4 τοξικές συμπεριφορές που οδηγούν σε διαζύγιο

Όλοι οι γάμοι έχουν καυγάδες, προβλήματα και συμπεριφορές που δυσκολεύουν και τους δύο συντρόφους. Ωστόσο ένας δυστυχισμένος γάμος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγές στο σώμα σας εάν τα προβλήματα υπάρχουν για καιρό.

Για αυτό είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 4 πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγετε αφού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο. Εάν πάλι έχετε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αλλάξουν έγκαιρα για να ενισχύσετε την σχέση σας αντί να την καταστρέψετε.

4 συμπεριφορές που καταστρέφουν τις σχέσεις

  • Κατηγορείτε συχνά τον σύντροφό σας
  • Σε έναν καυγά εσείς κλιμακώνετε την αντιπαράθεση
  • Απαξιώνετε τον σύντροφό σας
  • Όταν παρουσιαστεί πρόβλημα προτιμάτε να απομονωθείτε

Κατηγορείτε συχνά τον σύντροφό σας

Για να το πούμε απλά ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια φτάνουν στο διαζύγιο είναι όταν ένας από τους δύο συντρόφους ή και οι δύο κατηγορούνται ο ένας τον άλλον. Εάν δεν γνωρίζει κανείς όλα τα στοιχεία σε μία κατάσταση το να βιάζετε να επιρρίψει ευθύνες στον σύντροφό του μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην σχέση.

Αν θέλετε να έχετε μια ποιοτική σχέση αγάπης θα είναι καλό να διατηρείτε τις αμφιβολίες σας όταν συμβαίνει κάτι άσχημο και να μην προσπαθείτε να αποδείξετε ότι φταίει ο σύντροφός σας. Ακόμη και αν διαπιστώσετε ότι έχει κάνει κάποιο λάθος καλό ίσως να πρέπει να το συζητήσετε μαζί του. Να θυμάστε ότι όλοι κάνουν λάθη. Δώστε στον σύντροφό σας μία ευκαιρία να βελτιωθεί.

Σε έναν καυγά εσείς κλιμακώνετε την αντιπαράθεση

Είστε αυτό που λέμε ο άνθρωπος που αρπάζετε εύκολα. Φυσικά και δεν είναι εύκολο πάντα να ελέγχουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα μας. Ωστόσο εάν κλιμακώνετε μία διαφωνία μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στον γάμο σας για μία τελικά ασήμαντη αφορμή. Άλλες φορές μπορεί απλά να θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ωστόσο αυτή είναι μία συνταγή για καταστροφή της σχέσης.

Πρώτον οι αδιέξοδες αντιπαραθέσεις φέρνουν μόνο φθορά στην σχέση σας και δεύτερον χρειάζεται να σκεφτείτε ποια είναι η προτεραιότητα σας. Θέλετε να έχετε δίκιο; Ή θέλετε να έχετε μία σχέση στην οποία παρά τον καυγά ψάχνετε πάντα τρόπους να βρείτε λύση.

Απαξιώνετε τον σύντροφό σας

Είναι μία από τις συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεται κανείς και σε καμία σχέση. Επίσης είναι από τις συμπεριφορές που κατά 90% θα οδηγήσει στο διαζύγιο. Σκεφτείτε το. Ποιος θέλει να είναι παντρεμένος με έναν άνθρωπο που έχει την χειρότερη γνώμη γι’ αυτόν και προτιμάει συνεχώς να εστιάζει στα ελαττώματα του.

Να θυμάστε ότι οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι δεν ξυπνούν το πρωί και σκέφτονται αποκλειστικά και μόνο πώς θα ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και πώς θα απογοητεύουν τον σύντροφό τους εκείνη την ημέρα.

Όταν παρουσιαστεί πρόβλημα προτιμάτε να απομονωθείτε

Η λεγόμενη παθητική επιθετικότητα δεν βοήθησε ποτέ καμία σχέση. Εάν προτιμάτε να αποφεύγετε την αντιπαράθεση με τον σύντροφό σας αλλά μετά είστε απόμακρη και «παγωμένη» για να δείξετε την ενόχληση σας τότε μπορεί να κάνετε ζημιά στον γάμο σας.

Εάν θέλετε η σχέση σας να αντέξει στον χρόνο τότε θα πρέπει να βρείτε τρόπους να συζητάτε με τον σύντροφό σας, να μιλάτε για τα παραπόνα και τα προβλήματα σας. Χρειάζεται να λειτουργείτε ως ομάδα και όχι να προσπαθείτε να έχετε τον πρώτο λόγο και τον έλεγχο της σχέσης.

Συμπέρασμα

Εάν διακρίνετε ότι έχετε κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ρισκάρετε να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στον γάμο σας. Αυτές οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τον σύντροφό σας να αισθανθεί μειονεκτικά και να είναι μονίμως αμυνόμενος. Κανείς δεν μπορεί να ζει έτσι για πολύ καιρό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε τώρα μία συζήτηση με τον σύντροφο σας και να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μαζί τις προκλήσεις στη σχέση σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ