Συνταξιούχοι: Τα σενάρια για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης – Ποιοι κινδυνεύουν με «ψαλίδι» σε παροχές του e- ΕΦΚΑ

Μικρά και μεγάλα «στοιχήματα» θα κληθεί να κερδίσει μέσα στην χρονιά που ήδη «τρέχει» η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Ένα από αυτά είναι η υιοθέτηση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ, με τα όποια σενάρια έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα να κρύβουν κινδύνους ακόμη και για «ψαλίδι» σε μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα. Άλλο ένα ζήτημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η διαχείριση μίας ακόμη μνημονιακής επιβάρυνσης σε αποδοχές συνταξιούχων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης   

Ένα από τα εναπομείναντα μέτρα, λοιπόν, της Μνημονιακής περιόδου -που αφορά περισσότερους από 550.000 συνταξιούχους- είναι η ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 (από το πρώτο μνημόνιο) και επιβάλλεται στους απόμαχους της εργασίας με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.

Ποια είναι τα σενάρια για τη «νέα» Εισφορά Αλληλεγγύης

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει διορθωτικές παρεμβάσεις στην εν λόγω εισφορά, προκειμένου οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που την καταβάλλουν, να έχουν δικαιότερη αντιμετώπιση.

Οι αλλαγές που βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της νέας υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, αφορούν σε δύο άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά στην καταβολή της εισφοράς όχι από το πρώτο ευρώ, όπως γίνεται έως τώρα, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.
  • Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω, όπου ο συντελεστής διπλασιάζεται στο 6% από το 3%.

Πού κυμαίνεται σήμερα η Εισφορά Αλληλεγγύης

Σήμερα, οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά ως εξής:

  • Από 1.400 ευρώ έως 1.700 – 3%
  • Από 1.701 έως 2.000 – 6%
  • Από 2.001 έως 2.300  – 5%
  • Από 2.301 έως 2.600  – 6%
  • Από 2.601 έως 2.900 –  7%
  • Από 2.901 έως 3.200 –  8%
  • Από 3.201 έως 3.500 9%
  • Από 3.501 και πάνω 10%

Για χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη περισσότερα από 1.400 ευρώ, καταργείται με έμμεσο τρόπο το αφορολόγητο, γιατί το ποσό παρακρατείται από το σύνολο της σύνταξης. Παράλληλα, η ΕΑΣ αποτέλεσε την αιτία προκειμένου χιλιάδες συνταξιούχοι να μην λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Κίνδυνος για «ψαλίδι» σε μια σειρά από παροχές

Πέραν των αλλαγών στην ΕΑΣ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται να… τακτοποιήσει τους επόμενους μήνες και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η μείωση των συντάξεων χηρείας και η θέσπιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ.

Ειδικά όσον αφορά στην υιοθέτηση νέου Κανονισμού η ηγεσία του Εργασίας είχε αναγνωρίσει πως θα μπει… ψαλίδι σε μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες.

Έτσι, στο μικροσκόπιο φαίνεται πως μπαίνουν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία.

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, οι περικοπές προβλέπονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, όμως οι πρώτες εξ  αυτών που έπρεπε να υλοποιηθούν το 2020 δεν έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και πλέον, το υπουργείο καλείται να βρει τρόπο να τις επιβάλει, με τον πλέον δίκαιο τρόπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ