Νέο είδος «ασυνήθιστα μεγάλης» σαύρας που μοιάζει με αλιγάτορα ανακαλύφθηκε σε κορυφές δέντρων

Ένα νέο είδος μιας «ασυνήθιστα μεγάλης» σαύρας που μοιάζει με αλιγάτορα ανακαλύφθηκε στις κορυφές δέντρων του νότιου Μεξικού, αφού οι επιστήμονες πέρασαν χρόνια αναζητώντας το άπιαστο ερπετό.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η επίμονη αναζήτηση για την εύρεση του φολιδωτού πλάσματος, που ονομάστηκε η δενδρώδης σαύρα αλιγάτορα Coapilla – ή Abronia cunemica – διήρκεσε από το 2015 έως το 2022 και χρειάστηκαν πέντε ξεχωριστές αποστολές, όπως ανέφερε για πρώτη φορά η Miami Herald.

Τα πλάσματα που κατοικούν σε δέντρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο ραντάρ των επιστημόνων το 2014, όταν εμφανίστηκαν μερικές «συναρπαστικές» φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην περιοχή της πόλης Coapilla, στην πολιτεία Chiapas.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια έρευνα «εξαιρετικής δυσκολίας» στην οποία συμμετείχαν ομάδες ερευνητών που πέρασαν συνολικά πάνω από 350 ώρες ψάχνοντας το έδαφος και ερευνώντας τα κλαδιά και τους θόλους περίπου 20 δέντρων, σύμφωνα με τη δημοσίευση.

Η σκληρή δουλειά των επιστημόνων τελικά απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη πέντε σαυρών Coapilla. Μια πιο προσεκτική μελέτη των πλασμάτων αποκάλυψε ότι ήταν ένα προηγουμένως άγνωστο είδος.

Οι δενδρώδεις σαύρες αλιγάτορες Coapilla μπορούν να φτάσουν τα 25 εκατοστά σε μήκος. Έχουν κίτρινο-καφέ φολιδωτό σώμα καλυμμένο με πιο σκούρα καφέ μπαλώματα, αλλά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στη μελέτη, ο χρωματισμός τους μπορεί να ποικίλλει.

Τα μάτια των σαύρων είναι ανοιχτό κίτρινο με σκούρες κηλίδες. Ένα από τα δείγματα που τεκμηριώθηκαν στη μελέτη είχε σπασμένη ουρά.

Τις περισσότερες φορές τις έβλεπαν το πρωί και το απόγευμα – και δύο από τα πλάσματα ήταν θηλυκά που «φαίνονταν να είναι έγκυες».

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα ζευγάρι σαύρες «σε ένα δάγκωμα ερωτοτροπίας στο δάσος». Όταν έπιασαν το αρσενικό, σταμάτησε να δαγκώνει το θηλυκό, αλλά στη συνέχεια «ξεκίνησε ξανά ένα πιο επίμονο δάγκωμα στο κεφάλι και τον λαιμό της» αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το νέο είδος βαφτίστηκε “Cunemica” από το Cuñemo, το όνομα στην ιθαγενή γλώσσα Zoque για την πόλη Coapilla όπου παρατηρήθηκαν οι σαύρες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν «σκόπιμα» ασαφείς σχετικά με την ακριβή τοποθεσία της ανακάλυψής τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το είδος.

Οι σαύρες αλιγάτορες βρίσκονται μόνο στα υγρά ορεινά δάση της Κεντρικής Αμερικής. Τα περισσότερα από τα είδη αυτής της ομάδας είναι «μυστηριώδη» και σπάνια παρατηρούνται λόγω της «μυστικοπαθούς συμπεριφοράς» και της περιορισμένης περιοχής διανομής τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ