Οι 7 αιτίες που ξεκινάτε καβγάδες για χρήματα με τον σύντροφο σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους αλλά και σοβαρούς λόγους για καβγάδες στην σχέση είναι τα χρήματα. Πολλές φορές η σύγκρουση με τον σύντροφο για τα οικονομικά μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διαζύγιο.

Ωστόσο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι για τα έξοδα και την αποταμίευση του ζευγαριού δείχνουν βαθύτερα προβλήματα στην σχέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carleton στην Οτάβα του Καναδά, που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 1.000 δημοσιεύσεις από τον ιστότοπο Reddit για τις συγκρούσεις μέσα στα ζευγάρια για τα χρήματα. Η μελέτη παρουσιάζει τα βαθύτερα προβλήματα της σχέσης που ξεκινούν από τους καβγάδες για τα χρήματα.

Οι 7 αιτίες που ξεκινάτε καβγάδες για χρήματα με τον σύντροφο σας

  • Η ανευθυνότητα του ενός συντρόφου
  • Η εργασία ή το εισόδημα του συντρόφου
  • Οι οικονομικές συνεισφορές των συντρόφων
  • Το ποιος πληρώνει
  • Τα έκτακτα έξοδα
  • Οι όροι των οικονομικών διακανονισμών
  • Οι μονόπλευρες αποφάσεις

Η ανευθυνότητα του ενός συντρόφου

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εντοπίστηκε στο 21% των αναρτήσεων στο Reddit. Τα ζευγάρια μπορεί να μαλώνουν για την έλλειψη οικονομικού προγραμματισμού, αγορές που ένας σύντροφος θεωρεί περιττές, παρορμητικές αγορές, τζόγο ή χρέη που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης. Η βαθύτερη αιτία είναι ότι ο ένας σύντροφος θεωρεί τον άλλον ανεύθυνο και αυτό ξεκινάει από την διαχείριση των χρημάτων. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την σχέση σας.

Η εργασία ή το εισόδημα του συντρόφου

Αυτό ήταν το δεύτερο πιο διαδεδομένο ζήτημα, που εντοπίστηκε στο 19% των δημοσιεύσεων. «Κερδίζει αρκετά αλλά λιγότερα από εμένα. Τώρα σκέφτεται να παρατήσει τη δουλειά του και ακόμη και να συμβιβαστεί με λιγότερα χρήματα», παραπονέθηκε ένας χρήστης. «Παίρνω περίπου 13 την ώρα. Αυτό με ενοχλεί πραγματικά γιατί η εκπαίδευση και η καριέρα είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που έψαξα σε έναν σύντροφο», αναφέρει ο χρήστης.

Οι οικονομικές συνεισφορές των συντρόφων

Οι σχετικές συνεισφορές των συντρόφων αφορούσε το 15% των αναρτήσεων. Η έλλειψη αμοιβαιότητας, η ανισορροπία στις δουλειές ή οι οικονομικές συνεισφορές ήταν βασικά θέματα σε καυγάδες για χρήματα. Επίσης σημείο τριβής ήταν η αγορά πολύ λίγων ή πολύ φθηνών δώρων και το αντίστροφο.

Το ποιος πληρώνει

Το τέταρτο θέμα για το οποίο μαλώνουν οι σύντροφοι αναφορικά με τα οικονομικά είναι ποιος από τους δύο σε μία σχέση θα ανοίξει το πορτοφόλι, σύμφωνα με την μελέτη. Συνεισφορές ενοικίων ή υποθηκών, κοινά έξοδα και δραστηριότητες ήταν το θέμα του 13% των αναρτήσεων. «Της είπα αρκετά. Δεν θα το ανεχόμουν άλλο. Να πληρώνω για γεύματα που μόλις προλαβαίνω να φάω. Είτε θα αρχίσει να μοιράζει τον λογαριασμό στα δύο ή δεν θα τρώει πια έξω», παραπονέθηκε ένας από τους χρήστες.

Τα έκτακτα έξοδα

Οι επιφυλάξεις των συντρόφων σχετικά με τα έκτακτα έξοδα εντοπίστηκαν στο 9% των αναρτήσεων. Ανάμεσα στις επιφυλάξεις είναι οι μεγάλες αγορές, όπως τα χρήματα για την αγορά αυτοκινήτου, σπιτιού ή εφάπαξ εξόδων, όπως καλοκαιρινές διακοπές και γάμος. «Ενοχλήθηκε που είχα ένα ωραίο καινούργιο αυτοκίνητο (…) Κάνει συνέχεια σχόλια για το αυτοκίνητό μου, λέγοντας πράγματα όπως: Για 70.000 αυτό το αυτοκίνητο θα έπρεπε να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο», ανέφερε ένας χρήστης.

Οι όροι των οικονομικών διακανονισμών

Ένας από τους λόγους που ξεκινούσαν οι καβγάδες στο ζευγάρι για τα χρήματα αφορούσε τους όρους για οικονομικές ρυθμίσεις. Συνήθως αυτά περιελάμβαναν όρους δανεισμού ή δανεισμού χρημάτων μεταξύ των συντρόφων και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς μέλη της ευρύτερης οικογένειας.

Οι μονόπλευρες αποφάσεις

Αυτός ο λόγος καβγά αφορούσε το περίπου 7% των αναρτήσεων στο Reddit. Τα παράπονα για κρυφά έξοδα ή το να μην είναι ενήμερος ένας από τους δύο συντρόφους για κάποιο οικονομικό θέμα. «Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να την εμπιστευτώ πια – τόσο οικονομικά, όσο και γενικά, αφού συνέχισε να λέει ψέματα για αυτό μέχρι που έφτασε στο σημείο που εξετάζουμε σοβαρά να ξεκινήσουμε από το μηδέν το ταμείο για τον γάμο μας, ώστε να μην είναι καταστρέφεται από τους τόκους κάθε μήνα», ανέφερε ένας άνδρας.

Δέχεται πλήγμα η εμπιστοσύνη

Οι καβγάδες για χρήματα μέσα στην σχέση μπορούν να δείξουν βαθύτερα προβλήματα μεταξύ των δύο συντρόφων. Για παράδειγμα όταν ένας από τους δύο κρύβει κάποια έξοδα ή κάνει παρορμητικές αγορές μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του άλλου συντρόφου. Γενικά όταν δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη οικονομική διευθέτηση ανάμεσα στο ζευγάρι, εάν δηλαδή θα έχουν κοινό ταμείο ή ο κάθε σύντροφος το δικό του και θα μοιράζονται τα έξοδα, τότε τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν και να δημιουργηθούν προβλήματα και παρεξηγήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ