Nnenna Freelon: Αφιέρωμα στην σπουδαία τραγουδίστρια με την εκφραστική φωνή – Τι έλεγε η Aretha Franklin για αυτήν

Η Nnenna Freelon είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια της Jazz, είναι συνθέτις, παραγωγός και ενορχηστρωτής. Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στο Cambridge της Μασαχουσέτης, όπου και μεγάλωσε και έχει επισκεφθεί και έχει τραγουδήσει και στη χώρα μας.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Σε νεαρή ηλικία άρχισε να τραγουδάει στην εκκλησία, όπως τόσοι άλλοι καλλιτέχνες. Αποφοίτησε από το Simmons College στη Βοστώνη, με πτυχίο στη διοίκηση υγειονομικής περίθαλψης. Για ένα διάστημα εργάστηκε για το νοσοκομείο Durham County Hospital στην Βόρεια Καρολίνα. Οι πρώτες μουσικές επιρροές προέρχονται από την Nina Simone και τον Billy Eckstine, τους δίσκους των οποίων πολύ συχνά έπαιζαν οι γονείς της στο σπίτι.

Το 1990 γνωρίζει τον σπουδαίο πιανίστα της jazz Ellis Marsalis, ο οποίος πιστεύει πολύ στο ταλέντο της. Εκείνος την σύστησε στον George Butler της Columbia Records, όπου υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο. Έβγαλε τον πρώτο της δίσκο, με τίτλο το όνομά της το 1992. Δύο χρόνια αργότερα αλλάζει εταιρία και πηγαίνει στην Concord Records.

Η Nnenna Freelon έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι: Ray Charles, Al Jarreau, Anita Baker, Aretha Franklin, Dianne Reeves, Diana Krall, Ramsey Lewis, George Benson, Clark Terry, Herbie Hancock και άλλοι. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Carnegie Hall, το Hollywood Bowl, στο Ellington Jazz Festival, στο Monterey Jazz Festival, το Apollo Theater, στο Montreux Jazz Festival, το John F. Kennedy Center for the Performing Arts και το 2006 στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ασίας – Ειρηνικού, για 300 ηγέτες και αρχηγούς κρατών στον Λευκό Οίκο.

Η Freelon παράλληλα είναι εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού της Αμερικής “Partners in Education”, στον οποίο συμμετέχουν 400.000 σχολικά και κοινωνικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφιερωμένα στην διδασκαλία των Καλών Τεχνών.

Επίσης, ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική της καριέρα, διατήρησε δεσμούς με τον υγειονομικό τομέα, τον οποίο σπούδασε, δημιουργώντας κάποια εργαστήρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, στα οποία εκπαιδεύονται οι μητέρες και οι εργαζόμενοι στην φροντίδα και την εκπαίδευση, στο πόσο σημαντική είναι η ζεστή και ήρεμη ανθρώπινη φωνή στο μεγάλωμα των παιδιών και πόσο μετράει θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου το τραγούδισμα ή το νανούρισμα στα μικρά παιδιά.

Πριν ξεκινήσει την επαγγελματική της καριέρα ως τραγουδίστρια, η Nnenna Freelon είχε παντρευτεί το 1979 τον έναν παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Philip Freelon, με τον οποίο μεγάλωσε τρία παιδιά, τον Deen, την Maya και τον Pierce. Ο Pierce είναι καλλιτέχνης της hip hop.

Μεταξύ του 1996 και του 2022 έχει λάβει έξη υποψηφιότητες για βραβεία Grammy. Το 2002 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ-αφιέρωμα στον Stevie Wonder. Είσης, το τραγούδι της “If I Had You” ακουγόταν στην ταινία του 2000 “What Women Want” με πρωταγωνιστές τον Mel Gibson και την Helen Hunt. Ηχογράφησε το πρώτο της ζωντανό άλμπουμ το 2005.

Η Nnenna Freelon κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μαζί με άλλους μουσικούς.

Η Aretha Franklin είχε πει κάποτε για τη Nnenna Freelon: “Αν ψάχνετε για υπέροχη μουσική και εξαιρετική διασκέδαση, μην ψάχνετε περισσότερο, πέρα από τη Nnenna Freelon“.

Για μένα προσωπικά η Nnenna Freelon δεν είναι απλώς μία εξαιρετική τραγουδίστρια και ερμηνεύτρια, είναι κάτι παραπάνω, είναι μία δασκάλα που μπορεί με τις ερμηνείες της να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη και ωφέλιμη σε κάθε νεαρή τραγουδίστρια ή τραγουδιστή, που θέλει να ακολουθήσει αυτή την καριέρα. Η προσεκτική μελέτη στον τρόπο που ερμηνεύει είναι ένα κόσμος ολόκληρος, συμπυκνωμένος από τις καλύτερες επιρροές των μεγάλων τραγουδιστών, που προηγήθηκαν από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το αυτόγραφο της τραγουδίστριας προς τον Ιωσήφ Αβράμογλου.

Είχα την τιμή και την ιδιαίτερη χαρά να την φέρω για κάποιες εμφανίσεις στο θέατρο “Παλλάς” της οδού Βουκουρεστίου, το 1996, μαζί με μία πλειάδα κορυφαίων jazz καλλιτεχνών, της αφρόκρεμα της jazz μουσικής σκηνής στις ΗΠΑ σε ένα project που είχε ονομαστεί “Philip Morris Superband”. Μαζί με την Nnenna Freelon τότε είχαν έρθει και οι: Phil Woods, Donald Byrd, Jimmy Heath, Joshua Redman, Kenny Barron, Jesse Davis, Slide Hampton, κ.ά. Δεν ξεχνώ όταν λίγες μέρες πριν τις αθηναϊκές συναυλίες “πεταχτήκαμε” στο Παρίσι για να δούμε το εν λόγω κονσέρτο, μαζί με κορυφαίο δημοσιογράφο και αναλυτή της jazz μουσικής στην Ελλάδα, τον αείμνηστο Κώστα Γιαννουλόπουλο και πάθαμε καλλιτεχνικό “σοκ”, όχι τόσο από αυτούς τους γίγαντες μουσικούς, των οποίων τις τεράστιες καριέρες γνωρίζαμε από παλιά, αλλά από την νεοεμφανιζόμενη Nnenna Freelon και τον μοναδικό τρόπο, με τον οποίο τραγουδούσε

Η αφισέτα της ιστορικής συναυλίας στο “Παλλάς”.

Δισκογραφία

  • 1992 Nnenna Freelon
  • 1993 Heritage
  • 1994 Listen
  • 1996 Shaking Free
  • 1998 Maiden Voyage
  • 2000 Soulcall
  • 2002 Tales of Wonder
  • 2003 Church – Songs of Soul and Inspiration, Various Artists Ooh Child Nnenna Freelon, Live at The Kennedy Center, Washington D.C.
  • 2005 Blueprint of a Lady: Sketches of Billie Holiday
  • 2008 Better Than Anything
  • 2010 Homefree
  • 2012 Christmas
  • 2021 Time Traveler

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ