Πετάξτε τώρα αυτά τα εργαλεία κουζίνας – Απειλούν την υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η κουζίνα υποτίθεται πως πρέπει να είναι το πιο καθαρό δωμάτιο στο σπίτι σας. Όλοι συμφωνούν ότι όταν βλέπουν την κουζίνα τους να αστράφτει από καθαριότητα και όλα τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα εργαλεία κουζίνας είναι πλυμένα και στην θέση τους, τότε νιώθουν γαλήνη.

Όποιος έχει δουλέψει ποτέ σε κουζίνα, θα ξέρει ότι η υγιεινή είναι υψίστης σημασίας όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πελατών, ωστόσο ίσως δεν γνωρίζατε ότι μπορεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μέσα στα ντουλάπια σας.

Η ανακύκλωση είναι αποδεδειγμένα καλή για το περιβάλλον, αλλά μαζί της έρχεται και μια δυνητικά επικίνδυνη παρενέργεια λόγω ορισμένων ανακυκλώσιμων υλικών που δημιουργούν πρόβλημα για τη υγεία σας.

Το 2018, ο βιοχημικός Andrew Turner δημοσίευσε μια μελέτη, στην οποία υποστήριζε ότι ένα καθημερινό μαγειρικό σκεύος είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα και επεσήμανε ότι αυτό ήταν προφανές λόγω των υψηλών επιπέδων επιβραδυντικών φλόγας.

εργαλεία κουζίνας Μαύρα πλαστικά
πηγή: Freepik.com

Τι είναι τα επιβραδυντικά φλόγας

Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που προστίθενται σε βιομηχανικά υλικά, όπως πλαστικά και υφάσματα, και επιφανειακά φινιρίσματα και επιστρώσεις. Ενεργοποιούνται με την παρουσία μιας πηγής ανάφλεξης και εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της φλόγας με διάφορους φυσικούς και χημικούς μηχανισμούς.

Μπορούν να προστεθούν ως συμπολυμερές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πολυμερισμού, ή να προστεθούν αργότερα στο πολυμερές κατά τη διαδικασία χύτευσης ή εξώθησης ή (ιδίως για τα υφάσματα) να εφαρμοστούν ως τοπικό φινίρισμα. Τα ορυκτά επιβραδυντικά φλόγας είναι συνήθως πρόσθετα, ενώ οι οργανοαλογονούχες και οργανοφωσφορικές ενώσεις μπορεί να είναι είτε αντιδραστικές είτε πρόσθετες.

Ο βιοχημικός από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ υποστήριξε ότι το μαύρο πλαστικό που βρίσκεται σε διάφορα φθηνότερα εργαλεία κουζίνας μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας. Ο Turner λέει ότι οι οπτικοί αισθητήρες στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν ανιχνεύουν αυτές τις βλαβερές χημικές ουσίες. Συχνά τα κουτιά τηλεοράσεων και υπολογιστών ανακυκλώνονται σε εργαλεία κουζίνας, όπως σπάτουλες και κουτάλες σερβιρίσματος, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε ανησυχητικές ποσότητες αυτών των χημικών ουσιών.

εργαλεία κουζίνας Μαύρα πλαστικά
πηγή: Freepik.com

Επιπτώσεις στην υγεία

Ο Turner λέει ότι επειδή αυτά τα επιβραδυντικά φλόγας δεν δεσμεύονται στα εργαλεία κουζίνας, όταν θερμαίνετε κάτι όπως μια σπάτουλα, τα πλαστικά συστατικά μπορούν να «μεταναστεύσουν» στο φαγητό σας.

Αυτοί οι πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs) μπορούν να επηρεάσουν το ορμονικό σας σύστημα, ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν με διαβήτη, θυρεοειδοπάθειες και καρκίνο.

Μια ξεχωριστή μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα PBDEs στο αίμα, έχουν 300% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

εργαλεία κουζίνας Μαύρα πλαστικά
πηγή: Freepik.com

Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ομάδα προάσπισης του Toxic-Free Future δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2024 μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα εργαλεία κουζίνας διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας από όλα τα καταναλωτικά προϊόντα που εξετάστηκαν. Επίσης η υπεύθυνη επιστήμης και πολιτικής της Toxic-Free Future, Megan Liu, επισήμανε ότι τα παιδικά παιχνίδια βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα, αλλά τα εργαλεία κουζίνας βρίσκονται στην κορυφή.

Μιλώντας στο Atlantic, η Liu εξήγησε: «Όταν χρησιμοποιείτε μαύρα πλαστικά αντικείμενα, υπάρχει κίνδυνος να είναι μολυσμένα».

Παρόλο που οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα πλαστικά, ο Liu συμβουλεύει τους ανθρώπους να πετάξουμε τα μαύρα εργαλεία κουζίνας μας και άλλα μαύρα πλαστικά: «Εγώ προσωπικά πετάω τα μαύρα πλαστικά δοχεία για φαγητό… Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι ότι αυτά μπορεί να ξαναμπούν σε άλλα προϊόντα με τα ίδια επιβραδυντικά φλόγας».

Η συμβουλή της είναι να ανταλλάξουμε τα μαύρα πλαστικά εργαλεία με ατσάλινες ή σιλικονούχες εκδόσεις, ελπίζοντας να κρατήσουμε αυτές τις δυσάρεστες χημικές ουσίες μακριά από τον οργανισμό μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ