Οι 5 μικρές αλλαγές στο σπίτι που θα βελτιώσουν σίγουρα τον ύπνο σας

Ο χειμώνας πλησιάζει και υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μας βοηθήσουν έχουμε έναν καλύτερο ύπνο.

Mελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς η ποσότητα του ύπνου REM αυξάνεται κατά 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τον γιατρό του νοσοκομείο Hedwig στην Γερμανία, Dieter Kunz, που συνυπογράφει την έρευνα, οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν την διάρκεια και τον χρόνο του ύπνου ανάλογα με την εποχή και να προσαρμόσουν τα προγράμματα εργασίας και εκπαίδευσης στις ανάγκες σε ύπνο ανά εποχή.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο το χειμώνα είναι για κάποιους ανθρώπους εντείνεται η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Η διαταραχή, που παρουσιάζουν περίπου 2 εκατομμύρια Βρετανοί, αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης που προκαλείται από τις λιγότερες ώρες φωτός.

Οι 5 μικρές αλλαγές στο σπίτι που θα βελτιώσουν τον ύπνο σας

  • Χρησιμοποιήστε στόρια συσκότισης στην κρεβατοκάμαρα
  • Χρειάζεστε ανοιχτόχρωμους τοίχους
  • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή
  • Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθείτε
  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Χρησιμοποιήστε στόρια συσκότισης στην κρεβατοκάμαρα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κοιμηθείτε περισσότερο αυτόν τον χειμώνα είναι να χρησιμοποιήσετε περσίδες συσκότισης στην κρεβατοκάμαρά σας. Έτσι θα σταματήσετε τον φωτισμό από τον δρόμο που θα μπορούσε να σας επιβαρύνει. Το φιλτράρισμα του φωτός από τον οργανισμό σας όταν κοιμάστε μπορεί να σταματήσει την παραγωγή μελατονίνης και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Χρειάζεστε ανοιχτόχρωμους τοίχους

Οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις χειμερινές ώρες της ημέρας, εξηγούν οι ειδικοί. Οι φωτεινότερες αποχρώσεις αντανακλούν το φως καλύτερα από τα πιο σκούρα χρώματα και θα κρατήσουν υπό έλεγχο τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή

Όσο και αν κρυώνετε τον χειμώνα καλό θα ήταν να αποφύγετε να έχετε ανοιχτή την θέρμανση την ώρα που κοιμάστε. Το υπνοδωμάτιό σας χρειάζεται να είναι λίγο δροσερό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι καλό επειδή η εσωτερική σας θερμοκρασία πέφτει καθώς ετοιμάζεστε να αποκοιμηθείτε. Έτσι ένα πολύ ζεστό δωμάτιο θα σας κάνει να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 15,5 βαθμούς Κελσίου έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθείτε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν τον ύπνο όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον βαθύ ύπνο κατά 10% με 15%. Έτσι το πρωί θα αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι.

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών τα σπίτια μπορεί να έχουν αρκετά ξηρό αέρα. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται με τα κλιματιστικά και την θέρμανση. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στη μύτη, το λαιμό και το δέρμα σας. Έτσι θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα που θα επαναφέρει την υγρασία στον αέρα και θα σας δώσει περισσότερη ξεκούραση.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να κοιμηθείτε καλύτερα στην διάρκεια του χειμώνα. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσαρμόσετε τα ωράρια του ύπνου σας και να προσθέσετε μισή επιπλέον ώρα. Επειδή η διάρκεια της μέρας είναι μικρότερη χρειάζεται να προσπαθείτε να εκτίθεστε στο φως για να μπορεί το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στο υπνοδωμάτιο πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (φωτισμός, θερμοκρασία) για να μπορέσετε να κοιμηθείτε βαθιά και να ξεκουραστείτε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ