Μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα του Elvis Presley – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αύγουστος στη μουσική είναι ο μήνας του Elvis Presley, δεδομένου ότι πέθανε στις 16 Αυγούστου του 1977, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Γίνονται πολλά αφιερώματα για τον “βασιλιά” του rock and roll, εμείς σήμερα θα σταθούμε σε ορισμένα προσωπικά του αντικείμενα, που δείχνουν το στυλ της εποχής και το προσωπικό του γούστο.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Είναι αρκετά τα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης και κατά καιρούς έχουν βγει σε πλειστηριασμό, αλλά είναι και αρκετά που η οικογένεια δεν επιθυμεί να δοθούν για δημοπρασία. Μερικά από αυτή την δεύτερη κατηγορία εξετάζουμε σήμερα.

Ξεκινώντας με το προσωπικό νεσεσέρ που χρησιμοποιούσε και έπαιρνε μαζί του ο Elvis όταν πήγαινε σε περιοδεία.

Elvis Presley νεσεσέρ
πηγή: Gettysburg Museum

Ο Presley είχε μεγάλο πάθος με τις μοτοσυκλέτες, πέρασαν πολλές και διαφορετικές από τα χέρια του. Αντίστοιχο βέβαια πάθος είχε και με τα αυτοκίνητα, τα οποία συνήθιζε όχι μόνο να αγοράζει για ιδία χρήση αλλά και για να τα προσφέρει ως δώρο σε αγαπημένα του πρόσωπα και συνεργάτες. Στα αυτοκίνητα η αγαπημένη του μάρκα ήταν η Cadillac, στις μηχανές η Harley Davidson.

Ήταν αγαπημένη του συνήθεια να έβγαινε με την μηχανή για μια βόλτα στη γειτονιά του στο Memphis, καταλήγοντας βέβαια πάντα κατά την επιστροφή, στην λεωφόρο που είχε το όνομά του, Elvis Presley Boulevard, όπου βρισκόταν η έπαυλής του, η Graceland.

Elvis Presley μοτοσικλέτα

Μπορεί ο “βασιλιάς” να αγαπούσε τις Cadillac και τα υπέροχα αυτοκίνητα της πατρίδας του, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου του 1958, όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στη Γερμανία, έκανε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτόν του, αγοράζοντας μία ολοκαίνουργια BMW 507 της εποχής.

Elvis Presley BMW

Η συλλογή κοσμημάτων και ρολογιών του Elvis Presley ήταν τεράστια, πολλά από αυτά ήταν σχεδιασμένα ειδικά για αυτόν, είτε φέροντας τα αρχικά του “ΕΡ” είτε τα αρχικά του σλόγκαν που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά και που έκανε και τίτλο μίας εκ των εταιριών του, το “TCB”, που σημαίνει “Takin’ Care of Business”.

Elvis Presley Κοσμήματα
πηγή: REUTERS/Aude Guerrucci
πηγή: REUTERS/Aude Guerrucci

Ο μάνατζερ του Elvis, ο ολλανδικής καταγωγής επωνομαζόμενος Colonel Parker, ο οποίος ασκούσε σημαντική επιρροή πάνω στον καλλιτέχνη, όπως αναδεικνύεται και στην ταινία “Elvis” με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, έκανε πολλά δώρα στον κορυφαίο τραγουδιστή. Ένα εξ αυτών ήταν δύο χρυσά μανικετόκουμπα, που παρήγγειλε ο Parker να έχουν την δική του μορφή, ευτραφής όπως ήταν με το καπέλο και το πούρο του.

Elvis Presley μανικετόκουμπα Parker
πηγή: Kruse GWS Auctions

Αντίστοιχο χριστουγεννιάτικο δώρο του “συνταγματάρχη” Parker ήταν το χρυσό Rolex με την ειδική αφιέρωση από πίσω.

Του Elvis, που προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια του άρεσε πολύ η πολυτέλεια, έτσι λοιπόν δίπλα στο κρεβάτι του είχε μία χρυσή τηλεφωνική συσκευή.

Ο Presley είχε μεγάλη αγάπη και στα δαχτυλίδια, τα οποία έπρεπε να είναι μεγάλα και εντυπωσιακά για να μην χάνονται κάτω από τις πολύ εντυπωσιακές – ειδικά σχεδιασμένες φορεσιές τύπου φόρμας – που φορούσε επί σκηνής. Συνήθως του άρεσαν δαχτυλίδια που είχαν ακανόνιστο σχήμα, σαν ακατέργαστες και ακανόνιστες πέτρες.

Elvis Presley δαχτυλίδια
Πηγή: Reuters

Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και ο Elvis Presley είχε μία σειρά από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Άλλωστε όλες οι τράπεζες θέλανε να τον έχουν πελάτη. Αυτή είναι η προσωπική του κάρτα American Express.

Elvis Presley American Express

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε διάφορα άλλα αντικείμενα του μεγάλου καλλιτέχνη. Ένα προσωπικό του τρανζιστοράκι, διάφορα δαχτυλίδια, την ταυτότητα που του παραχώρησαν ως επικεφαλή της ασφάλειας στο ξενοδοχείο Sahara στο Tahoe Lake της Nevada, έναν χρυσό αναπτήρα Ronson με ρολόι, μια χρυσή ταυτότητα κλπ.

Elvis Presley τρανζίστορ
πηγή: REUTERS/Aude Guerrucci

Ο Presley είχε μία αγάπη σε δερμάτινα ρούχα, τα οποία τα χρησιμοποιούσε περισσότερο σε δημόσιες εμφανίσεις του και όχι πάνω στη σκηνή, εκτός από εκείνο το μαύρο δερμάτινο που φόρεσε στο περίφημο comeback που έκανε το 1969 μέσω της τηλεόρασης. Εδώ έχουμε ένα αγαπημένο του δερμάτινο σακκάκι, το οποίο ήταν φτιαχμένο από ένα οικογενειακό εργαστήρι Ινδιάνων.

Elvis Presley Δερμάτινο
πηγή: Nate D. Sanders Auctions

Εντυπωσιακά ήταν και ορισμένα βραχιόλια που φορούσε ο σταρ. Μοναδικό κομμάτι είναι αυτό της φωτογραφίας, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό.

Elvis Presley βραχιόλι
πηγή: REUTERS/Aude Guerrucci

Τα γυαλιά ηλίου που κατά καιρούς φορούσε ο Elvis όποτε έβγαινε εκτός σπιτιού, ήταν ακόμα ένα αξεσουάρ, που έγινε trademark και που μάλιστα δημιούργησε μόδα, με αποτέλεσμα αρκετοί τότε κατασκευαστές να βγάλουν μοντέλα ανάλογα με εκείνα του καλλιτέχνη. Τα δικά του ήταν πάντα ειδικά σχεδιασμένα για αυτόν και συνήθως έφεραν τα αρχικά του.

Elvis Presley γυαλιά ηλίου
πηγή: Graceland Auctions

Ειδικές κατασκευές έστελναν συνεχώς στον Presley, με σκοπό μπας και τις χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια να τις έβγαζαν στο εμπόριο. Μία εξ αυτών είναι μία ειδική κατασκευή τηλεφωνικής συσκευής σε… κουτί, που έμοιαζε κουτί πούρων.

Elvis Presley τηλέφωνο
πηγή: Heritage Auctions

Μία ακόμη σειρά από κοσμήματα του Elvis. Ένα από τα ξεχωριστά ρολόγια του ήταν το ολόχρυσο βασισμένο σε 20δόλαρο σε νόμισμα με τα σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Elvis Presley Ρολόι 2dollar
Πηγή: Kruse GWS Auctions

Ο Elvis Presley είχε στην κατοχή του ένα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που φτιάχτηκαν ποτέ. Ενσωματωμένο μέσα σε φορητό βαλιτσάκι.

Elvis Presley κινητό τηλέφωνο

Ένα από τα πολυχρησιμοποιημένα μανικετόκουμπα του Presley ήταν αυτά που στο πίσω μέρος τους έγραφαν τις λέξεις “Rock” και “Roll”.

Elvis Presley μανικετόκουμπα rock+roll
πηγή: Kruse GWS Auctions

Tα πλαστικά μπουκαλάκια με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πέρασαν από τα χέρια του καλλιτέχνη, δυστυχώς ήταν άπειρα. Αυτά προφανώς τον οδήγησαν και στο τέλος. Στα περισσότερα αναφέρεται το όνομα του ελληνικής καταγωγής προσωπικού του γιατρού, του Dr. Nichopoulos, ο οποίος είχε υποχρέωση να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να συνταγογραφήσει νέα φάρμακα αν χρειαζόταν ο αγαπημένος τραγουδιστής.

Elvis Presley φάρμακα
πηγή: Heritage Auctions

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ