (για μικρότερες περιοχές) για να τρίψετε τη μούχλα.
  • Ξεπλύνετε καλά την επιφάνεια με νερό στη συνέχεια.
  • Εάν προτιμάτε να μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη, το λευκό ξύδι ή η μαγειρική σόδα είναι καλά φυσικά υποκατάστατα που σκοτώνουν τη μαύρη μούχλα. Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως το λευκαντικό.

Για να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα:

Ανακατέψτε την με μικρές ποσότητες νερού για να σχηματιστεί μια πάστα. Απλώστε το στο καλούπι, αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να το τρίψετε. Άλλα προϊόντα οικιακού καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και του νερού, συνήθως έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης μούχλας στη γυψοσανίδα ή στο υποδάπεδο πίσω από το πλακάκι του μπάνιου – τα πλακάκια φαίνονται λοξά ή κινούνται όταν τα αγγίζετε – θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να καθαρίσει και να επισκευάσει αυτήν την περιοχή.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα στο μπάνιο

Αυτό που έχουν όλα τα καλούπια κοινό είναι ότι απαιτείται σταθερή υγρασία για την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό το μπάνιο είναι ένα ευνοϊκό μέρος για να ευδοκιμήσουν. Μεταξύ του νεροχύτη και της μπανιέρας ή του ντους, κάτι είναι πάντα υγρό—αλλά υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Το κλειδί για την πρόληψη της μούχλας είναι ο έλεγχος της υγρασίας. Βεβαιωθείτε ότι οι βρύσες και οι βαλβίδες του μπάνιου δεν έχουν διαρροή και ότι οι αποχετεύσεις δεν είναι φραγμένες. Το να έχετε νερό που στάζει συνεχώς ή νερά σε μια περιοχή του μπάνιου σας είναι η τέλεια συνταγή για την ανάπτυξη μούχλας. Επισκευάστε τυχόν διαρροές στα υδραυλικά ή στους τοίχους. Δεν θέλετε το νερό να μένει περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Εφαρμόστε ξανά ένα σφραγιστικό ενέματος μία φορά το χρόνο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

1. Αερίστε το μπάνιο σας

Οι τοίχοι του ντους και της μπανιέρας με πλακάκια βρέχονται μετά από κάθε χρήση και αυτές οι σταγόνες νερού χρειάζονται λίγο χρόνο για να διαλυθούν, ιδιαίτερα εάν το μπάνιο δεν αερίζεται σωστά. Χρησιμοποιήστε κάτι για να αφαιρέσετε το νερό από την καμπίνα ντους ή την μπανιέρα μετά από κάθε χρήση.

Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας του μπάνιου σας ρέει ελεύθερα. Εάν δεν έχετε ήδη έναν, τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα. Ο όγκος του αέρα που μετακινείται από τον ανεμιστήρα, μετρημένος σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (cfm), θα πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέγεθος του μπάνιου σας, διαφορετικά θα είναι αναποτελεσματικός. Πολλαπλασιάστε το τετραγωνικό μήκος του μπάνιου επί 1,1 για να λάβετε τη συνιστώμενη χωρητικότητα ανεμιστήρα.

2. Στεγνές πετσέτες, χαλάκια μπάνιου και κουρτίνες μπάνιου

Τα μαλακά υλικά που βρίσκονται στο μπάνιο, όπως οι πετσέτες, τα χαλάκια μπάνιου και οι κουρτίνες μπάνιου, αποτελούν πρωταρχικούς χώρους αναπαραγωγής μούχλας. Αφήστε τα να στεγνώσουν σωστά μετά από κάθε χρήση και πλένετε τακτικά.

3. Ελέγξτε για ραγισμένα πλακάκια και υγρή γυψοσανίδα

Τα ραγισμένα πλακάκια μπορούν να επιτρέψουν στο νερό να εισχωρήσει στην γυψοσανίδα ή στο υποδάπεδο πίσω από αυτά, επομένως οι επισκευές θα πρέπει να γίνουν αμέσως. Η υγρή γυψοσανίδα και το ξύλο είναι πολύ ευαίσθητα στην ανάπτυξη μούχλας και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθεί η μούχλα που αναπτύσσεται πίσω από το πλακάκι του μπάνιου.

4. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη βαφή για μπάνια

Για βαμμένους τοίχους μπάνιου , χρησιμοποιήστε ένα ημι-γυαλιστερό φινίρισμα που δημιουργεί μια αδιάβροχη επιφάνεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα που έχει παρασκευαστεί με αντιμικροβιακούς παράγοντες που αναστέλλουν τη μούχλα ή να προσθέσετε αναστολείς μούχλας στο χρώμα πριν το εφαρμόσετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ