Όποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 9 φράσεις, νιώθει μεγάλη ανασφάλεια στη σχέση του

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε κάποιες ανασφάλειες. Κάποιοι έχουν περισσότερες από άλλους. Όσο μία ερωτική σχέση προχωράει αυτές οι ανασφάλειες αρχίζουν να εμφανίζονται.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ ενός υγιούς επιπέδου ανασφάλειας και μίας κατάστασης όπου είστε βουτηγμένοι στην αμφιβολία για τον εαυτό σας; Υπάρχουν 9 φράσεις που λένε συνήθως οι σύντροφοι που είναι βαθιά ανασφαλείς στη σχέση τους.

Όποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 9 φράσεις, νιώθει μεγάλη ανασφάλεια στη σχέση του

  • «Με ποιον μιλάς;»
  • «Ποιος άλλος θα είναι εκεί;»
  • «Γιατί αργείς τόσο πολύ να μου απαντήσεις;»
  • «Έκανα κάτι λάθος;»
  • «Με αγαπάς ακόμα;»
  • «Θα μπορούσες να βρεις κάποιο άτομο πολύ καλύτερο από εμένα»
  • «Γιατί είσαι μαζί μου;»
  • «Συγγνώμη αν δεν είμαι αρκετά καλός για σένα»
  • «Συγγνώμη, συγχώρεσε με»

«Με ποιον μιλάς;»

Οι ανασφαλείς σύντροφοι είναι συνήθως ζηλιάρηδες σύντροφοι. Επειδή είναι ανασφαλείς για την εμφάνισή τους, τις ικανότητές τους και πολλά άλλα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον σας.

Συχνά θα αισθάνονται ότι τελικά, θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε πολύ καλύτεροι από εκείνους και θα τους εγκαταλείψετε. Ο φόβος της εγκατάλειψης εμφανίζεται ως ακραία ζήλια. Ο εσωτερικός τους κριτής τους κάνει να πιστεύουν ότι θα βρείτε κάποιο άλλο ερωτικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό αναζητούν σημάδια για να υποστηρίξουν την θεωρία τους.

Έτσι, ο ανασφαλής σύντροφός σας θα εκλάβει ασήμαντα πράγματα ως απειλή. Για παράδειγμα αν στέλνετε μήνυμα σε κάποιον ή μιλάτε στο τηλέφωνο ή ακόμη αν κουβεντιάζετε με κάποιον άγνωστο στο λεωφορείο. Θα ρωτήσουν: «Ποιος ήταν αυτός;» ή «Σε ποιον μιλάς;».

«Ποιος άλλος θα είναι εκεί;»

Εδώ είναι μια άλλη κοινή φράση που πηγάζει από την ανασφάλεια και την ζήλια. Ας πούμε ότι θα πάτε να συναντήσετε έναν φίλο. Εάν ο σύντροφός σας είναι ανασφαλής, μπορεί να νομίζει ότι λέτε ψέματα. Εναλλακτικά, μπορεί να ανησυχεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να βρίσκεται εκεί και τελικά να καταφέρει να σας γοητεύσει.

Οι αρνητικές σκέψεις αυτών των ανθρώπων είναι τόσο έντονες που δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά και να καταλάβουν ότι απλά πηγαίνετε για μεσημεριανό γεύμα με έναν φίλο σας. Έτσι χρειάζονται συνεχώς διαβεβαιώσεις για το με ποιον περνάτε τον χρόνο σας.

«Γιατί αργείς τόσο πολύ να μου απαντήσεις;»

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ανασφαλής σύντροφος είναι να αγχωθεί όταν αργήσετε πολύ να απαντήσετε στα μηνύματά του. Πολλοί από εμάς βλέπουμε ένα μήνυμα αλλά απαντάμε ώρες αργότερα επειδή μας εμποδίζει το καθημερινό τρέξιμο και η εργασία. Είναι εύκολο να παρασυρθείς σε κάτι και να ξεχάσεις να απαντήσεις.

Αλλά όταν κάποιος είναι ανασφαλής, δεν το βλέπει έτσι. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αμφιβάλλουν για το επίπεδο εμπιστοσύνης και αγάπης του συντρόφου τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ανασφαλείς άνθρωποι θα βιαστούν σε ένα από τα δύο ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Τους απατάτε
  • Κάτι έκαναν λάθος

Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσουν να πανικοβάλλονται, να σας στέλνουν πολλά μηνύματα ανησυχίας ή θα σας παίρνουν τηλέφωνο.

«Έκανα κάτι λάθος;»

Επειδή ένας ανασφαλής σύντροφος αγωνίζεται να πιστέψει ότι είναι αρκετά καλός για εσάς, βλέπει τη σχέση σας ως πολύ καλή για να είναι αληθινή. Εξαιτίας αυτού, ανησυχεί συνεχώς ότι θα κάνουν κάτι και αυτό θα καταστραφεί.

Αν παρατηρήσουν ότι φαίνεστε αναστατωμένος ή θυμωμένος, θα υποθέσουν ότι είναι δικό τους λάθος και θα σας ρωτήσουν τι έκαναν λάθος. Ένα ανασφαλές άτομο δεν μπορεί ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να είστε αναστατωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που παλεύουν με το άγχος τείνουν να μεγενθύνουν στο μυαλό τους τα πράγματα. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Self and Identity Journal βρήκε στενή σύνδεση μεταξύ της ανασφάλειας και των επαναλαμβανόμενων μοτίβων σκέψης.

Επομένως, αντί να πιστέψουν ότι η άθλια διάθεσή σας οφείλεται σε μια κακή μέρα στη δουλειά η ανασφάλεια τους κάνει να παθαίνουν κρίση άγχους. Θα σκεφτούν όλα τα μικρά πράγματα που μπορεί να είχαν κάνει νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να σας ενοχλήσουν ή να σας αναστατώσουν.

«Με αγαπάς ακόμα;»

Οι ανασφαλείς άνθρωποι αναζητούν πάντα επιβεβαίωση από τους ανθρώπους γύρω τους. Έτσι, εάν είστε σε σχέση με κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα σας ρωτά τακτικά αν τον/την αγαπάτε ακόμα.

Θυμηθείτε, οι ανασφαλείς άνθρωποι αγωνίζονται να δουν τα δυνατά τους σημεία και τα προτερήματα τους. Αναπτύσσουν την πεποίθηση ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Έτσι, ακόμα κι αν τους έχετε πει ότι τους αγαπάτε στο παρελθόν, θα ανησυχούν συνεχώς ότι τα συναισθήματά σας έχουν αλλάξει. Η ανασφάλειά τους γύρω από αυτό το θέμα θα αυξάνεται κάθε φορά που έχετε μια διαφωνία ή διαφωνία.

«Θα μπορούσες να βρεις κάποιο άτομο πολύ καλύτερο από εμένα»

Αυτή είναι μια φράση που κάποιος θα χρησιμοποιήσει όταν η ανασφάλειά του χτυπάει κόκκινο. Γενικά μπορεί να ακούτε αυτή την φράση όποτε έχουν βιώσει κάποια αποτυχία.
Ίσως ο σύντροφός σας να απολυθεί, να έχασε μια προαγωγή ή οτιδήποτε άλλο και να δέχθηκε πλήγμα στο εγώ του. Αυτός ο εγωισμός θα πυροδοτήσει στη συνέχεια έναν καταιγισμό σκέψεων, υποτιμητικών για τον εαυτό τους. Μόλις φτάσουν να αισθάνονται εντελώς άχρηστοι, θα γυρίσουν προς το μέρος σας και θα σας πουν: «Θα μπορούσες να βρεις κάποιο άτομο πολύ καλύτερο από εμένα»

«Γιατί είσαι μαζί μου;»

Όταν ένα ανασφαλές άτομο πιάσει πραγματικά πάτο και θέλει μία τόνωση του εγώ του θα σας κάνει την ερώτηση «Γιατί είσαι μαζί μου;». Όταν το ρωτάει αυτό, επιδιώκει δύο πράγματα:

  • Μία «ένεση» επιβεβαίωσης στην σχέση
  • Μια τόνωση του εγώ του

Θέλουν να τους πείτε καλά πράγματα για τον εαυτό τους και να τους βοηθήσετε να νιώσουν πιο άξιοι. Θέλουν, όμως, να αμβλύνετε τις αμφιβολίες και τους φόβους τους και να δείξετε ότι η σχέση σας έχει σταθερότητα και πολλά πολλά χρόνια μπροστά της.

«Συγγνώμη αν δεν είμαι αρκετά καλός για σένα»

Αυτή η φράση δείχνει τις βαθιές τους ανασφάλειες ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Ένα ανασφαλές άτομο θα το πει αυτό όταν έχει κάνει ένα λάθος ή αν αισθάνεται ότι σας έχει απογοητεύσει. Είναι σαν να επιβεβαιώνουν στον εαυτό τους και σε εσάς ότι είναι άχρηστοι.

Δείχνει ότι αμφιβάλλουν εάν μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους. Όταν συμβεί αυτό, χρειάζεται να αναδείξετε τα δυνατά τους σημεία και να τους πείτε τι σας αρέσει σε αυτούς.

«Συγγνώμη, συγχώρεσε με»

Οι ανασφαλείς άνθρωποι ζητούν συχνά συγγνώμη, ακόμα και για πράγματα που δεν φταίνε. Όταν κάποιος ζητάει συνεχώς συγγνώμη αυτό είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί αμφισβητούν πολύ τον εαυτό τους και επομένως σε μία ενδεχόμενη διαμάχη πάντα πιστεύουν ότι φταίνε εκείνοι.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Να θυμάστε ότι η ανασφάλεια του συντρόφου σας δεν αφορά τις δικές σας ενέργειες και πράξεις. Ανεξάρτητα από το πόση αγάπη και φροντίδα τους δείχνετε, μπορούν και πάλι να αμφιβάλλουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί για εσάς.

Αυτό που χρειάζονται από εσάς είναι επιβεβαίωση. Σε αυτές τις συζητήσεις προσπαθήστε να δείχνετε συμπόνια και ενσυναίσθηση. Ωστόσο αν βλέπετε ότι η ανασφάλεια τους επηρεάζει σοβαρά την σχέση σας, τότε σκεφτείτε να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ