4 κρυφά σημάδια ότι βρίσκεστε στην λάθος σχέση, ακόμη και αν αγαπάτε τον σύντροφο σας

Η αγάπη είναι μια ισχυρή δύναμη. Αλλά ακόμα και το πιο φλογερό πάθος είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει μία σχέση να κρατήσει εάν υπάρχουν δυσλειτουργίες ανάμεσα στους συντρόφους.

Η Susan South, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, δήλωσε στο Business Insider ότι τα ζευγάρια συνήθως εντοπίζουν τις διαφορές τους νωρίς στη σχέση. Σε εκείνη την φάση είτε χωρίζουν, εάν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες είτε αποφασίσουν ότι μπορούν να συμβιβαστούν, τις βάζουν κάτω από το χαλί και αργότερα τις βρίσκουν μπροστά τους.

Παρόλα αυτά η Susan South εξηγεί ότι οι καβγάδες σε ένα ζευγάρι είναι φυσιολογικοί. Βέβαια δεν είναι όλοι καβγάδες το ίδιο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας οι καβγάδες σε υγιείς σχέσεις σημαίνουν: «να καβγαδίζεις δίκαια, να καβγαδίζεις για έναν στόχο και να μην είσαι αμυντικός ή να χρησιμοποιείς κριτική». Αυτό βοηθά τα ζευγάρια να λύσουν προβλήματα και να προχωρήσουν μαζί.

Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό τότε πιθανότατα ακολουθείτε την πρακτική του να βάζετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να επανέρχεστε σε αυτά χρόνια ή δεκαετίες μετά. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι αγαπάτε βαθιά κάποιον με τον οποίο έχετε σχέση, αλλά να πιάνετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται αν εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο άτομο για εσάς.

Η Susan South μοιράστηκε μερικά κρυφά σημάδια, που δείχνουν ότι μπορεί να βρίσκεστε σε λάθος σχέση.

4 κρυφά σημάδια ότι βρίσκεστε στην λάθος σχέση

  • Μαλώνετε όσο συχνά διασκεδάζετε
  • Κρατάς κρυφά κομμάτια του εαυτού σου
  • Θέλεις να αλλάξεις τον σύντροφό σου
  • Είτε ο ένας είτε ο άλλος σύντροφος αλλάζει και τότε αποξενώστε

Μαλώνετε όσο συχνά διασκεδάζετε

Είναι πολύ συνηθισμένο σε μία σχέση να έχετε καβγάδες. Πρέπει όμως να βλέπετε και την σοβαρότητα και την βαρύτητα των προβλημάτων που αναδεικνύονται. Πόσο συχνά εμφανίζεται ένα θέμα; Πόσο συχνά προκαλεί έναν μεγαλύτερο καβγά ή διαφωνία; Ένα θέμα που προκαλεί συνεχείς καβγάδες δεν σημαίνει και απαραίτητα το τέλος μίας σχέσης. Ωστόσο θα ήταν καλό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό εάν βλέπετε ότι καβγαδίζετε μόνιμα για το ίδιο πρόβλημα και δεν καταφέρνετε να βρείτε λύση.

Είναι επίσης καλό να δίνετε προσοχή στο πόσο συχνά μαλώνετε και αν οι διαφωνίες αφορούν και άλλα ζητήματα. «Μπορείς να τσακωθείς, αλλά έχεις πολύ περισσότερες καλές στιγμές παρά κακές; Δεν υπάρχει ισορροπία; Είστε το είδος του ζευγαριού που περνάει το 75% του χρόνου να τσακώνετε και το 25% να διασκεδάζει;», αναρωτήθηκε η κλινική ψυχολόγος. Αν οι απαντήσεις είναι θετικές τότε αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ευτυχισμένη, μακροχρόνια σχέση.

Κρατάς κρυφά κομμάτια του εαυτού σου

Δεν αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι άνετα με το να μοιράζονται όλες τις πτυχές του εαυτού τους. Μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά πιο εξωστρεφείς από άλλους. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά ανάμεσα στο να είστε γενικά συγκρατημένοι και στο να κρατάτε συνειδητά κρυφές λεπτομέρειες για τη ζωή σας.

«Πιθανότατα έχουμε μια μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι μας που λέει: “Δεν θέλω πραγματικά να μοιραστώ περισσότερα με αυτό το άτομο”», είπε η South. Η κλινική ψυχολόγος εξηγεί ότι μία σχέση για να έχει διάρκεια πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αίσθηση ότι ο σύντροφός σας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Εάν διστάζετε να είστε 100% ο εαυτός σας όταν είστε με τον σύντροφό σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν πιστεύετε ότι σας στηρίζει.

Θέλεις να αλλάξεις τον σύντροφό σου

Όπως αναφέραμε ορισμένοι άνθρωποι αποδέχονται τις διαφορές του συντρόφου τους από την αρχή και συνεχίζουν ή αποφασίζουν να χωρίζουν. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που αρχικά δεσμεύονται σε μια σχέση και στη συνέχεια πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον σύντροφο τους.

Όσο περνούν τα χρόνια, απογοητεύονται επειδή βλέπουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις διαφορές ή όταν ο σύντροφος τους δεν αλλάζει. Αν και μερικοί άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι γενικά παραμένουν ίδιοι.

Έτσι, εάν είστε σε μια μακροχρόνια σχέση και προσπαθείτε συνεχώς να πιέσετε τον σύντροφό σας να αλλάξει για να γίνει το άτομο που θέλετε, είναι ένα πιθανό σημάδι ότι η σχέση απλά δεν μπορεί να προχωρήσει.

Είτε ο ένας είτε ο άλλος σύντροφος αλλάζει και τότε αποξενώστε

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ένα ή και τα δύο άτομα σε μία σχέση μπορούν να αλλάξουν δραστικά, σύμφωνα με την South. Ένα άτομο μπορεί να αλλάξει γνώμη σχετικά με την απόκτηση παιδιών ή να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ή μπορεί απλώς να συνειδητοποιήσουν ότι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα στη ζωή.

Εάν αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε μπερδεμένοι με τη σχέση σας, η South είπε ότι υπάρχει μία καλή ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Έχει αλλάξει με κάποιο τρόπο ο σύντροφος σας ή έχετε αλλάξει εσείς;»

Στη συνέχεια χρειάζεται να δείτε τι θα κάνετε με αυτή την αλλαγή. Αν θα προσαρμοστείτε είτε εσείς είτε ο σύντροφος σας στα νέα δεδομένα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο άνετα αισθάνεστε με τις αλλαγές και πόσο προσαρμοστικοί είστε. Σημαίνει ότι είτε θα προχωρήσετε μαζί με αυτές τις αλλαγές είτε οι δρόμοι σας θα πρέπει να χωρίσουν εδώ.

Χρειάζεται μία καλή συζήτηση

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο τότε σίγουρα αναρωτιέστε για κάποια πράγματα στην σχέση σας. Εάν υπάρχουν προβλήματα είναι καλό να τα συζητήσετε με τον σύντροφο σας. Η πρακτική του να κρύβετε τα προβλήματα στην ντουλάπα δεν θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Θα δημιουργήσει νέα προβλήματα μακροπρόθεσμα που θα τα βρείτε μπροστά σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ