«Πάντα ένιωθα μόνη και ανασφαλής μέχρι που σταμάτησα να κάνω αυτά τα 9 πράγματα» – Όσα αποκαλύπτει ειδικός στις σχέσεις

«Η μοναξιά και η ανασφάλεια με συντρόφευαν συνεχώς, μέχρι που έκανα μερικές σημαντικές αλλαγές στη ζωή μου», εξομολογείται η Tina Fey, ιδρύτρια του blog Love Connection με σπουδές στην ψυχολογία.

«Για πολύ καιρό, ήμουν παγιδευμένη σε έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων για τον εαυτό μου. Είχα απομονωθεί και ένιωθα σαν να παρακολουθούσα τη ζωή από έξω. Αλλά τότε, αποφάσισα να αναλάβω τον έλεγχο. Εντόπισα εννέα συνήθειες που με κρατούσαν πίσω και τις σταμάτησα», αποκάλυψε η ειδικός στις σχέσεις.

Ποιες ήταν αυτές οι συνήθειες; Η Tina Fey αποκαλύπτει πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και την ανασφάλεια και να γίνει μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, με στόχο να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τον εαυτό τους.

Οι 9 συνήθειες που ίσως σας κρατούν πίσω στη ζωή και σας κάνουν να νιώθετε μοναξιά και ανασφάλεια:

  • Αναζήτηση επικύρωσης
  • Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων
  • Αρνητικά σχόλια για τον εαυτό σας
  • Ζείτε στο παρελθόν και στο μέλλον
  • Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
  • Αγνοείτε τα συναισθήματά σας
  • Απομόνωση
  • Θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Δεν καλλιεργείτε την αγάπη για τον εαυτό σας

Αναζητώντας την επικύρωση

«Το ταξίδι μου μακριά από τη μοναξιά και την ανασφάλεια ξεκίνησε με την κατανόηση της αυτοεκτίμησής μου. Είχα την κακή συνήθεια να αναζητώ την επικύρωση από τους άλλους. Ήθελα να με συμπαθούν, να ταιριάζω με τους άλλους και να προσαρμόζω τη συμπεριφορά μου με βάση αυτό που πίστευα ότι θα τους άρεσε. Αυτή η συνεχής ανάγκη για επικύρωση με έκανε να νιώθω ακόμα πιο ανασφαλής και μόνη», εξομολογείται η Tina Fey.

Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση της επικύρωσης από τους άλλους είναι ένα παιχνίδι χωρίς τέλος. Δεν μπορείτε ποτέ να τους ευχαριστήσετε όλους. Και το πιο σημαντικό: όσο πιο πολύ προσπαθείτε να ταιριάξετε με τους άλλους, τόσο περισσότερο χάνετε τον εαυτό σας. Αρχίζετε να ξεχνάτε ποιος είστε πραγματικά και τι θέλετε πραγματικά από τη ζωή σας.

«Έτσι, σταμάτησα να αναζητώ επικύρωση από τους άλλους. Αντ’ αυτού, άρχισα να επικεντρώνομαι στην αυτο-επικύρωση. Άρχισα να αναγνωρίζω τα δικά μου δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά μου, όσο μικρά κι αν μου φαίνονταν. Όταν έκανα αυτή την αλλαγή, παρατήρησα μια σημαντική μείωση στα συναισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας. Ένιωθα πιο αυθεντική και συνδεδεμένη με τον εαυτό μου από ποτέ», αναφέρει η ειδικός.

Να θυμάστε, η αξία σας δεν καθορίζεται από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων. Καθορίζεται από τις δικές σας σκέψεις και πράξεις.

Η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων επιδεινώνει τη μοναξιά και την ανασφάλεια

«Μια άλλη συνήθεια που διαιωνίζει τη μοναξιά και την ανασφάλεια μου ήταν η τάση μου να αποφεύγω τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Θυμάμαι μια φορά, όταν με κάλεσαν στα γενέθλια ενός φίλου. Αντί να ενθουσιαστώ, με κατέλαβε το άγχος. Ανησυχούσα για το πώς θα τα πηγαίναμε, τι θα σκέφτονταν οι άλλοι για εμένα και αν θα έλεγα κάτι λάθος. Έτσι, έκανα ό,τι συνήθως: είπα μια δικαιολογία και έμεινα σπίτι. Μόνη. Και όσο περνούσε το απόγευμα, ένιωθα περισσότερη μοναξιά από πότε».

«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι ο φόβος μου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις συνέβαλε ουσιαστικά στη μοναξιά και την ανασφάλεια που ένιωθα. Έτσι, άρχισα να πιέζω τον εαυτό μου να πηγαίνω σε περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ναι, ήταν άβολο στην αρχή. Με τον καιρό όμως, όχι μόνο μειώθηκε ο φόβος μου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά ενισχύθηκε και η αυτοπεποίθηση μου», επισημαίνει η ειδικός στις σχέσεις.

Αποφύγετε την αρνητική κριτική για τον εαυτό σας

Ένας από τους πιο επιζήμιους τρόπους με τους οποίους βλάπταμε τον εαυτό μας, είναι η αρνητική κριτική στον εαυτό μας. Γνωρίζατε ότι το μυαλό μας παράγει έως και 60.000 σκέψεις την ημέρα; Και σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των σκέψεων είναι αρνητικές.

«Στην περίπτωσή μου, έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι δεν ήμουν αρκετά καλή, ότι δεν ήμουν άξια αγάπης και ότι θα ήμουν πάντα μόνη. Αυτές οι σκέψεις ήταν σαν ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου, που σκίαζε κάθε πτυχή της ζωής μου. Έτσι, αποφάσισα να αλλάξω τρόπο σκέψης. Αντί να εστιάζω στα ελαττώματα και τις αποτυχίες μου, άρχισα να εστιάζω στα δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά μου.

Κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη έμπαινε στο μυαλό μου, την αμφισβητούσα με μια θετική. Με τον καιρό, αυτή η απλή αλλαγή στην σκέψη είχε τεράστιο αντίκτυπο στα συναισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας μου. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι δεν με καθορίζουν οι αρνητικές μου σκέψεις. Αντίθετα, έχω τη δύναμη να επιλέξω πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου», τονίζει η Tina Fey.

Ζώντας στο παρελθόν και το μέλλον: Πώς να απολαύσετε το παρόν

«Ένα από τα πράγματα που συνειδητοποίησα ήταν ότι περνούσα πολύ χρόνο είτε ζώντας στο παρελθόν, αναπολώντας παλιά λάθη και στιγμές για τις οποίες έχω μετανιώσει, είτε στο μέλλον, ανησυχώντας για πράγματα που δεν είχαν καν συμβεί ακόμα. Αυτά τα “ταξίδια στο χρόνο” με κρατούσαν μακριά από το να ζω πραγματικά στο παρόν.

Έτσι, αποφάσισα να αλλάξω προσέγγιση. Άρχισα να εξασκούμαι στην ενσυνειδητότητα, μια τεχνική που σας ενθαρρύνει να παραμείνετε παρόντες και πλήρως αφοσιωμένοι σε ό,τι κι αν κάνετε την παρούσα στιγμή. Η ενσυνειδητότητα με βοήθησε να αφήσω πίσω τις τύψεις του παρελθόντος και τις αγωνίες για το μέλλον. Μου επέτρεψε να ζήσω πραγματικά στο παρόν, να εκτιμήσω αυτά που έχω και να νιώθω πιο συνδεδεμένος με τον εαυτό μου και τους άλλους.

Το να ζω στο παρόν με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι οι περισσότερες από τις ανησυχίες μου ήταν αβάσιμες και ότι δεν βίωνα τη χαρά της παρούσας στιγμής. Το να στέκεται κανείς στο παρελθόν ή να ανησυχεί για το μέλλον οδηγεί μόνο στη δυστυχία», αποκαλύπτει η ειδικός.

Θυμηθείτε, το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον δεν είναι εγγυημένο. Ο μόνος χρόνος που έχουμε πραγματικά είναι το τώρα. Ζήστε το παρόν και αφήστε πίσω τις αρνητικές σκέψεις.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους: Ένας δρόμος προς την αυτοπεποίθηση

«Μια συνήθεια που έπρεπε να σταματήσω ήταν η συνεχής σύγκριση με τους άλλους. Είναι εύκολο να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βλέπετε ανθρώπους να ζουν φαινομενικά τέλειες ζωές. Και είναι εξίσου εύκολο να συγκρίνετε τη ζωή σας με τη δική τους και να νιώσετε ανεπαρκείς. Πάντα το έκανα αυτό, και κατέστρεφε την αυτοεκτίμησή μου. Ένιωθα πάντα σαν να ήμουν ένα βήμα πίσω από όλους τους άλλους, πάντα να μου έλειπε κάτι.

Έτσι, αποφάσισα να σταματήσω τις συγκρίσεις. Άρχισα να εστιάζω στο δικό μου ταξίδι, στη δική μου πρόοδο. Συνειδητοποίησα ότι ο δρόμος του καθενός είναι διαφορετικός και δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Αυτή η αλλαγή οπτικής με βοήθησε να νιώθω πιο σίγουρη για τον εαυτό μου. Έμαθα να γιορτάζω τα επιτεύγματά μου, όσο μικρά κι αν φαίνονται», αναφέρει η Tina Fey.

Αγνοώντας τα συναισθήματά σας

«Για πολύ καιρό, πίστευα ότι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστώ τα συναισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας ήταν να τα αγνοήσω. Φορούσα μια “μάσκα” και συνέχισα να προσποιούμαι ότι όλα ήταν καλά, ακόμα και όταν δεν ήταν. Όμως, ανακάλυψα κάτι σημαντικό: το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας δεν τα κάνει να εξαφανιστούν. Αντιθέτως, τα ενισχύει και τα κάνει να μεγαλώσουν βαθιά μέσα μας.

Έτσι, πήρα την απόφαση να αρχίσω να αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου. Να τα κατανοώ και να τα αποδέχομαι χωρίς να κάνω κριτική στον εαυτό μου. Ήταν δύσκολο στην αρχή, σαν να άνοιγα μια πληγή. Όμως, η αναγνώριση των συναισθημάτων μου, μου επέτρεψε να αρχίσω να θεραπεύομαι. Συνειδητοποίησα ότι είναι φυσιολογικό να νιώθω μοναξιά ή ανασφάλεια μερικές φορές. Ότι αυτά τα συναισθήματα δεν με ορίζουν, είναι απλά μέρος της ζωής», εξομολογήθηκε η ειδικός.

Να θυμάστε, τα συναισθήματά σας είναι σήματα, που σας αποκαλύπτουν τι συμβαίνει μέσα σας. Ακούστε τα, κατανοήστε τα και αφήστε τα να σας καθοδηγήσουν προς στην ανάπτυξη και την θεραπεία της ψυχής.

Απομόνωση: Ένας δύσκολος δρόμος

«Στις πιο σκοτεινές στιγμές μου, είχα την τάση να απομονώνομαι. Πίστευα ότι όταν βρισκόμουν σε απόσταση από τους άλλους θα μπορούσα να προστατευτώ από την κριτική και την απόρριψη. Θυμάμαι έναν χειμώνα που δεν έβγαινα σχεδόν καθόλου από το διαμέρισμά μου. Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες. Η απομόνωση έμοιαζε να εντείνει τα συναισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας.

Μια μέρα, όμως, μια φίλη ήρθε απρόσκλητη. Βλέποντας την κατάστασή μου, επέμεινε να πάμε μαζί για περπάτημα. Αυτή η απλή πράξη σύνδεσης με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσα μου έλειπαν. Έτσι, άρχισα να βγαίνω από τη ζώνη άνεσής μου. Ξεκίνησα να επικοινωνώ με φίλους, να συμμετέχω σε κοινωνικές δραστηριότητες και ακόμη και να προσφέρω εθελοντική εργασία στην κοινότητα μου.

Η επαφή με τους άλλους και η δημιουργία σχέσεων με βοήθησε να νιώθω λιγότερο μόνη. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα και ανασφάλειες και ότι δεν είναι κακό να στηριζόμαστε στους άλλους για βοήθεια», περιγράφει η ειδικός στις σχέσεις.

Θυμηθείτε, είμαστε κοινωνικά όντα εκ φύσεως. Μην φοβάστε να προσεγγίσετε τους άλλους.

Πώς οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας οδηγούν στην ανασφάλεια

«Μια άλλη συνήθεια που τροφοδοτούσε την ανασφάλειά μου ήταν να θέτω στον εαυτό μου μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Έθετα υψηλά στάνταρ και στη συνέχεια κατηγορούσα τον εαυτό μου όταν δεν μπορούσα να τα φτάσω. Είχα στο μυαλό μου μια εικόνα για το ποιος πρέπει να είμαι και τι πρέπει να πετύχω, και οτιδήποτε λιγότερο έμοιαζε σαν αποτυχία. Αυτή η νοοτροπία με εξαντλούσε και με έκανε να νιώθω διαρκώς δυσαρεστημένη με τον εαυτό μου.

Έτσι, αποφάσισα να απαλλαγώ από αυτές τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αντ’ αυτού, άρχισα να θέτω εφικτούς στόχους και να γιορτάζω τις μικρές νίκες στην πορεία. Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία με βοήθησε να χτίσω την αυτοπεποίθηση στις ικανότητές μου και να νιώθω πιο σίγουρη για τον εαυτό μου. Με βοήθησε επίσης να εκτιμήσω περισσότερο το ταξίδι παρά τον προορισμό».

Να θυμάστε, είναι καλό να έχετε στόχους και πρότυπα, αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Μην ετοιμάζεστε για αποτυχία περιμένοντας την τελειότητα. Είστε άνθρωπος και είναι φυσικό να κάνετε λάθη. Έτσι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.

Η δύναμη της αγάπης για τον εαυτό μας

«Το πιο σημαντικό πράγμα που έπρεπε να σταματήσω να κάνω ήταν να παραμελώ την αγάπη για τον εαυτό μου. Για πολύ καιρό, ήμουν ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Έβριζα τον εαυτό μου για κάθε λάθος και ατέλεια. Συμπεριφερόμουν στον εαυτό μου με τρόπους που δεν θα συμπεριφερόμουν ποτέ σε άλλους.

Έτσι, πήρα τη συνειδητή απόφαση να αρχίσω να αντιμετωπίζω τον εαυτό μου με καλοσύνη και συμπόνια. Άρχισα να φροντίζω τη σωματική μου υγεία, θέτοντας όρια και αφιερώνοντας χρόνο σε πράγματα που απολαμβάνω. Η πρακτική αυτή με βοήθησε να αποδεχτώ τον εαυτό μου όπως είμαι, με τα ελαττώματά μου και όλα. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι αξίζω την αγάπη και τον σεβασμό, όπως όλοι οι άλλοι».

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται κάθε άλλη ανάπτυξη. Αν μπορέσετε να μάθετε να αγαπάτε και να αποδέχεστε τον εαυτό σας, θα διαπιστώσετε ότι τα αισθήματα της μοναξιάς και της ανασφάλειας αρχίζουν να εξασθενούν.

Το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή και την αγάπη για τον εαυτό μας

Καθώς πλοηγούμαστε στις πολυπλοκότητες της ζωής, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ταξίδι μας προς την αυτοαποδοχή και την αγάπη για τον εαυτό μας είναι μοναδικό και βαθιά προσωπικό.

Το να ξεπεράσετε τα συναισθήματα της μοναξιάς και της ανασφάλειας δεν είναι μια διαδικασία που ταιριάζει σε όλους. Απαιτεί χρόνο, υπομονή και δέσμευση για αυτοβελτίωση.

Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζουμε τις συνήθειες που μας κρατούν πίσω και να τις αντιμετωπίζουμε με θάρρος. Είναι να αγκαλιάσουμε τα ελαττώματα και τα ελαττώματά μας, να κατανοήσουμε ότι προσθέτουν βάθος στον χαρακτήρα μας και να μην τα αφήνουμε να επισκιάσουν την αξία μας.

Ο διάσημος ψυχολόγος Carl Rogers είπε κάποτε: «Το παράδοξο είναι ότι όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως ακριβώς είμαι, τότε μπορώ να αλλάξω». Και αυτή είναι η ουσία των πάντων.

Το πρώτο βήμα για την υπερνίκηση της μοναξιάς και της ανασφάλειας είναι η αυτοαποδοχή. Πρόκειται για την αναγνώριση των συναισθημάτων σας, την κατανόηση της αξίας σας και την επίγνωση ότι είναι φυσιολογικό να είστε ατελείς.

Το ταξίδι μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Και μην ξεχνάτε, δεν είστε μόνοι. Έτσι, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, αγκαλιάστε το ταξίδι και να ξέρετε ότι είστε αρκετοί, ακριβώς όπως είστε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ