Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Μην ορκίζεσαι ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα ακόμη κι αν μένεις χρόνια στην πόλη. Μπορεί να έχεις περιπλανηθεί στις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, να έχεις σεργιανίσει στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της και να έχεις επισκεφτεί τα γνωστά Αθηναϊκά στέκια αλλά η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευόσουν να αναγνωρίσεις δρόμους και πλατείες της Αθήνας αν έβλεπες φωτογραφίες από μία άλλη εποχή.

Με το πέρασμα των χρόνων το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας έχει γίνει αγνώριστο. Η Αθήνα σήμερα είναι τελείως διαφορετική, σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που ίσως θυμούνται κάποιες περιοχές όπως ήταν κάποτε, εκπλήσσονται όταν τελικά διαπιστώνουν ποιο σημείο της πόλης είναι αυτό που φαίνεται σε κάποιες παλιές φωτογραφίες. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω.

Εσύ μπορείς να καταλάβεις ποιος πολύ γνωστός δρόμος της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;

-Ακαδημίας

-Πανεπιστημίου

-Σταδίου

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια οδό πρόκειται.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπετε μία άποψη της οδός Σταδίου. Το στιγμιότυπο χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ειδικότερα, η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1903 και στα δεξιά απεικονίζονται οι τότε βασιλικοί στάβλοι ενώ στα αριστερά φαίνεται το κάτω μέρος του μεγάρου Βουγά.

Η οδός Σταδίου είναι ένας ιστορικός δρόμος του κέντρου της Αθήνας και συνδέει την Πλατεία Ομονοίας με την Πλατεία Συντάγματος. Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο στο οποίο οδηγεί πίσω από τα Παλαιά Ανάκτορα και τον Εθνικό Κήπο. Σημείο αφετηρίας είναι η Ομόνοια, ενώ διέρχεται μπροστά από την Παλαιά Βουλή και την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε «Οδό Τσώρτσιλ» προς τιμήν του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά οι Αθηναίοι παρέμειναν πιστοί στη παραδοσιακή ονομασία της.

Η σύγχρονη οδός ανακατασκευάστηκε αρχικά από τις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν ρέμα, το οποίο καλύφθηκε και στη συνέχεια ασφαλτοστρώθηκε. Άμαξες και τρόλεϊ άρχισαν να χρησιμοποιούν την οδό κατά τον 20ό αιώνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ