Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου – Τι συζήτησαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ. Οι δύο συμμαχικές χώρες «εξέτασαν λεπτομερώς τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η πρόοδος στις παραδόσεις της βοήθειας, σε πλήρη συντονισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Ράφα και ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη σαφή θέση του», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι δεν θα στηρίξει μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς το κατάλληλο και αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα.

«Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάνε στη Ράφα μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί την οπτική μας και τις ανησυχίες μας», είπε ο Κίρμπι στο ABC.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε ο Κίρμπι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια προσωρινή εκεχειρία με την Ουάσινγκτον να θέλει να κρατήσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Αύριο θα μεταβεί στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες με στόχο τη διασφάλιση μιας εκεχειρίας, είπε αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τη Ράφα και να επιτεθεί στις θέσεις της Χαμάς εκεί παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για ανθρωπιστική καταστροφή.

Ισραήλ: Θα αυξήσει την βοήθεια που πηγαίνει στην Γάζα

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τις ερχόμενες ημέρες, η ποσότητα της βοήθειας που θα πάει στη Γάζα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμός καταφυγίου και άλλη βοήθεια – περισσότερη από ποτέ πηγαίνει στη Γάζα», τόνισε ο Χαγκάρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ