Ο δίσκος του Elvis Presley που άλλαξε την ιστορία της μουσικής

Την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, κατά την ημέρα γενεθλίων του Elvis Presley, ο οργανισμός της Graceland, δηλαδή αυτός που διαχειρίζεται την έπαυλη του μεγάλου καλλιτέχνη, ανακοίνωσε την απόκτηση του μοναδικού πρωτότυπου δίσκου βινυλίου αμέσου κοπής, με την ηχογράφηση του “That’s All Right”, που έπαιξε για πρώτη φορά ο DJ Dewey Phillips στο Μέμφις στον ραδιοσταθμό WHBQ, σηματοδοτώντας την καθοριστική στιγμή που εγκαινίασε μια εντελώς νέα εποχή της αμερικανικής μουσικής και λαϊκής κουλτούρας που άλλαξε τον κόσμο για πάντα.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο εν λόγω δίσκος ήταν διαμέτρου 10 ιντσών και χαραγμένος μόνο από την μία όψη. Το επίθετο του Elvis ήταν δακτυλογραφημένο λανθασμένα ως “Pressley”. Ηχογραφήθηκε στις 5 Ιουλίου 1954 μια κι έξω, δηλαδή “ζωντανά”, με μουσικούς μόνο τον Scotty Moore στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Bill Black στο μπάσο και τον ίδιο τον Elvis στην ακουστική κιθάρα, χωρίς πρόσθετα όργανα. Ο ήχος στην ηχογράφηση είναι ακατέργαστος και αμιξάριστος και αναδεικνύει τη μουσική, ενός μέχρι εκείνη τη στιγμή εντελώς άγνωστου Elvis Presley στην πιο αγνή του μορφή.

Η εν λόγω μοναδική στον κόσμο κόπια φέρει τη σφραγίδα “W.H.B.Q. Memphis”, η οποία τέθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό WHBQ, όταν παραδόθηκε από τον ιδιοκτήτη της Memphis Recording Service, Sam Phillips, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της “Sun Records” στον φίλο του Dewey Phillips του WHBQ (καμμία συγγενική σχέση) και παίχτηκε για πρώτη φορά στον αέρα στις 6 Ιουλίου 1954.

Μετά την μετάδοση του τραγουδιού, το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού πήρε φωτιά και η θρυλική καριέρα του Elvis Presley ξεκίνησε.

Ο πολύτιμος αυτός δίσκος του “That’s All Right” εκτίθεται πλέον μόνιμα στο “Elvis: The Entertainer Career Museum”, που βρίσκεται μέσα στην έπαυλη του “βασιλιά”, την Graceland στο Μέμφις και θα αποτελεί μόνιμο εκθεσιακό κομμάτι του μουσείου.

Elvis Presley

Τα αρχεία της Graceland διαθέτουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, ρούχων, εγγράφων, καθώς και μια μεγάλη συλλογή επίπλων, μουσικών οργάνων, βραβείων, αυτοκινήτων και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με την προσωπική ζωή και την καριέρα του Elvis Presley.

Το τραγούδι “That’s All Right” ή “That’s All Right, Mama”, όπως ήταν ο πλήρης τίτλος του, ήταν ένα blues κομμάτι που είχε γράψει και είχε ηχογραφήσει πρώτος ο Arthur “Big Boy” Crudup το 1946.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Χ (Twitter): @IosifAvramoglou – Facebook.com/avramoglou – Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ